Malawiprosjektet – bønder støtter bønder

 • Tips en venn om denne siden

Bønder i Malawi.

Gjennom solidaritetprosjekt "Bønder støtter bønder" deltar Bondelaget i Utviklingsfondets arbeid i Malawi.

Samarbeidsavtalen mellom Bondelaget, Bydeungdomslaget og Utviklingsfondet har ei årlig ramme på 350.000 kroner i perioden 2017-2019, der midlene går til landbruksprosjekter i Malawi. Bondelaget har samarbeidet med Utviklingsfondet siden 2013. Slik bidrar Bondelaget til bedre livsvilkår for bønder i Malawi.

Malawi ligger sørøst i Afrika og er et av de fattigste landende i verden, nummer 171 av 187 land på UNDPs indeks for menneskelig utvikling. Om lag 42 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen på én dollar om dagen. Norge, via Utenriksdepartementet, har Malawi som hovedsamarbeidsland.

Slik kan du støtte bønder i Malawi

Bidragene fra Bondelaget brukes til å kjøpe såkorn og husdyr til bønder i Malawi, og til å utdanne modellbønder, som lærer opp andre bønder i sitt nærmiljø.

Noen tusen kroner kan gi stor effekt i Malawi, noen eksempler:

 • 15 griser til fordeling blant bønder = kr 5.200
 • 100 høner til fordeling blant bønder = kr 3.000
 • 25 geiter til fordeling blant bønder = kr 3.875
 • Grunnutdanning av 5 modellbønder = kr 4.500

For lokal- og fylkeslag som ønsker å bestille mange gavekort er det mulig å ta kontakt med Norges Bondelag ved Inger Johanne H. Sveen.

Slik kan du hjelpe:

 • Kr 200 – Send SMS «Bondestøtte 200» til 2468
 • Kr 100 – Send SMS «Bondestøtte 100» til 2468
 • Bli fast giver av 100 kroner hver måned – send SMS «Bondestøtte fast» til 2468
 • Ved innsamling av kontanter, bruk konto. nr. 1503.21.17675. Merk gjerne innbetalingen med hva du vil pengene skal brukes til, eks «griser» eller «utdanning modellbønder»
 • Bruk Vipps til å samle inn: Vips-nummeret er: 11714.
 • Gi en julegave/symbolsk gave.

Mer om prosjektet 

I prosjektet blir det satset på: Modellbønder med følgebønder, spare- og lånegrupper, frøbanker, kooperativer, flere husdyr og ungdomsarbeid.

Kontaktperson i Norges Bondelag: Astrid Solberg

Relaterte lenker

Relaterte artikler

Frøydis Haugen i Malawi

Varmt møte mellom malawiske og norske bønder

Landbruket i Malawi liknar ikkje mykje på vårt landbruk. Men ein ting har bøndene i dei to landa til felles: Bekymringa for vêret. For bonden frå Bergen vart det uvant å gå rundt og håpe på regn, då ho nyleg besøkte Malawi.

Rissa Bondelag på stand under matfestival

Til Malawi for å hjelpe andre bønder

Bondelagslederen i Rissa, Petter Harald Kimo, har blitt valgt ut til en delegasjon som på nyåret reiser til Malawi for å følge utviklingen i Bondelagets bistandsarbeid.

Catherine Mvula.

Møt modellbonden Catherine Mvula

Catherine vart fødd i 1968 og bur i landsbyen Baula i Rumphi, nord i Malawi. Ho er gift med landsbysjefen, ein tidlegare snikkar i Arbeidsdepartementet. Mannen hennar hjelper til på garden, og tek i tillegg strøjobbar som gir rund 1500 kwacha (ca 22 kr) månaden i ekstrainntekt.

Mapopa Chiarambo

Mapopa trosser klimaendringene

Mapopa Chiarambo er 43 år, han har kone og tre barn. Han er etter hvert blitt en foregangsbonde i sitt distrikt i Rhumpi, Malawi. Det startet med at han ble følgebonde og fikk opplæring i nye og bærekraftige dyrkingsmetoder.

Gi gavekort

Gi en gave til Malawi

Du kan gi en symbolsk gave til den som ”har alt” eller ønsk deg selv en symbolsk gave.

Prisca Anderson

Bli bedre kjent med Prisca i Malawi

I juni 2014 kom den første rapporten om Prisca Anderson, en av våre modellbønder i Malawi. Nå har vi fått en oppdatering om Priscas arbeid. I februar vil en gruppe fra Norges Bondelag besøke Prisca og andre modellbønder.

Prisca Anderson - modellbonde i Malawi

Prisca Anderson er modellbonde i Malawi, i Utviklingsfondets prosjekt som blir støtta av Norges Bondelag. Vi skal følgje Prisca og familien hennar i fleire artiklar framover.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
20
Juni

Generalforsamling i BS

Landbrukets hus
Onsdag
20
Juni

Styremøte i Norges Bondelag

Landbrukets hus
Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek

Våre samarbeidspartnere