Åpen gård

  • Tips en venn om denne siden

Velkommen til Åpen gård!

Du har kanskje hørt om det før, arrangementer med Åpen gård hvor barna kan hilse på dyrene, hoppe i høyet og beundrende kan få prøvesitte en stor traktor. Men hva er det egentlig, og hvor kommer det fra?

Arrangementet «Åpen gård» foregår en gang i året og arrangeres over hele landet. På en bestemt dato kan du besøke en eller flere gårder i ditt nærområde og delta i ulike aktiviteter. Arrangementene er gratis, og alle er velkomne. Hvilke aktiviteter de har varierer fra gård til gård, men det er som oftest mulig å få hilse på dyr, hoppe i høyet, se på traktoren og kanskje også delta i et potetløp eller kjøpe lokalproduserte råvarer.

Åpen gård er en av de aller viktigste arenaene landbruket har for å bygge bro mellom de som lager maten og de som spiser den. Interessen for hvor maten kommer fra er økende, og det merker vi godt på antall besøkende som deltar på arrangementene. Stadig færre vokser opp på, eller i nærheten, av en gård, og derfor er dette en fin anledning til å vise fram norsk landbruk.

Alle får sitte på når traktoren prøves på Aremark.

Hvor finner jeg nærmeste gård?

Gårder over hele landet deltar. Her kan du finne ut hvor og når det arrangeres i nærheten av deg. Det er også mulig å søke opp en del av arrangementene via Facebook for å få litt mer informasjon om når det åpner og hvilke aktiviteter de skal ha.

Flaskemating av kalver på Åpen Gård i Lenaparken i regi av Kolbu- og Østre Toten Bondelag

Hvem står bak?

Det er Norges Bondelag som står bak arrangementet som gjennomføres i samarbeid med Tine, Nortura og Landkreditt bank. Likevel er det verdt å understreke at det er lokallagene og de frivillige bøndene som står for selve gjennomføringen av arrangementet.

Litt historie

Det første Åpen gård- arrangementet ble holdt i regi av Asker og Bærum Bondelag i 1988. Idéen hadde Jon og Charlotta Ringi hentet med seg hjem etter et besøk i Sverige. Siden den gang har arrangementet blitt en fast tradisjon for mange av lokallagene i Bondelaget. I jubileumsåret 2018 var det over 100 000 besøkende innom på gårder over hele landet. Opp gjennom årene har det også blitt meldt om både trafikkaos og panikktendenser hos arrangørene i det tunet har fylt seg opp. Det er ingen tvil om at dette er et populært arrangement som mange setter pris på.

Det er morsomt å mate dyrene syns disse tre jentene som besøkte Åpen Gård.

 

Åpen Gård i Lenaparten 2018, arr av Kolbu- og Østre Toten Bondelag

Bli med på Åpen Gård!

Påmeldinga for lokallag som ønsker å arrangere Åpen Gård er nå åpnet. Åpen Gård er Bondelagets største nasjonale arrangement og vår viktigste fellesdugnad for å bygge kunnskap om norsk landbruk.

Åpen Gård 2017 Eidsvoll Landbruksforening

Åpen Gård-ekspertens beste tips

Åpen Gård er 30 år i år, og Eidsvoll Landbruksforening har vært arrangør hvert år siden starten. Nå deler de sine beste arrangørtips med andre lokallag.

Åpen Gård 2017 Eidsvoll Landbruksforening 2

Åpen Gård feirer 30 år!

I dag åpner påmeldingen for lokallag som ønsker å bli med på jubileumsfeiringen og arrangere Åpen Gård. Siden oppstarten i 1988 har Åpen Gård vokst fram til å bli Bondelagets største nasjonale arrangement.

Åpen Gård logo

Klart for Åpen Gård 2017

Også i år inviterer lokale bondelag til Åpen Gård, og til sammen 94 arrangementer finner sted landet rundt. Årets Åpen Gård-dato er søndag 27. august, men noen steder blir det Åpen Gård allerede før sommeren. Se hele oversikten under.

Frå Open Gard i Holmestrand 21. august i år.

Ny helg med Open Gard

Denne helga er den siste av årets to Open Gard-helger. Finn ein Open Gard i nærleiken av der du bur.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere