Arrangementet «Åpen Gård» foregår en gang i året og arrangeres over hele landet. På en bestemt dato kan du besøke en eller flere gårder i ditt nærområde og delta i ulike aktiviteter. Arrangementene er gratis og alle er velkomne. Hvilke aktiviteter som er varierer fra gård til gård, men det er som oftest mulig å få hilse på dyr, hoppe i høyet, se på traktoren og kanskje også delta i et potetløp eller kjøpe lokalproduserte råvarer.

Åpen Gård er en av de aller viktigste arenaene landbruket har for å bygge bro mellom de som lager maten og de som spiser den. Interessen for hvor maten kommer fra er økende, og det merker vi godt på antall besøkende som deltar på arrangementene. Stadig færre vokser opp på, eller i nærheten, av en gård, og derfor er dette en fin anledning til å vise fram norsk landbruk.

Alle får sitte på når traktoren prøves på Aremark.

Hvem står bak?

Det er Norges Bondelag som står bak arrangementet som gjennomføres i samarbeid med Tine, Nortura og Landkreditt bank. Likevel er det verdt å understreke at det er lokallagene og de frivillige bøndene som står for selve gjennomføringen av arrangementet.

Flaskemating av kalver på Åpen Gård i Lenaparken i regi av Kolbu- og Østre Toten Bondelag

Litt historie

Det første Åpen Gård- arrangementet ble holdt i regi av Asker og Bærum Bondelag i 1988. Idéen hadde Jon og Charlotta Ringi hentet med seg hjem etter et besøk i Sverige. Siden den gang har arrangementet blitt en fast tradisjon for mange av lokallagene i Bondelaget. I jubileumsåret 2018 var det over 100 000 besøkende innom på gårder over hele landet. Opp gjennom årene har det også blitt meldt om både trafikkaos og små panikktendenser hos arrangørene i det tunet har fylt seg opp. Det er ingen tvil om at dette er et populært arrangement som mange setter pris på.

Det er morsomt å mate dyrene syns disse tre jentene som besøkte Åpen Gård.