Nyheter

Møt lederen i Buskerud Bondelag Egil Chr. Hoen

Sistemann ut i serien «vi presenterer styremedlemmene» er fylkesleder Egil Chr. Hoen. Hoen har vært leder i Buskerud Bondelag siden 2014 og satt to år i styret før han akslet ledervervet. – Jeg vil benytte anledningen til å ønske alle ei riktig god jul og takke for året som har gått, sier fylkesleder Hoen.

Bli med på fakkeltog mot regjeringens rovdyrvedtak

Tirsdag 08. januar går fakkeltoget fra Youngstorget til Stortinget kl. 18:00. Det settes opp busser fra Hallingdal og Numedal, fra søndre deler av fylket oppfordrer vi til å bruke kollektivtransport, se info under. - Vi mener at regjeringa må etterleve Stortingets bestandsmål for rovdyrbestandene, sier fylkesleder Egil Chr. Hoen og nestleder Håkon Haug Laa og oppfordrer til å bli med til Oslo på markeringen.

Melkebonden fra Gol

Ole Anders Hodnungseth er 1.vara til styret i Buskerud Bondelag og møter fast på styremøtene. Han er melkebonde på slektsgården i Grønli inn mot Nordfjella høyt oppe på Gol på vegen mot Hemsedal.

Flott opplegg fra Lier Bondelag under ministerbesøket

Tirsdag gjestet landbruks- og matminister Bård Hoksrud Lier. – Lier Bondelag hadde laget et imponerende opplegg og program. Vi er også takknemlige for at ministeren viser at han tar næringa på alvor og tar seg tid til å reise ut på gårdsbesøk, sier Egil Chr. Hoen og Steffen Greeen som var med fra Buskerud Bondelag.

Møt Nina fra Ringerike

Nina Basberg (34 år) har vært styremedlem i Buskerud Bondelag siden mars 2018. Hun driver Averøya gård på Ringerike, sammen med faren sin.

Bonde i medgang og motgang

Tørkesommer, avlingssvikt, fôrkrise, rovdyrproblematikk er utfordrende. Mye står og faller på bonden. Ansvaret er stort og ofte er marginene små. Hvordan takler man dette på best mulig måte. Marit Hjelmesæth fra HaVa informerte om dette på fagmøtet stressmestring «Bonde i medgang og motgang». Møtet ble avholdt på Gol og 15 personer deltok.

Startskudd for jordbruksforhandlingene 2019

I dag går startskuddet i Buskerud Bondelag for jordbruksforhandlingene 2019. – Det er veldig nyttig å samle både styret og utvalgene våre til et felles startskudd for jordbruksforhandlingene, sier fylkesleder Egil Christopher Hoen. I år som i fjor har vi også med oss regnemesteren i Norges Bondelag, Anders Huus, til å innlede for oss.

Nyttig møte med Venstre i Buskerud

Tirsdag 11. desember møtte vi Venstre i Buskerud. -Å ha god dialog med de politiske partene er viktig, og vi er svært glad for at partiene tar seg tid til å møte oss, sier fylkesleder Egil Chr. Hoen. Fra Venstre møtte Amund Wengen, Erik Hørluck Berg, Helge Stiksrud og Sissel Urke.

Møt jordbær- og kornbonden fra Modum

Steffen Green sitter i styret i Buskerud Bondelag og er 2. generasjonsbonde på Breivik gård hvor hovedproduksjon er jordbær og korn. Om vinteren er brøyting en viktig aktivitet. -Gården har røtter langt tilbake, men foreldrene mine kjøpte gården i -91, sier Green.

Stappfullt på kurs i grunneier-rettigheter

Det var stappfullt i Felleskjøpets lokaler i Drammen da Buskerud Bondelag og Studieforbundet Næring og Samfunn Buskerud, landbruk arrangerte kurs i grunneier-rettigheter 04.desember – Det er tydelig at vi her har truffet et behov, sier Ole Andreas Lilloe-Olsen fra Buskerud Bondelag og Ingrid B. Terum fra Studieforbundet.

Møt kornbonden fra Skoger

Ole Hans Unelsrød sitter i styret i Buskerud Bondelag og er stolt kornbonde fra Skoger. – Jeg driver drøyt 1000 da, av disse er 275 da eget areal og resten leid areal. Som mange andre har også Unelsrød tilleggsnæring knyttet til gårdens ressurser, om vinteren brukes traktor til brøyting i Drammensområdet og fjoråret var et hektisk år i så måte.

Møt sauebonden og entreprenøren fra Ål

I tida fram mot jul vil vi presentere fylkesstyremedlemmene. Førstemann ut er Håkon Haug Laa, han er nestleder i styret i Buskerud Bondelag. Han holder til i Ål og er sauebonde. – Ål er et flott sted, og jeg trives som sauebonde med ca. 80 vinterfora i fjøset. I tillegg driver jeg med entreprenørvirksomhet, sier Haug Laa.

Vi gratulerer nye og gjenvalgte ledere i lokallaga

Nå er vi nesten i mål med så og si alle årsmøtene i Buskerud. Mange lokallagsledere ble gjenvalgt men vi har også flere nye lokallagsledere. Vi gratulerer både nye og gjenvalgte lokallagsledere!

Hilsen fra bønder i Malawi

Ledermøtet fikk lørdag morgen storfint besøk. Indira Teo er kvinnebonde i Malawi fortalte om hvordan hun og hennes kollegaer møter klimautfordringene i praksis. Et innlegg som berørte, og ga mange gjenkjennende nikk fra bønder i salen.

Rekordstort ledermøte

Nærmere 140 lokale tillitsvalgte i Østfold, Akershus og Buskerud Bondelag er nå sammen med gjester fra landbrukets organisasjoner samlet til ledermøte med politiske og organisatoriske drøftinger på Klækken Hotell.

Vi gratulerer ASK Gård Foredling med BU-prisen.

Ask Gård produserer håndlaget økologisk spekemat og kjøttvarer. Med fokus på godt håndverk og norske råvarer har de utviklet produkter som holder et internasjonalt nivå. I dag ble Buskerud-bedriften hedret med bedriftsutviklingsprisen i landbruket. – Dette setter vi veldig stor pris på, sier Kristoffer og Anne Marthe Evang.

Stressfri rekruttering

Arbeidsgivere i landbruket inviteres til møte om sesongarbeidskraft torsdag 8. november kl. 08.30-10.00 i kantina hos Mester Grønn på Liertoppen. Landbruket i Lier og omegn har behov for mange sesongarbeidere i vekstsesongen. Frokost serveres fra kl. 08.00. Påmelding til Næringsforeningen i Drammen : post@nfdr.no eller Lier Bondelag: hans@lier-regnskap.no

Årsmøtene i gang for fullt

Årsmøtene i lokallaga i Buskerud er i gang for fullt. Flesberg og Rollag/Veggli har fått ny leder, det samme har Hurum. Vi gratulere henholdsvis Kari Solibakke Klev og Brynjar Kalager Folkvord. Vi gratulerer også gjenvalgte ledere i Gol, Ål, Lier, Nore og Uvdal, Hole og Hol.

Nyttig møte med Høyre

Mandag møtte vi Høyre i Buskerud, på møtet deltok stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen, ordfører i Lier Gunn Cecilie Ringdal og fylkessekretær Morten Sandnes. – Vi er glad for at politikerne tar seg tid til å møte oss, disse møtene er veldig nyttige sier fylkesleder Egil Christopher Hoen. – En slik dialog er også nyttig for oss som politikere, bifalt Ørmen Johnsen og Ringdal.

Økomarked på Bragernes torg

I helgen var det økologisk marked på Bragernes torg i Drammen. Her var det salg av økologiske varer og mat. Det var også et eget telt med aktiviteter for barn.

Jordnært - fra post til post

Jordnært arrangementet fortsatte også inn i helga. Fredagen var viet elever og lærere, men lørdagen var det åpent arrangement med tittelen Jordnært - fra post til post på Buskerud landbruksskole. Samtidig foregikk også NM i pløying på Buskerud Gård sin eiendom. Ordfører i Sigdal, Tine Norman åpnet arrangementet på lørdag.

Jordnært seminar - fokus på jordhelse

Ordfører i Modum, Ståle Versland ønsket velkommen til Jordnært – et arrangement som arrangeres fra 27.-29. september på Buskerud Landbruksskole. Starten på Jordnært var et jordseminar med flere sentrale innledere. – Vi ønsker å være en foregangskommune med blant annet å legge vekt på kortreist mat i våre innkjøp, sa Versland. – Buskerud Fylkeskommune har investert stort på Buskerud Landbruksskole, det er vi veldig glade for og vi skal være relevant og interessante for framtidas elever, sa rektor ved Buskerud Videregående skole, Knut Erik Hovde

Styret besøkte Røyse Frukt- og bærpresseri

I forbindelse med styremøte i Buskerud Bondelag som ble avholdt 24.09. tok styret seg tid til å besøke Røyse Presseri på Helgelandsmoen. – Visste dere at annenhvert solbær som høstes i Norge kommer fra Røyse, spurte Cecilie Bjørnebye Jensen som informerte og viste oss rundt.

Fårefestivalen på Gol

Gol Bondelag deltok med stand på Fårefestivalen i helgen. Her fikk barna hoppe i høyet og det var salg av Bonde t-skjorter.

Grøntnæringa samlet om tørke i Vestfold

Mandag kveld var en god del produsenter og representanter fra grøntnæringa og myndigheter samlet på Gjennestad. Det ble en ærlig debatt om krisepakker, avlingsskadeordningen, hvordan ta vare på seg selv og hverandre og hvordan markedet har taklet årets ekstreme tørke og varme.

Haustmarknaden i Hemsedal

Nokon glimt frå haustmarknaden i Hemsedal. Bondelaget og Tine hadde stand med kalver og sauer. Hemsedal Bondelag satte i år fokus på ull.

Tørkemøte for grøntprodusenter på Gjennestad

Vi inviterer spesielt dere som produserer grønnsaker, potet, frukt og bær til møte om årets ekstreme tørke/varme. Mandag 17.september kl 17.30 - 21.30. Sted: Gymsalen på Gjennestad gartnerskole i Stokke.

Lokalt programarbeid i gang - vi møtte MDG i nye Drammen

Arbeidet med de lokale valgprogrammene er i gang, og tirsdag denne uken møtte vi MDG i nye Drammen. - Det er veldig nyttig at lokalpolitikerne etterspør innspill fra oss, sier Albert Hess i Skoger Bondelag og Knut Olav Stryken i Nedre Eiker Bondelag. Vi møtte Ståle Sørensen og Herman Ekle Lund fra MDG hjemme hos Albert Hess

Fornøyd med rask avklaring

Landbruksorganisasjonene og regjeringa har i dag blitt enige om innholdet i en krisepakke etter årets tørkesommer. – Dette bidrar til å redusere tapet etter tørken og gir et godt håndslag til husdyrprodusentene og grøntnæringa, sier fylkesleder i Buskerud Bondelag Egil Christopher Hoen. Arbeidet med krisepakken kom i stand etter initiativ fra Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i slutten av juli, og ble avslutta i dag.

Åpen Gård i Lier

Lier Bondelag inviterte til Åpen Gård i helgen. Ca 800 fant veien til Haugerud gård.

Bondelaget satte fokus på grøntprodusentene og tørke

Det var fullt hus når nærmere 100 bønder som driver med grøntproduksjon fra Østfold, Akershus, Vestfold og Buskerud var samlet på Balke Gård i Rygge. Teamet var den ekstreme tørkesommeren og hvordan dette påvirker grøntproduksjon.

Samler grøntprodusenter

Østfold, Akershus, Vestfold og Buskerud Bondelag inviterer i fellesskap alle grønnsaks-/potet-/frukt- og bærprodusenter til møte i forbindelse med den ekstreme tørkesituasjonen. På møtet deltar Fylkesmannens landbruksavdeling, ledelsen i Gartnerhallen, Grøntprodusentenes Samarbeidsråd, Bama og Coop i tillegg til leder i grøntutvalget i Norges Bondelag. Møtet avholdes på Balke Gård i Rygge, Østfold tirsdag 21. august.

Har du halm til overs eller trenger du halm?

Felleskjøpet Agri har nå lansert en egen tjeneste for å formidle halm mellom kornbønder og husdyrprodusenter.

Ta vare på hverandre i en vanskelig situasjon

Mange er bekymret om dagen for skadene som oppstår som følge av tørken. Mange er vitne til at tørken forringer avlingen for hver dag som går enten det er kornåker eller eng til vinterfôr til dyra. Ta vare på hverandre, hold kontakt med naboer og bondekolleger så vi kan fange om de som sliter er fylkesleder Egil Chr. Hoen sitt råd.

Stort oppmøte på møtene om forstiuasjonen også på Gol og Rødberg

Møterommet på Felleskjøpet på Gol var fylt til randen med godt over 100 deltagere, og rundt 80 personer hadde tatt turen til Rødberg hotell. Felleskjøpet, Nortura, NLR og Buskerud Bondelag arrangerte også møter på onsdag om fôrsituasjonen, på Gol på dagen og på Rødberg på kvelden. Fagsjef hos Fylkesmannen i Buskerud, Otto Galleberg, stilte også på begge disse møtene.

Fullt hus på Modum på møte om fôrsituasjonen

Det var fullt hus på Solvhov grendehus på møte om grovfôrsituasjonen tirsdag kveld. Felleskjøpet, Nortura, NLR og Buskerud Bondelag arrangerte møte om fôrsituasjonen tirsdag kveld. Fylkesmannen i Buskerud stilte også på møtet. Det var stappfullt på grendehuset med rundt 170 deltagere. Sommertørken og den kritiske forsituasjonen er tema som opptar mange bønder om dagen.

Tørke og grovfôrsituasjonen

Den varme starten på sommeren på Østlandet har ført til store problemer for både husdyrprodusenter og kornprodusenter. Den ekstreme tørken har ført til fôrmangel, allerede nå ser vi bønder vurdere nedslakting av besetningene sine. – Situasjonen er svært bekymringsfull, sier fylkesleder Egil Chr. Hoen.

Møter om grovfôrsituasjonen i Buskerud

Felleskjøpet, Nortura, Tine, NLR og Bondelaget inviterer produsenter i Vestfold, Telemark og Buskerud til fagmøter med tema "Årets grovfôrsituasjon". Det ligger an til å bli en meget krevende situasjon i forhold til å sikre årets grovfôravling.

Lars Halvard Wetterstad ble valgt som medlem i Norges Bondelag sin valgkomite

Brit-Tove Krekling er valgt som vara for Lars Halvard Wetterstad. De har et ansvar for å lete etter dyktige tillitsvalgte fra Oppland, Hedmark og Buskerud. Begge er valgt for 2 år.

Erstatning ved avlingssvikt

Vi er inne i en periode med lite nedbør, tørke og økt sannsynlighet for såkalt klimatisk avlingssvikt. Erstatning ved avlingssvikt er betinget av at du kan dokumentere sammenheng mellom skaden, klimatiske forhold og avlingssvikt. Meld fra til landbrukskontoret så raskt som mulig etter at skaden har oppstått.

Bondetinget 18 – Lier bondelag kåret til årets lokallag

Det ble en ekstra hyggelig årsmøte-middag for Buskerud-delegasjonen i år, da Lier bondelag ble utnevnt til årets lokallag i Norges Bondelag under middagen. -Dette hadde jeg aldri forventet, men det er utrolig moro sier lokallagsleder Wiggo Andersen. Vi gratulerer!

Jordbruksavtale og grøntsektoren på dagsorden fra Buskerud-delegatene

Like sikkert som vi går over i juni, kommer årsmøte i Norges Bondelag ikke lenge etter. Årsmøte avholdes på Lillehammer 06.-07. juni og første dag er over. Leder Lars Petter Bartnes fikk mye skryt for sin tale, og det var mange temaer oppe i generaldebatten.

59 Topptur i strålende sol

Sola og deltakerne strålte om kapp da 59 grader Topptur ble arrangert for sjette gang 24. mai. Her møtes elvene fra naturbruksskolene til vennskapelig kappestrid. I tillegg til elvene fra Rosthaug og Saggrenda var det også med elever fra Melsom i Vestfold, Kalnes i Østfold og Hvam i Akershus. Saggrenda ble også i år beste lag og beste skole. - Vi er svært godt fornøyd med arrangementet, sier primus motor Karl Henrik Berke

God jobb fra forhandlingsutvalget – en avtale til å leve med

Det har vært travelt for fylkesleder Egil Chr. Hoen om dagen, med både jordbruksforhandlinger og våronn. Begge deler viktige for resultatet på bunnlinja. – Jeg er tilfreds med at jordbruksorganisasjonene har blitt enige med staten om jordbruksavtalen for 2019, jeg vil gi honnør til forhandlingsutvalget som har gjort en god jobb sier fylkesleder Hoen. - Vi har greid å styrke markedsbalanseringa ved at regjeringa har gått med på å innføre virkemidler som forsterker muligheten til å balansere markedet for sau og svin. Det er svært viktig for næringa på både kort og langt sikt, og var avgjørende å få igjennom for næringa understreker Hoen.

Med mat i fokus

Det skjer stadig positive ting rundt omkring i fylket vårt. Bygdekvinnelaget i Nore og Uvdal lager mat til elvene på Uvdal skole og Nore og Uvdal Bondelag assisterer med servering. – Dette er et veldig positivt tiltak som vi støtter opp om, sier lokallagsleder i Nore og Uvdal Johan Høglund.

Større ramme og bedre fordeling

-Buskerud er et mangfoldig fylke med mange forskjellige produksjoner fra fjord til fjell, som et Norge i miniatyr. Vi sørger for mat, arbeidsplasser og åpne landskap. Om vi fortsatt skal ha aktive bruk over hele fylket vårt, må bonden også få ei lønn å leve av, sier fylkesleder i Buskerud Bondelag Egil Christopher Hoen. – Jordbruket har nå gitt beskjed om at vi starter forhandlingene med Staten, og vi forventer at resultatet av forhandlingene gir mulighet til fortsatt å ha et mangfold av bruk i hele Buskerud. Da må ramma økes og fordelingen bli bedre understreker fylkesleder Hoen.

Villfisksamlinga 2018

Villfisksamlinga 25.-26.mai Ål i Hallingdal. Hovedtema i år er forbetring av lokale gyteforhold og oppvekstmiljø som hovedtema. Grunna gode støttespelarar er arrangementa gratis!

Et krav om matproduksjon i hele Norge

-Jordbrukets krav møter dagens utfordringer i landbruket med gode og framtidsretta løsninger, sier fylkesleder i Buskerud Bondelag Egil Christopher Hoen. Vi har overlevert vårt krav til årets jordbruksoppgjør til staten i dag. Kravet legger vekt på gode og langsiktige løsninger som styrker mangfoldet i norsk landbruk, og foreslår virkemidler som kan løse dagens utfordringer i næringa.

Vårens vakreste eventyr på Ringerike

Det årlige vårslippet på Felleskjøpet i Hønefoss er en lang tradisjon. Næringa går sammen om arrangementet og i finværet var det mange som tok turen innom. Ringerikes Blad kunne melde om over 4.000 besøkende. – Dette er vi svært godt fornøyd med, sier leder i Norderhov Sogneselskap Harald Fagerås. Fagerås kunne vise til et utall av aktiviteter.

Våraktiviteter

I Buskerud er det flere lokallag og bønder som har vært aktive i april. Øvre Eiker Bondelag har hatt sin årlige frokostaksjon, Skoger Bondelag har inviterte barnehagebarn på gårdsbesøk og i Lier har det vært Vårlepp i Lierbyen.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere