Det gav dem prisen for Årets lokallag i Norges Bondelag i juni i år.

- Det er bestandig moro å bli lagt merke til, særlig etter at vi har jobba jevnt og trutt i mange år. Så det var en stor ære å bli kåra til Årets lokallag, sier leder i Øvre Eiker Bondelag, Per Olav Krekling.

Øvre Eiker er en allsidig landbrukskommune. Kommunen har mye fruktdyrking, noe melkeproduksjon og kornproduksjon, en del skogsdrift og flere profilerte nisjeprodusenter.

Arrangerer matfestival

- Det største prosjektet vi har hatt i år i lokallaget, er å få Eiker Matfestival opp å gå. Festivalen er en kombinasjon av Åpen Gård og en salgsarena for lokalmat og matkultur. Vi hadde 4500 betalende gjester og mellom 800 og 1000 dugnadstimer i år. Det var en kjempesuksess, så dette kommer vi til å fortsette med. Når du arrangerer noe og ting flyter av seg sjøl, så er det en så nydelig følelse. Det er stor lykke for oss organisasjonsfolk. 

​Bygde traktorsimulator

En av nyvinningene på årets matfestival, var en traktorsimulator som pensjonister og ungdommer i lokallaget har utvikla sammen. Mens pensjonistene har mekka på ei gammel traktorhytte, har ungdommene fått dataprogrammet til å fungere.  På skjermen i frontruta på hytta kan du pløye, så og høste med valgfrie traktorer av ønsket årgang og størrelse.

- Det var kø på traktorsimulatoren i to dager under matfestivalen, og det virka som vi greide å fenge ungdommene med dette, sier lokallagslederen.

Jordvern er også et viktig arbeidsområde for Øvre Eiker Bondelag.

Viktig jobb med jordvern

- Den største utfordringa for landbruket i Øvre Eiker, er at vi ligger så sentralt. Etter hvert som Oslo og Drammen vokser, blir det stor befolkningsvekst, og ny vei og jernbane er under planlegging. Disse prosjektene truer matjorda, og jordvern er det viktigste vi har drevet med i år. Vi har mobilisert medlemmer for å få satt fokus på saka. Du får ikke snudd saka med en gang, men et massivt trykk over tid, fungerer. Jernbanetraseen er enda ikke lagt, og vi kommer til å fortsette å jobbe for matjorda i 2018 også, med armer, bein og lobbyvirksomhet, til det beste for landbruket og samfunnet, sier Per Olav Krekling.

- Da vi mobiliserte medlemsmassen vår til å stille på et folkemøte og stille kritiske spørsmål til trasevalget, ble vi kalt for bondemafia. Det tok jeg som et hederstegn. Da kjente jeg at vi har en styrke i at vi klarer å mobilisere og at medlemmene våre stiller opp. Det er godt å se. Vi har en sterk fellesskapsfølelse, og det er viktig.