- Jeg har lenge prøvd å gire opp styret til å verve flere, men først da Norges Bondelag arrangerte vervekonkurranse i november, var det enkelte som fikk skikkelig bunntenning på dette. Og da det var ei uke igjen av november og vi skjønte at vi kunne vinne, gira vi opp hverandre et nytt hakk, sier leder i Vefsn Bondelag, Roger Eliassen.

I løpet av november fikk lokallaget 37 nye medlemmer, noe som tilsvarer en vekst på 18 prosent. Nå er lokallaget størst i Nordland. Trond Bjørkås har verva 34 av de nye medlemmene.

Tørre å spørre

- Vi har verva både bønder og personlige medlemmer, og vi går fram på en ærlig måte. Vi lover ikke gull og grønne skoger, men forteller hva Bondelaget gjør. Vi må få opp organisasjonsgraden i landbruket og ikke bare tenke på egen pengebok. Jeg opplever at folk har et positivt forhold til Norges Bondelag, sier Eliassen.

Målet for Vefsn Bondelag var ikke bare å vinne vervekonkurransen, men også å bli størst i Nordland.

- Nå er vi 244 medlemmer. Det er alltid muligheter til å verve. Det handler om å tørre å spørre, og så får du noen nei og noen ja.

Vefsn Bondelag er opptatt av å tilby både et faglig tilbud og sosiale møteplasser for medlemmene sine.

Populære bondepuber

- Det vi lykkes best med er kombinasjonen av det faglige og det sosiale. Bondepubene vi arrangerer har vært veldig populære. Der prøver vi å få inn noen som har et faglig innhold først, og så blir det tid til å prate etterpå. Og så har vi høsttakkefest for medlemmene når slåtten er ferdig, og så arrangerer vi Åpen Gård innimellom. Vi har funnet ut at julebord i desember blir for hektisk, så vi har etterjulebord i januar eller februar, sier Eliassen.

Vefsn ligger midt i Norge, i Nordland fylke. I kommunen er det hovedsakelig melke- og kjøttproduksjon, men også gris og noen som har sau. Fylkeskommunen har landbruksskole i Vefsn, som lokallaget samarbeider nært med om møter og kurs. Skolen er under kraftig opprustning og bygger nytt fjøs med melkerobot.

Beredskapsgruppe

- Jeg syns det har skjedd ei positiv utvikling de siste årene. Det er mange som tar over, det bygges mye nytt og folk ser nye muligheter. Det er ikke ofte jeg hører om nedleggelser lenger. Det blir naturligvis færre som driver fordi det skal være større enheter. Vi må produsere maten der landet ligger, det er vanskelig å flytte det. Vi er opptatt av at vi skal ha både små og store bruk, sier Eliassen.

Vefsn Bondelag var et av pilotlagene i Norges Bondelags beredskapsprosjekt, Tryggere Sammen. Sammen med Norsk landbruksrådgivning og lokallagene og landbrukskontorene i nabokommunene Grane og Hattfjelldal, har Vefsn Bondelag tatt initiativ til ei kontaktgruppe som skal passe litt ekstra på hverandre.

- Det er ei beredskapsgruppe som skal forsøke å trå ordentlig til når det knirker i næringa. Vi prøver å være litt føre var og ta vare på den enkelte gårdbruker og dyrene. Her i kommunen er vi litt på vakt og passer på, og tar kontakt med hverandre. Da kan vi hjelpe hverandre til å få til gode løsninger. Ofte blir folk glade for hjelp, en kaffekopp kan redde mye.