Nyheter

Godt dialogmøte med Buskerud KrF

Mandag 16. april møtte Buskerud Bondelag fylkesstyret i Buskerud KrF, det var satt av en hel time til landbrukspolitikk. – Vi er veldig glad for at partiene tar seg tid til å møte oss sier nestleder Håkon Haug Laa og styremedlem Steffen Green som møtte KrFs fylkesstyre på Noresund.

Regionalt miljøprogram

Fylkesmannsembetene for Oslo/Akershus, Østfold og Buskerud slås sammen fra 01.01.2019. Representanter fra blant annet næringa, fylkesmannsembetene, landbrukskontorer og NLR var samlet fredag 13.april for å diskutere felles miljøprogram for fylkene. – Det er viktig at ordningene tar hensyn til fylkenes særegenheter, sa styremedlem Ole Hans Unelsrød i Buskerud Bondelag.

Nyttig møte med SV

Mandag 16. april tok representanter for Buskerud Bondelag turen til Stortinget for å møte Buskerud SV. Fra SV møtte stortingsrepresentant Arne Nævra og nestleder i Buskerud SV Kathy Lie. – Vi er svært glad for at partiene tar seg tid til å møte oss, det er veldig nyttig for oss med god dialog med de politiske partiene, sier fylkesleder Egil Chr. Hoen.

Har du en god idé for jordbruket i Buskerud?

John Rasmussen Aas og Hustrus legat er stiftet av kaptein Niels Aas i 1912 og har som formål å «tjene til jordbrukets og dets binæringers oppkomst og fremgang i Buskerud fylke». Legatets styre har bestemt at det i 2018 skal deles ut inntil kr 100 000 i tilskudd/støtte i tråd med legatets formål.

Åpent fagmøte om jord 5.april

Velkommen til åpent fagmøte om jord. Fruktbar jord gir friske avlinger og god økonomi. Hva slags tiltak kan hver enkelt bonde på sin gård gjøre for å bedre jordfruktbarheten? Frist for påmelding er 2. april, til marte@oikos.no

Frøydis Haugen besøkte årsmøte i Buskerud Bondelag

Frøydis Haugen, 2. nestleder i Norges Bondelag besøkte årsmøte i Buskerud Bondelag. -Vi brukte mye av forrige politiske periode på «å si nei». Nå må vi bruke kreftene våre på annen måte, vi ønsker å utvikle politikk. Det er vi som må sette dagsorden og drive med politikkutvikling framover, fastslo Haugen.

Prisdryss på årsmøte i Buskerud Bondelag!

Lier Bondelag ble kåret til årets bondelag og Liv Berven ble kåret til årets Gla`bonde på årsmøtet i Buskerud Bondelag. Begge prisvinnerne var takknemlige for utnevnelsen. - Dette betyr veldig mye for oss, sa lokallagsleder Wiggo Andersen, .- Det er hyggelig å bli satt pris på, sa den ferske Gla`bonden. Håkon Haug Laa hedret de som gjorde en ekstraordinær innstas i forbindelse med CWD-saken.

Egil Christopher Hoen gjenvalgt som leder

Egil Christopher Hoen ble enstemmig gjenvalgt på årsmøte i Buskerud Bondelag. - Jeg takker for tillitliten, sa fylkesleder Hoen til årsmøtet. Det er en viktig, interessant og krevende jobb og vi skal jobbe for å sette landbruket og våre saker på dagsorden framover.

Det er i motbakke det går oppover!

Fylkesleder Egil Chr. Hoen var innom mange temaer i leders tale. -Et glupt hode fastslo en gang at «det er i motbakke det går oppover». Den kjensgjerningen trur jeg absolutt vi kan bekrefte i Buskerud Bondelag. Til tross for mange og lange motbakker de siste åra, ser vi at det går oppover med laget vårt. Vi har en stødig medlemsvekst, har fostra to vinnere av «årets lokallag» (Skoger i 2013 og Øvre Eiker i 2017), har høy aktivitet både på fylket og i lokallaga, vi blir regna som en viktig organisasjon i mange politiske miljø og vi ser at det er et voksende engasjement rundt mat og matproduksjon i vårt fylke.

Forutsigbarhet i landbruket

- Frå tidenes morgon har husdyrhald vore ein viktig grunnpilar for gardsbruk, med levande distrikt og bygdesamfunn, og med det husdyra har gjeve oss av mat og klede. Pelsdyrhald har lengje vore ein naturleg del av dette, og mange bønder har hatt pelsdyr som tilleggsnæring på sine gardar skriv nestleder skriv nestleder Håkon Haug Laa i dette lesarbrevet som er publisert i Hallingdølen.

Fullt hus på innholdsrikt kornmøte!

Ole Hans Unelsrød, styremedlem i Buskerud Bondelag og leder av planteutvalget i Buskerud innledet og ønsket deltagerne velkommen til kornmøte. Programmet må ha fristet for over 70 deltagere hadde funnet veien til Tyrifjord.

Medlemsmøte i Numedal

Bondelagene i Numedal arrangerte medlemsmøte tirsdag 13.feb. på Veggli Vertshus. Fylkesleder Egil Hoen innledet på møte om landbrukspolitikk.

Mange gode innspill til jordbruksforhandlngene på regionmøtene

14. og 15. februar var det regionmøter på Gol og Tyrfirjord hvor lokallaga kommer med innspill til jordbruksforhandlingene. - Dette er viktig og nyttig for oss sier fylkesleder Egil Chr. Hoen og nestleder Håkon Haug Laa.

Regionmøte i Lier

Det ble arrangert regionmøte i Lier forrige uke. Tema for møte var opplæring i landbrukspolitikk og innspill til årets jordbruksforhandlinger.

Stort engasjement på regionmøte på Tyrifjord

Regionmøtene fortsetter, og drøye 20 medlemmer møtte opp på Tyrifjord for å diskutere landbrukspolitikk og det kommende jordbruksoppgjøret den 25. januar. Det var stort engasjement i salen med mange spørsmål og innspill

Regionmøtene i gang - godt oppmøte på Gol

Vi er i gang med regionmøtene. Mandag 22. januar stilte alle lagene i Numedal og Hallingdal opp på regionmøte på Førysokstugu. Det var mange gode innlegg og spørsmål fra de 25 frammøtte

REGIONMØTER

Buskerud Bondelag inviterer til regionmøter foran jordbruksforhandlingene 2018. Møtene er åpne for alle medlemmer. Det blir møter på Gol 22.jan, Lier 24.jan og Vikersund 25.jan. Påmeldingsfrist 18.januar.

Har du ledig lagerplass til biogjødsel i vinter?

Greve Biogass har litt knapt med lagringsplass for biogjødsel i vinter. De ønsker derfor å komme i kontakt med bønder som har ledig lagringsplass i eksisterende gjødsellager de nærmeste månedene. I løpet av 2018 vil nye lagre bli ferdigstilt, så dette er kun midlertidig.

Beredskapsplan ved rovviltangrep

Ei arbeidsgruppe med representanter fra Fylkesmannen i Buskerud, Buskerud Bondelag og Buskerud Sau og Geit er nå i gang med å utarbeide beredskapsplan ved rovviltangrep. – Dette er ei viktig oppgave sier nestleder i Buskerud Bondelag Håkon Haug Laa og rådgiver Eldor Bjerke. Begge sitter i arbeidsgruppa.

God jul!

Styret i Buskerud Bondelag og ønsker alle ei riktig god jul og et godt nytt år. Styret benytter samtidig anledningen til å takke alle som har vært med og bidratt til at vi har lagt et aktivt år bak oss.

Fullsatt kurs i grunneier-rettigheter

Det var fylt til randen med mer enn 50 deltakere da Buskerud Bondelag og SNS BL arrangerte kurs i grunneier-rettigheter 7.desember på Tyrifjord, dette var det tydelig behov for.

Bedre Bonde-kurs på Ringerike og i Hol 2018

På dette kurset vil du lære mer om verden rundt oss og mellommenneskelige forhold enn om tall og regelverk. Målet for kurset «Bedre Bonde» er at dagens bonde skal jobbe smartere, ikke hardere. Dagens bønder er allerede veldig gode, men kan bli enda litt bedre med grunnleggende kunnskap om å lede seg selv eller andre og om det å ta riktige veivalg!

Opplæring av lokale tillitsvalgte i gang

Buskerud Bondelag har vært heldig å få være «prøvekaniner» når opplæring av lokale tillitsvalgte har startet opp. – Det er viktig at det settes fokus på lokallaga, de er grunnmuren i organisasjonen vår sier fylkesleder Egil Chr. Hoen som ønsket velkommen til del en.

Ledermøte – ei god arbeidsøkt

Buskerud Bondelag arrangerte ledermøte 24.-25. november. Vi var så heldig å ha besøk av leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes. – Dette var ei veldig god arbeidsøkt, fastslo både Bartnes og fylkesleder Egil Chr. Hoen.

BU-prisen 2017

BU-prisen 2017 i Buskerud ble tildelt Anne Karin Bøhn og Svein Indresæter på Bakke Gård.

Sluttspurt med årsmøter, fullt hus på årsmøte i Hole

Vi har vårt inne i sluttspurten med lokallagsårsmøter. Hole landbrukslag var en av lokallaga som hadde sitt årsmøte første uka i november, og her ble det fullt hus med over 40 frammøtte.

Skattekurs for regnskapsførere

Over 200 ansatte fra ulike regnskapskontor var samlet på årets skattekurs i Buskerud 2. og 3.november på Storefjell Resort Hotell. Skattekurset har som målsetting å gi en bred gjennomgang av relevante skatte- og avgiftsfaglige nyheter slik at regnskapsfører er faglig oppdatert til det kommende årsoppgjøret.

Mange lokallag har avholdt årsmøte

Årsmøtene i lokallaga fortsetter, og mange har hatt årsmøtene sine nå i slutten av oktober. - Vi gratulerer gjenvalgte og nye lokallagsledere og ønsker lokallagsstyrene lykke til med arbeidet framover, sier fylkesleder Egil Chr. Hoen

November er vervemåned!

Bli med på dugnad for å verve medlemmer i november oppfordrer fylkesleder Egil Chr. Hoen. – Jo flere vi er, jo mer slagkraftig blir organisasjonen vår sier fylkesleder Egil Chr. Hoen og oppfordrer alle til å ta utfordringen. Det blir premier også lover Hoen.

Stort engasjement på møte om etablering av mathall

Det var stort engasjement blant de 40-talls frammøtte på møte i Lier om etablering av mathall. – Dette er gledelig og jeg har stor tro på prosjektet, sier fylkesleder i Buskerud Bondelag, Egil Chr. Hoen.

FAGTUR TIL KAMBO OG GÅRDSBESØK 23.NOV.

Torsdag 23.November arrangerer Modum Bondelag Fagtur til Felleskjøpets anlegg på Kambo og Gårdsbesøk på Kjølstad Gård i Ski. I den anledning ønsker vi å invitere våre medlemmer i Modum samt medlemmer i andre lokallag i Buskerud til å delta.

Årsmøtene i lokallaga fortsetter

Gol, Sigdal/Eggedal og Ådalen har hatt sine årsmøter. Vi gratulerer Morten Nerumshagen som ny leder i Sigal/Eggedal bondelag og Ole Ringerud jr. som ny leder i Ådalen landbrukslag. Magne Øynebråten fortsetter som leder i Gol bondelag.

Årsmøtene i lokallagene er i gang

Hurum Bondelag var først ute med årsmøte på Holmsbu bad. Jakob Volent takket for seg som leder, men fortsatte i styret, ny leder ble Hans Harald Wennersgård.

Beitebruksplaner som verktøy – fagdag på Flå

Nærmere et 50-talls deltakere fra landbruksfamilien var samlet på Jakt- og fiskesenteret på Flå 17. oktober. Tema for dagen var beiting og økt matproduksjon og bruk av beitebruksplaner som verktøy.

Økologisk matfest

Økouka i Buskerud startet fredag 22.sept. med en matfest på Bragernes torg

Høstmarked i Hemsedal

Høstmarkedet i Hemsedal er en årlig foreteelse i september. Hemsedal Bondelag deltok også i år med stand og mange var innom.

God debatt om mat- og landbrukspolitikk på Ål

– Landbruket ei politisk næring og hva politikerne fastsetter av rammebetingelser for landbruket har derfor stor betydning for næringa, sa nestleder i Buskerud Bondelag Håkon Haug Laa i sin innledning til debattmøte. Alle de politiske partiene stilte opp i debatten som Buskerud Bondelag arrangerte.

Høyre styrker landbruket

"Landbruket har hatt en solid inntektsvekst de siste fire årene. Med en økning på over 20 prosent har bøndenes jordbruksinntekt steget med mer enn det dobbelte av den inntektsveksten andre grupper har opplevd", sier Anders Werp, Buskerud Høyres tredjekandidat til stortingsvalget.

MDGs Landbrukspolitikk

Stortingskandidatene i Buskerud svarer Bondelaget. Nå er det Ståle Sørensen 1. kandidat og Vilde I. H. Håvardsrud 2. kandidat til stortingsvalget fra Miljøpartiet De Grønne sin tur med innlegg.

Åpent debattmøte “MAT- OG LANDBRUKSPOLITIKK”

Buskerud Bondelag setter mat- og landbrukspolitikk på dagsorden og arrangerer debatt, Ål Kulturhus tirsdag 05. september kl. 19:00. De politiske partiene stiller opp med listekandidater og andre sentrale personer. KOMMER DU?

Politkere på gårdsbesøk i Lier

Gårdsbesøk er populært, og samtlige partier som var invitert var med når Lier Bondelag, Buskerud og omegn Gartnerforening og Buskerud Bondelag hadde invitert til «En dag i grønne Lier». Ragne Helene Ravnsborg ønsket velkommen til Gilhus Gård hvor vi startet

KrF`s førstekandidat Rensel på besøk hos fylkesleder

- Det er alltid hyggelig med besøk, men ekstra hyggelig er det når politikerne på eget initiativ tar kontakt for å lære mer om næringa vår, det setter vi stor pris på sier fylkesleder Egil Chr. Hoen som i dag har hatt besøk av førstekandidat på KrF sin liste, Jostein Rensel.

Om mat og valg og magefølelsen

Vi er inne i den travleste tida for bonde og fylkesleder Egil Chr. Hoen. – Jeg får mye tid til å tenke mens jeg driver med praktiske ting på gården, og akkurat nå tenker jeg veldig mye på valget, sier Hoen og oppfordrer oss til bokstavelig talt å følge magefølelsen når vi skal legge stemmesedlene i urna 11. september. Her er hans betraktninger rundt valget.

Landbruk på dagsorden!

Stortingskandidatene i Buskerud svarer Bondelaget. Først ut er Arne Nævra, Buskerud SV. Det er nok riktig å si at det er to landbrukspartier på stortinget, dvs partier som har markert seg i mange år på dette feltet. Det er Senterpartiet og SV. Vi stemmer ofte likt, men i noen saker skiller vi lag. Det skal jeg komme tilbake til.

Tur med kornutvalget Mjøsa rundt

I uke 31 var kornutvalget på fagtur «Mjøsa rundt». – Dette var en innholdsrik og interessant tur, sier fylkesstyremedlem i Buskerud Bondelag Ole Hans Unelsrød. Unelsrød sitter i Norges Bondelag sitt kornutvalg.

Markdag jordbær

Skoger Bondelag arrangerte markdag med fokus på jordbærproduksjon i tunnel. De besøkte Bjørn Ekeberg, som driver stort med jordbærproduksjon i tillegg til å være med i Skoger samdrift.

Fagtur for bønder i Fjellandbruket i Buskerud og Telemark

Fjellandbrukssatsinga i regi av Fylkesmannen i Buskerud og Telemark inviterer til fagtur i Tinn og Hjartdal i Telemark torsdag 7.- 8.september.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2017

Innovasjon Norge søker bedrifter eller personer med næringsvirksomhet med basis i landbrukets og bygdenes ressurser. Det blir kåra en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner. Vinnerne deltar i konkurransen om den nasjonale prisen som er på 300 000 kroner. Buskerud og Vestfold har de siste årene hatt flere kandidater som har vært nominert for den nasjonale prisen.

Studietur til Sveits

I mai reiste 24 deltakere fra Skoger Bondelag på studietur til Sveits. Bakgrunn for turen var å se hvordan Sveits har bygd opp landbrukspolitikken og hvordan den blir praktisert, sier Albert Hess leder i Skoger Bondelag.

KrF på gårdsbesøk i Hemsedal

15. juni var førstekandidat til KrFs stortingsvalgsliste Jostein Rensel på besøk i Hallingdal. - Vi setter pris på at politikerne tar seg tid til gårdsbesøk, sier lokallagsleder i Hemsedal Olav Huso. De besøkte også pelsdyrgården til Sigbjørn Kirkebøen.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere