- Etter bruddet i jordbruksforhandlingene i 2014, tromma vi sammen en gjeng med bønder og lagde en stor demonstrasjon her i Kåfjord. Da så vi behov for mer lokal synlighet, og vi fant ut at vi måtte samle oss, sier Lisa Marie Solbakken som er nestleder i Kåfjord Bondelag.

Etter aksjonen bestemte bøndene i Kåfjord seg for å få liv i lokallaget igjen, et lokallag som hadde ligget i dvale i flere år.

- Vi var mange unge bønder her som hadde lyst til å starte opp lokallaget igjen, og vi fikk med oss de mer etablerte bøndene på det. Siden det ikke var et aktivt lokallag her, var folk medlem i andre lokallag i kommunene rundt. De som var medlem andre steder, gikk tilbake til Kåfjord Bondelag, og siden har vi verva flere nye medlemmer, forteller Solbakken.

Ble kåra til Årets lokallag

Siden 2014 har flere medlemmer strømma til, og det har vært stor aktivitet i laget. De har ikke bare gjort seg bemerka i Kåfjord og i Troms, men ble også kåra til Årets lokallag på Norges Bondelags årsmøte i 2016.

- Det var kjempestas å bli kåra til årets lokallag, og da ble det enda artigere enn det allerede var. Vi har satsa veldig på at lokallaget skal være en sosial arena og samlingsplass, og at vi skal være synlige i lokalmiljøet. Bondeyrket er et ensomt yrke, og det er viktig å ha en møteplass og bli sett lokalt. Vi arrangerer landbruksdag, deltar i aksjoner og demonstrasjoner, vi har julebord og vi arrangerer fagsamlinger med innledere. Vi er sju stykker i styret, både fordi det er trivelig og for at vi da har flere å dele oppgaver på, sier Solbakken, som er en av fire kvinner i styret.

Aktiv landbrukskommune

- Landbruk er jo en livsstil, ikke en vanlig arbeidsplass, og det krever at begge er involvert i drifta. Kvinner blir ofte mer usynlige enn menn i drifta, og da tror jeg det er viktig at vi er synlige i Bondelaget.

Kåfjord i Nord-Troms er en kommune med et aktivt landbruksmiljø, og landbruk er den største næringa i kommunen. I Kåfjord er det relativt små bruk som ligger tett. Det er mest sauebruk i kommunen, men også flere som driver med melkeproduksjon med ku og geit. All jorda er i drift, og det er ikke mye brakkareal. Mange unge har tatt over gårdene de siste åra.

Ring alle bønder!

- Det er ikke ei spesiell satsing som ligger til grunn for at så mange unge har tatt over, men Kåfjord kommune og innbyggerne her er positive til landbruket. Dessuten er jo landbruket en fin arbeidsplass om man skal velge å bo på heimplassen, sier Solbakken.

Hun har noen tips til andre som ønsker å blåse liv i inaktive lokallag:
- Vær positiv og lag mange lokale aktiviteter for å få folk til å hive seg med. Vi har ringt til alle bønder og spurt om de kunne tenke seg å bli med, og på den måten har vi fått flere medlemmer. Det jobber vi fortsatt med , for det er flere vi vil ha med oss, sier Lisa Marie Solbakken i Kåfjord Bondelag.