Nyheter

Åpen gård "Gøy på landet"

Det har blitt en tradisjon at det arrangeres Åpen Gård «Gøy på landet» på Nord Ulland Gård. Gøy på landet ble arrangert for første gang i 2013.

Yrende liv på Eiker Matfestival

Det var et yrende liv på Eiker Matfestival i helga med aktiviteter av alle slag. Nærmere 3.500 tok turen innom i løpet av helga. – Dette er et stort arrangement, og det legges ned utallige dugnadstimer både før og under arrangementet. Da er det moro at mange tar turen hit sier leder i Øvre Eiker Bondelag, Per Olav Krekling.

Saltsteinforbud gir store ulemper

Når villreinen er borte og de gamle salteplassene er stengt, er det ikke lenger behov for et totalforbud mot saltsteiner i Nordfjella, mener beitebrukerne.

Stølsbesøk med politikerne til Øynebråten støl

Været viste seg fra sin beste side da vi hadde med politikerne på tur til Hallingdal, og rosinen i pølsa var avslutning på stølen til Magne og Marianne Øynebråten. – Stølen vår ligger på 850 meter over havet, sa Øynebråten da han ønsket følget velkommen.

Politikere på tur med Bondelaget til Nortura, Gol

Mandag 26. august hadde Buskerud Bondelag invitert de politiske partiene på tur til Hallingdal. Vi startet turen på Nortura på Gol, og fabrikksjef Ingrid Hillestad Medhus sørget for en interessant omvisning og mye god informasjon. Med på omvisning var også avdelingsleder for produksjon Erik Bø. – Vi er svært glad for at politikerne tok seg tid til å være med oss hele dagen, sier fylkesleder Håkon Haug Laa.

Lier Bondelag inviterte politkerne i kommunen

Torsdag inviterte Lier Bondelag politikerne i Lier til Huseby gård. Traseen for E134 var selvsagt et viktig tema. - Hvis vi velger Huseby-alternativet vil 8 millioner porsjoner "5 om dagen" bli borte, sa lokallagsleder Wiggo Andersen. Politikerne fikk også innføring i de ulike produksjonene i Lier. Høyre, MDG, Venstre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og KrF var representert på møtet.

Engasjerende landbruksdebatt på Fossesholm

Alle partiene stilte opp på Fossesholm onsdag kveld da Buskerud Bondelag, Øvre Eiker Bondelag og Viken Skog hadde invitert de politiske partiene sine listekandidater til landbruksdebatt. Fylkesleder Håkon Haug Laa i Buskerud Bondelag og organisasjonssjef Olav Bjella i Viken Skog fikk også innlede på lik linje med politikerne. – Vi er veldig glad for at dere stiller opp og håper at vi kan lære litt av hverandre, innledet debattleder Egil Chr. Hoen før han slapp paneldeltagerne løs.

Stort engasjement på møte om forslag til endringer i rovviltforvaltningen

Klima- og miljødepartementet har kommet med forslag til endringer i rovviltforvaltningen. Mandag arrangerte Buskerud Sau og Geit, i samarbeid med Buskerud Bonde- og Småbrukarlag, Buskerud Bondelag og Folkeaksjon Ny Rovviltpolitikk, åpent møte om temaet. - Vi er glad for å ha Åsmund Ystad fra Folkeaksjon Ny Rovviltpolitikk her for å gå igjennom forslaget for oss, sa leder av Buskerud Saug og Geit Gerd Jorde

Valg 2019 – landbruk på dagsorden

Buskerud Bondelag vil sørge for å sette landbruk på dagsorden under valget i høst. For å sørge for dette har vi lagt opp til to arrangementer i høst. Vi starter med åpent debattmøte på Fossesholm 21. august kl. 18:00 med landbruk som tema, her stiller alle partiene med sine listekandidater. Uka etter, 26. august, har vi invitert de politiske partiene sine listekandidater til fylkestinget i Viken på tur til Hallingdal med fjell-landbruket som tema.

Presentasjon for kommunestyret i Ringerike

Harald Fagerås, Norderhov Sogneselskap presenterte for kommunestyret i Ringerike produksjonene, mål og visjoner for primærnæringen på Ringerike og Hole. Fagerås supplerte med sine kunnskaper og erfaringer. Kommunestyret klappet spontant etter foredraget

Kornutvalget på tur til Finland

Ole Hans Unelsrød, styremedlem i Buskerud Bondelag sitter i Norges bondelag sitt kornutvalg var på tur til Yaras forsøksgård i Kutkaniemi i Finland tidligere denne uka. -Dette var en flott tur både faglig og sosialt, sier Unelsrød

Nominasjonen til Bedriftsutviklingsprisen i landbruket

Kjenner du noen som har startet, eller har du startet en vellykket bedrift eller næring med basis i landbrukets og bygdenes ressurser? Innovasjon Norge deler hvert år ut 50.000 kroner til en landbruksbasert virksomhet som har fremhevet seg på ulike områder i hvert fylke. Hvem blir årets prisvinner i Buskerud?

Lier bondeag med stand på Lier-dagene

I år som i fjor deltok Lier bondelag på Lierdagene med egen stand. Det ligger mye arbeid i forkant av et såpass stort arrangement, og lokallaget har stått på. Hos Lier bondelag var det dyr av mange slag som barna kunne hilse på, hopping i høyet og selvfølgelig lokale produkter fra Lier.

Hovedutvalget for utdanning vedtok å bygge fjøs på Buskerud

Torsdag 19.06. behandlet hovedutvalget for utdanning (HUU) i Buskerud saken om bygging av fjøs på Buskerud videregående skole. Det var et enstemmig hovedutvalg som vedtok etablering av fjøs på Buskerud. – Vi er veldig fornøyd med dette vedtaket, nå ruster vi oss for framtida sier leder av hovedutvalget for utdanning Sissel Urke. Buskerud Bondelag er svært glad for denne avgjørelsen.

Fokus på fruktbar jord i Nedre Eiker

Nedre Eiker Landbrukslag har hatt stort fokus på fruktbar jord det siste året. Torsdag kveld 13.06 var det duket for medlemskveld, den tredje i rekken, med tema "Fruktbar jord". – Dette er noe som medlemmene våre er opptatt av, og vi er glad for at Øystein Haugerud kunne innlede om temaet sier lokallagsleder Knut Olav Stryken.

Nedre Eiker landbrukslag viste fram landbruket

Torsdag 13. juni viste Nedre Eiker landbrukslag fram landbruket i kommunen for Fylkesmannen i Oslo og Viken og landbrukskontoret i nye Drammen. – Hensikten med fagturen var å vise fram landbruket i Nedre Eiker og de utfordringene næringa har med hensyn til jordvern, sier lokallagsleder Knut Olav Stryken.

Fornøyd Buskerud-delegasjon på Bondetinget

Det var en fornøyd Buskerud-delegasjon som reiste hjem etter to innholdsrike dager på Bondetinget på Lillehammer. – Dette har vært et veldig godt bondeting, med mange gode innlegg i generaldebatten og en god landing av regionreformen og ny inndeling av fylkeslag, sier leder Håkon Haug Laa og nestleder Steffen Green.

Egil Chr. Hoen valgt inn som første vara til styret i Norges Bondelag

Vår tidligere fylkesleder Egil Chr. Hoen ble valgt inn som 1.vara til styret i Norges Bondelag på Bondetinget. Vi gratulerer! - Jeg er veldig glad for denne tilliten, og ser fram til å brette opp ermene og ta fatt på jobben for denne viktige og fantastiske organisasjonen vår, sier Egil Chr. Hoen.

Bondetinget i gang!

Bondetinget 2019 er i gang, Buskerud-delegasjonen er på plass og leders tale og generaldebatten har vært hovedsakene på første dag. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har også hatt innlegg.- Det burde vær bannlyst og nedbygge dyrka mark når vi har alternativer, sa Bollestad til stor applaus fra salen. Generaldebatten hadde stort spenn i temaer og flere Buskerud-delegater har vært på talerstolen i dag.

Landbruket ut i skolen

Torsdag 23.5.19 arrangerte Norderhov Sogneselskap gårdsbesøk på Hjelmerud gård for førsteklassinger. Dette ble gjort for å spre kunnskap og gi barna mulighet til å lære mer om hvordan det er på en gård og hvordan melkeprodukter blir til.

Glad for avtale i jordbruksforhandlingene

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ble enige med staten om en jordbruksavtale for 2020 16. mai. -Jordbruket forhandla fram bedre muligheter til å bruke jorda over hele landet. Skal vi få folk til å satse på landbruk er det prinsipielt viktig at inntektsforskjellene mellom bønder og andre grupper reduseres. For første gang siden oppgjøret med de rødgrønne i 2013, har vi lyktes med det, sier fylkesleder i Buskerud Bondelag Håkon Haug Laa

Toppkarakter til 59 grader Topptur

Onsdag 15. mai var det nok en gang duket for 59 grader Topptur for naturbruks-skolene. – Vi er strålende fornøyd med arrangementet. Ikke minst må vi rette en stor takk til alle som bidrar til at dette blir en så bra dag, både sponsorer og de som stiller opp på postene, sier toppturgeneral Karl Henrik Berke. Også i år stilte Buskerud Bondelag opp på en post, denne gangen med pallestabling med traktor.

Bondelunsj på Skoger samdrift når Staten la fram sitt tilbud

Skoger bondelag hadde tradisjonen tror lunsj på Skoger samdrift i forbindelse med fremleggingen av statens tilbud i jordbruksforhandlingene. Diskusjonen gikk livlig rundt bordet. – Dette er en tradisjon vi har hatt i Skoger i mange år nå, sier fylkesstyremedlem Ole Hans Unelsrød.

Ingen offensiv satsing

Retningen mot færre og større gårdsbruk i norsk landbruk videreføres når staten har lagt fram sitt tilbud i jordbruksoppgjøret, sier fylkesleder i Buskerud Bondelag Håkon Haug Laa.

Vårslepp på Ringerike

I helgen var det igjen klart for "Vårslepp på Felleskjøpet, Hønefoss". Arrangementet er tradisjonsrikt og er et samarbeid mellom Felleskjøpet, Norderhov Sogneselskap, Hole Landbrukslag og Ådal Landbrukslag.

Et krav som styrker landbruk i hele Buskerud.

Jordbrukets krav styrker muligheten for å bruke jorda i hele fylket vårt og over hele landet, det er en forutsetning for en framtidsretta og bærekraftig matproduksjon, sier fylkesleder i Buskerud Bondelag Håkon Haug Laa

Norderhov Sogneselskap inviterte til frokostmøte

Norderhov Sogneselskap inviterte rådmannen, ordføreren, næringssjefen, avdelingsleder landbrukskontoret i Ringerike Kommune til frokostmøte på Benterudstua.

Rundtur rundt Krøderen

I starten av april inviterte Krødsherad Bondelag til rundtur rundt Krøderen med besøk hos ulike bønder. Det var godt oppmøte og første stopp var å se på nytt maskinlager på Nordre Bjøre gård.

Flesberg og Rollag bondelag serverte kommunestyret mat og info

Flesberg og Rollag bondelag møtte representanter fra kommunestyret i Flebserg før påske og serverte lokalprodusert mat sammen med budskap om landbruket i kommunen. – Dette var nyttig og vi fikk gode tilbakemeldinger på at budskapet også nådde fram, sier lokallagsleder Kari Solibakke Klev

Stor inntektsnedgang for bonden

Ferske tall fra budsjettnemda for jordbruket viser en beregnet inntektsnedgang på 23 500 kr per årsverk i 2019. De som kan forvente størst nedgang er bønder som driver med korn og svin hvor forventet inntektsnedgang er på over 25 prosent sammenlignet med 2017. – Den svake inntektsutviklingen gir et viktig signal inn mot årets jordbruksoppgjør, sier fylkesleder i Buskerud Bondelag Håkon Haug Laa og legger til at det er viktig å prioritere korn ved årets jordbruksoppgjør.

Høytidelig åpning av ammekufjøs i Røyken med snorklipping

Denne uka var det høytidelig åpning av nytt ammekufjøs hos Kirsti og Hans Petter Transet. Ordfører i Røyken, Eva Noren Eriksen stod for snorklippingen og 11 politikere fra alle partier hadde møtt opp. - Dette var en god anledning til å snakke med lokale politikere, og bondelagene i Røyken, Hurum og Asker har samarbeidet om dette arrangementet, sier lokallagsleder i Røyken Toril Kure

MatRIKET – et steg nærmere realisering

Onsdag kveld hadde rundt et 60-talls nysgjerrige funnet veien til gildehallen på Espedal Gartneri i Lier for å høre status om etablering av MatRiket i Lier. Fylkesleder i Buskerud Bondelag, Håkon Haug Laa ønsket velkommen til møtet og Harald Buttedal ledet oss gjennom kvelden. Prosjektleder Magne Vegel informerte om status for prosjektet og Stein Wennberg fra Felleskjøpet orienterte om samlokalisering av FK og MatRiket.

Planlegg for nytt RMP regelverk når våronna starter

Buskerud, Østfold, Oslo og Akershus har nå fått et felles Regionalt miljøprogram (RMP). Miljøprogrammet er utarbeidet av Fylkesmannen i Oslo og Viken i tett samarbeid med representanter fra faglagene i vår region. Flere tilskuddsordninger er fjernet, en del er endret og noen nye er kommet til.

Håkon Haug Laa valgt som ny leder i Buskerud Bondelag

Håkon Haug Laa fra Ål ble valgt som ny leder i Buskerud Bondelag, som nestleder ble Steffen Green fra Modum valgt. Med seg i styret har han også Ole Hans Unelsrød, Nina Basberg, Bernt Gran og Ole Anders Hodnungseth som er fast møtende vara. – Jeg takker for tilliten og skal gjøre det beste jeg kan for Buskerudbonden framover, sa Haug Laa til årsmøtet

Egil Christopher Hoen kåret til årets Gla`bonde

Buskerud Bondelag har hvert år de seinere åra kåret «Årets Gla’bonde». Årets pris ble delt ut til avtroppende fylkesleder Egil Chr. Hoen for sin innsats for landbruket gjennom mange år. Prisen ble delt ut til stor applaus under årsmøtemiddagen og det var en rørt fylkesleder som takket for prisen. – Dette betyr veldig mye, sa fylkesleder Hoen.

Hemsedal bondelag - årets bondelag i 2018

Tradisjonen tro blir det utdelt flere priser under årsmøtet. På ettermiddagen på årsmøtets første dag ble prisen for årets lokallag delt ut. -Det er alltid like hyggelig å dele ut denne prisen. Vi gratulerer Hemsedal Bondelag, sa fylkesleder Hoen og kom nærmere inn på begrunnelsen.

Årsmøte i Buskerud Bondelag er i gang

Årsmøte i Buskerud Bondelag er i gang på Lampeland hotell. - Jeg håper alle får en god opplevelse og at møtet frister til økt engasjement i faglaget vårt, sa fylkesleder Hoen da han ønsket velkommen til årsmøtet

"Bondedugurd"

Ål bondelag arrangerte "Bondedugurd" i Hallingdal feriepark onsdag 13. februar. 15 bønder møtte fram til triveleg lag, felles dugurd og ein god prat.

MatRiket

Forprosjektet MatRiket startet i juni 2018 og går nå inn i en avsluttende fase. Vi har gleden av å invitere til et informasjonsmøte, der status og mulighetene i MatRiket presenteres. Møtet finner sted i Gildehallen Espedal Gartneri, Ringeriksveien 48, 3414 Lierstranda. Dato: 4. april. Tid. Kl. 18.30 – 20.30

Stinn brakke på åpent møte

Det var stinn brakke med rundt 80 deltakere på Tyrifjord Hotell onsdag kveld. Buskerud Bondelag inviterte til åpent møte med Christian Anton Smedshaug som innledet om muligheter og utfordringer for norsk landbruk framover. – Veldig moro at så mange har funnet veien hit, sa fylkesleder Egil Chr. Hoen da han ønsket velkommen til møtet.

Eierskiftekurs

Sparebank 1 Økonomihuset AS arrangerer eierskiftekurs onsdag 13. mars på Klækken Hotell. Kurset er for alle som vurderer å overta eller overdra gård eller for andre som vil lære mer om generasjonsskifte.

Målet er å bli tre ganger så bra

-Målet må være å bli tre ganger så bra når tre fylkesmannsembeter har slått seg sammen, sa landbruksdirektør Nina Glomsrud Saxrud da hun ønsket velkommen til det første regionale partnerskapet felles for alle tre Viken-fylkene og Oslo. -Fylkesmannens jobb er å sikre likebehandling, og vi skal sørge for fortsatt å ha tett kontakt med kommunene og næringa, avsluttet Glomsrud Saxrud i sin innledning.

Stormøte - jordbruksforhandlingene

Buskerud Bondelag inviterer til åpent møte på Tyrifjord Hotell 20.februar hvor Christian Anton Smedshaug er innleder, her skal vi både se i krystallkula og diskuterer jordbruksforhandlingene 2019.

Godt fornøyd med møter med Mattilsynet

Denne uka har vi hatt møter sammen Mattilsynet, startskuddet gikk på Gol på tirsdag og torsdag var det møte på Fossesholm. Nærmere 80 deltok på de to møtene til sammen. Det er husdyrutvalget i Buskerud Bondelag som har stått for begge møtene. – Vi er godt fornøyd med både oppmøte og opplegget, sier Ole Anders Hodnungseth og Per Olav Krekling fra husdyrutvalget og legger til at det var mange gode spørsmål og god dialog på begge møtene. – Vi er veldig glad for at vi har hatt godt samarbeid med Mattilsynet i gjennomføringen av møtene, sier de to.

Nore og Uvdal bondelag deltok på yrkesmessa i Numedal

Forrige uke var det yrkesmesse i Numedalshallen, og Nore og Uvdal bondelag var på plass. Yrkesmessa i Numedalshallen er en årlig foreteelse. - Her møtte vi elever fra Veggli, Rødberg og Numedal videregående skole. Dette er en fin arena å treffe ungdommen på, sier lokallagsleder Per Johan Høglund og legger til at de fikk en prat med flere av ungdommene på messa.

Jordbruket foreslår over 30 klimaløsninger

Norges Bondelag har foreslått over 30 forslag til klimaløsninger for jordbruket, som et ledd i forhandlingene om en frivillig klimaavtale for næringa. – Vi jobber for en avtale som vil gjøre norsk jordbruk enda mer klimavennlig enn i dag, og samtidig gi et godt grunnlag for matproduksjon i Buskerud, sier fylkesleder i Buskerud Bondelag, Egil Chr. Hoen

Jordbruksforhandlinger og regionreformen på regionmøte på Gol

Onsdag var bønder fra Hallingdal og Numedal samlet til regionmøte på Gol, nærmere 20 hadde tatt turen til Frøysokstugu. Knut Arne Gurigaard fra regionrådet i Hallingdal var invitert til å snakke om Hallingdal og Viken. – Når Buskerud går inn i Viken må vi få 1,2 millioner innbyggere til å heie på oss i fjellregionen i Buskerud, sa Gurigaard til regionmøtet.

Kornmøte 14.mars

Buskerud Bondelag gjentar suksessen fra i fjor og arrangerer kornmøte 14.mars kl. 16.00 - 21.00 på Tyrifjord Hotell. Tema: Redusert risiko i kornproduksjonen, gjødsel og kalk i åker og eng, gjødselvareforskriften, kornet i jordbruksavtalen og landbruket i nåtid og framtiden. Påmelding innen 11.mars til eldor.bjerke@bondelaget.no eller sms til 90115412 Ingen deltakeravgift.

Regionmøter

Buskerud Bondelag er i gang med regionmøtene med tema jordbruksforhandlingene. I går var det møte i Lier med 30 deltakere. Lokallagene i nedre Buskerud var godt representert og fra fylkesstyret deltok Egil Hoen og Ole Hans Unelsrød.

Mattilsynet i møte med bonden

Buskerud Bondelag og Mattilsynet arrangerer sammen møtene «Mattilsynet i møte med bonden» på Felleskjøpet Gol 5.februar og Fossesholm Herregård, Vestfossen 7.februar. Møtene er åpne og det er ingen påmelding. Enkel servering.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere