- Vi er stolte i Eidsvoll over at vi har en så lang og god tradisjon med Åpen Gård. Det har veldig lenge vært et viktig arrangement for lokallaget og medlemmer, og et viktig samlingssted for oss som driver med det. Eidsvoll Landbruksforening er det eneste lokallaget som har gjort dette hvert år siden det starta, og vi ser fram til 30-årsjubileet neste sommer, sier Amund Dønnum som er leder i Eidsvoll Landbruksforening.

Byr på seg sjøl

Åpen Gård er det største arrangementet laget står for, og det er et samlingssted for bønder, den utvida landbruksfamilien og for folk som ikke kommer fra landbruket.

- Jeg tenker at dette er vårt viktigste arrangement. Det er der vi samles og blir kjent, og det er der vi virkelig kan få til noe sammen, og der vi får gode tilbakemeldinger fra folk utafor landbruket. Vi må by på oss sjøl og vise hvor bra norsk landbruk er. Unger og voksne som får den positive opplevelsen av næringa, får et forhold til norsk landbruk.

Den tradisjonelle landbrukskommunen i Akershus har et variert landskap, noe som gjenspeiler seg i et landbruk med store variasjoner i produksjonen. Her drives det med både mjølk, korn, sau og ammeku. Eidsvoll har den største produksjonen av lammekjøtt i Akershus, og det største økologiske arealet i fylket. Samtidig er det kommunen med nest høyest prosentvis tilflytting i Norge.

Jobber for grønne grenser

- Mange av de nye knutepunktene på jernbane og vei ligger i Eidsvoll, og det har blitt en sentral plass med stort utbyggingspress. Derfor jobber landbruksforeninga nå med å få inn grønne grenser i kommuneplanen, slik at vi kan sikre matjorda utafor de definerte knutepunktene for framtida. Vi har kommet oss inn i næringsrådet og har vært på gruppemøter hos alle de politiske partia, der vi snakker om matjorda som en ikke-fornybar ressurs og om alle de unike fordelene med norsk landbruk. Jeg opplever at vi får med oss mange flere når vi når fram med det budskapet.

Eidsvoll Landbruksforening er opptatt av å knytte til seg alle gode krefter som er opptatt av landbruket, både medlemmer og ikke-medlemmer. Hvert år etter Åpen Gård arrangerer de derfor en stor dugnadsfest for alle som har bidratt.

Agronomiens vugge

- Åpen Gård har alltid vært viktig som et møtested for medlemmer, og det er vi er veldig opptatt av å ta vare på. Vi har åpna opp for flere, både medlemmer og ikke-medlemmer. Gode krefter som vil stille opp for landbruket og by på seg sjøl, er viktig å ta vare på. Vi er så få bønder, så det å få flere gode støttespillere med på laget som ikke er bønder, er langsiktig viktig for næringa.

Nå gleder hele Eidsvoll seg til Åpen Gård i august, på Må gård, der Åpen Gård også ble arrangert i 1988. Da vil Eidsvoll Landbruksforening deler ut Landbrukets Wergelandspris, en pris som deles ut med jamne mellomrom til noen som driver god folkeopplysning om landbruket.

- Vi tenker at Eidsvoll er agronomiens vugge i Norge. Prisen er oppkalt etter Henrik Wergeland som var herfra, og som reiste rundt i landet og opplyste folk om god agronomi, for når folk var mette, kunne de også bidra til det demokratiske arbeidet. Opplysningsarbeid om landbruket er like viktig i dag fordi riktig kunnskap gir grunnlag for gode valg, og det ønsker vi å hedre, sier Amund Dønnum.