- Vi håper jo å beholde førsteplassen også i 2018, sier lokallagsleder i Rakkestad og Degernes Bondelag, Hans Oskar Gudim. Rakkestad er en stor landbrukskommune og over 25 prosent av arealene her er landbrukseiendom. Over 80 prosent av landbruksarealene brukes til kornproduksjon, hvorav mye av dette er matkorn. I tillegg er det flere som driver med gris og mange med kylling. – Det er også flere store melkeprodusenter i kommunen, i tillegg til noe sau og ammeku produksjon. Vi ser at flere starter med økologisk melkeproduksjon og planteproduksjon. Det tror jeg henger sammen med at det er gode vekstforhold i Østfold og tilgang på møkk, sier han.

Han forteller at lokallaget hvert år bruker vårparten på å arrangere månedlige temamøter sammen med de lokale innkjøpslaga. – Målet vårt er å lage gode møteplasser for næringa, og på temamøtene inviterer vi innledere fra forsøksringen, Yara og andre samarbeidspartnere for faglig påfyll. Møtene er godt besøkt med om lag 50-60 deltakere, forteller lokallagslederen. – Før eller etter våronna arrangerer vi også Bondepub, med litt faglig påfyll og godt sosialt samvær.

Lokallaget satser også på å være synlige blant barn og unge i bygda. Annethvert år er Rakkestad Bondelag medarrangør av landbruksutstillingen «Markens grøde». – Her stiller vi med dyr og aktiviteter for hele familien. Utstillingen er liksom vår versjon av Åpen Gård, og samler mellom 10.000 og 15.000 folk fra Rakkestad og nabokommunene. I tillegg har vi hvert år en samling med 10. klassingene på ungdomsskolen hvor vi blant annet snakker om HMS i landbruket.

Under bruddet i årets jordbruksforhandlinger aksjonerte lokallaget både hjemme i kommunen og deltok på en felles fylkesmarkering i Sarpsborg. 15 stykker fra lokallaget var også med på opptoget for norsk landbruk i Oslo den 23. mai.

I fjor høst slo Rakkestad og Degernes Bondelag seg sammen. – Dette var et resultat av en lang prosess, hvor vi gradvis har begynt med felles styremøter og temamøter. Jeg tror alle er fornøyde med resultatet. Det effektiviserer drifta av lokallaget og vi får mer gjort, sier Gudim. Han er imidlertid svært skeptisk til å slå sammen Rakkestad kommune med nabokommunene. – Vi har et svært godt samarbeid med kommunens landbrukskontor. De kjenner landbruksnæringa i kommunen godt og er nær oss gårdbrukere. Det har stor betydning for oss, og jeg frykter at vi kan miste dette fagmiljøet ved en kommunesammenslåing, sier han.

Gudim peker blant annet på at Rakkestad kommune har vært svært restriktive med å omdisponere matjord til boligbygging og næringseiendom. – Vi følger nøye med på planprosessene i kommunen og deltar i næringsrådet i Rakkestad. Jeg opplever at vi har både et kommunestyre og en kommuneadministrasjon som er opptatt av jordvern. Det er jeg svært glad for. Vi driver landbruk i et viktig kornområde for Norge og har ikke en dekar å miste.