For lokallagsleder Oddgeir Steinberg og de andre bøndene i Marnardal Bondelag ble det en travel og annerledes høst, da Sørlandet i september ble rammet av storflom. – Vi har en langstrakt kommune og en elv som renner gjennom mange landbrukseiendommer. Mange bønder fikk rundballer tatt av flommen, sier Steinberg.

Han forteller at mange bønder ble overrasket over den høye vannstanden. – Vi hadde en flom her i området for bare 2 år siden. Alle som opplevde å miste rundballer den gangen har tatt følgene og plassert de høyere opp. Men flomvannet sto langt høyere i år enn for 2 år siden. Resultatet ble at mye rundballeplast dessverre ble drivende i elva og forsøplet store områder, forteller lokallagslederen. I flere dager var lokallaget samlet til dugnadsinnsats for å rydde opp plasten. – Det var et svært krevende arbeid. På det verste var det plast som hang fast i trærne 6-7 meter over bakken. Vi fant også mye annet søppel som var tatt av flommen, men rundballeplasten er svært synlig og blir av mange utpekt som storsynderen, forteller Steinberg.

Hans råd til lokallag som opplever en lignende situasjon er klart og tydelig. - Når ulykken først er ute er det bare å organisere troppene og trå til for å hjelpe. Vi er mange som til hverdags jobber alene i dette yrket. Da trenger vi hverandre når det røyner på, sier lokallagslederen.

Han tror de fleste i området har berga seg greit med fôr, selv om sommeren var prega av mye regn. – Vi hadde en grei førsteslått, mens andreslåtten var regna bort for mange. Jeg har inntrykk av at de fleste har berga seg greit med fôr, selv om graskvaliteten er dårligere enn normalt, sier Steinberg.

Flere fra lokallaget deltok også under aksjonen etter bruddet i årets jordbruksoppgjør. – Da det ble klart at jordbruket brøt forhandlingene med staten hoppa vi i traktoren og hang opp plakater på alle butikkene i hele kommunen med budskapet «La oss lage maten din». Vi ble veldig godt mottatt av matbutikkene og fikk god plass til å henge opp plakatene. Flere fra lokallaget deltok også på opptoget i Oslo den 23. mai.