Losæter er stedet hvor ingen skulle tro at noe kunne gro, som nå er en grønn lunge full av grønnsaker, folk og læring. Sætra er et sted for formidling av kunnskap om matproduksjon til barn og unge og byens befolkning for øvrig. Her får byens borgere opplevelser om hvor maten vår kommer fra, og vi håper å inspirere så mange som mulig til selv å dyrke de grå byrommene grønne.
 

Hester pløyer på Losæter

Sammen dyrker vi opp 3 mål med grønnsaker og korn. Jordet og maten brukes som grunnlag for inspirasjon og kunnskapsutveksling på mange forskjellige måter, hvor fellesnevneren er at vi gir opplevelser, ikke bare ord. Skal du på surdeigsbakekurs eller kokekurs med belgvekster på Losæter, må du regne med å måtte høste råvarene på jordet først.

Bybonden er ansatt av Norges Bondelag i samarbeid med Bjørvika Utvikling for å jobbe på Losæter. Prosjektet er også støttet Statens vegvesen, Norgesgruppen og Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Losæter er et offentlig rom hvor alle er velkomne; du kan bruke stedet som park, være med å skape stedet som frivillig, og delta på et av mange arrangementer som holdes. Losæter inngår i Slow Space, et kunstprogram for de offentlige rommene i Bjørvika, bestilt og produsert av Bjørvika Utvikling (BU) i samarbeid med Futurefarmers.
 

Losæter

Losæter bygges stadig opp og driftes av mange hender og mange hjerter som alle banker for bærekraftig matproduksjon og byutvikling. I tillegg til bybondeprosjektet er flere organisasjoner som er med som faste samarbeidspartnere:

  • Flatbread Society, som har etablert et unikt offentlig bakehus på Losæter.
  • Herbanists, som har etablert en urtehage og driver informasjonsarbeid med den som utgangspunkt.
  • Kompass og Co, som jobber med ungdom for å skape catering og eventmat av råvarer som ellers ville blitt kastet, og som bruker Losæter til å lære opp ungdom i matproduksjon, og for å produsere mat som går inn i eventmat og catering.
  • Oslo Apiary and aviary, som driver med urban birøkt som et kunstprosjekt.
  • Parsellhagekollektivet Herligheten, som er inne i sin sjette dyrkingssesong. 100 parseller dyrkes av privatpersoner, barnehager og foretak fra nabolaget.
  • Spire, som er ungdomsorganisasjonen til Utviklingsfondet, og som jobber for å fremme bærekraftig matproduksjon og byutvikling, og som understreker sine budskap med jord under neglene her på Losæter.

Les mer om urban matproduksjon og Losæter på Bybondens egen blogg og følg livet på Losæter på Facebook.