Nyheter

Tar du utfordringen ?

En kikk på dette kartet, en kvelds planlegging og vipps har du utgangspunktet for noen flotte sykkelturer i Østfoldlandskapet. Noen som tar utfordringen og ser hvor mange av disse landskapene dere rekker å besøke i sommer ?

Finn ditt yndlingslandskap i Østfold

Endelig en ferie med senkede skuldre og mulighet for små turer i eget nærmiljø og eget fylke. - Se hva du har rundt deg, og legg en sykkeltur eller kveldsturen til et sted i det flotte jordbrukslandskap de fleste har i nær avstand, oppfordrer lokale bønder.

Smittevernveileder 2.0 for produsenter av frukt, bær, grønnsaker og potet

Benytt sjansen til å ta vårt nettkurs og/eller lese deg opp på smittevernveilederen for produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter som nå ligger oppdatert i 2.0 versjon på Mattilsynets hjemmesider.

Jordbruksoppgjøret 2021 må gi inntektsvekst til alle bønder

Dette uttalte fylkesleder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag, på Norges Bondelags lederkonferanse, som blei arrangert på Gardermoen 25. juni 2020. I denne saken finner du hele innlegget Uvaag holdt.

Bondelaget inviterer - #komhit i sommer

– Jordbruket gjør landskapet rundt oss vakkert, og i sommer vil vi «ramme inn» det aller vakreste for nettopp deg om du vil ta en titt.

Ukens podkast - store endringer for et sterkere Nortura

Milliardinvestering, ny teknologi og en mer effektiv struktur skal skape et sterkere Nortura for framtida. Vi får høre hvordan skuta skal snus for samvirket.

Pant boksen i sommer så slipper dyra å lide

Denne uken lanserer vi i Norges Bondelag en landsomfattende informasjonskampanje.

Ukens podkast - om å elske en bonde

Hva må til for å sikre godt samliv på gården? I denne episoden som er et gjenhør snakker vi om alt fra særeie til samboerkontrakt og romantikk i hverdagen.

Naturtyper skal kartlegges

Mange grunneiere i Østfold, Akershus og Buskerud har i mai fått brev fra Fylkesmannen i Oslo og Viken om at hele eller deler av deres eiendom skal kartlegges for naturtyper i sommer (mai til oktober). Grunneiere bes ta kontakt med Fylkesmannen dersom det er spesielle hensyn som kartleggeren må ta hensyn til ved ferdsel på deres innmark.

Webinar - Biokull som klimatiltak i offentlig regi

Onsdag 17. juni kl. 10.00-12.00 vil du få høre erfaringer fra etablering av anlegg, produksjon og bruk av biokull, samt beregning av klimanytte.

Ønsker rovviltnemnda lykke til med arbeidet

Etter fylkestingsvalg blir det også oppnevnt nye medlemmer til rovviltnemndene. -Vi ønsker den nye nemnda for region 4 lykke til med arbeidet, og ser fram til god dialog, sier leder i Østfold Bondelag Svend Arild Uvaag.

Bondelaget møtte Høyres landbruksnettverk

Onsdag 3. juni møtte Østfold Bondelag representanter fra Høyres landbruksnettverk. Sakene som sto på dagsorden var betydningen av hva landbruket produserer i Østfold, landbrukets løsninger for kutt i klimagassutslipp uten å nedbygge landbruket, korona nedstengingens konsekvenser for matproduksjon i våre områder og ikke minst villsvin og gås.

Smittevernveileder for produsenter av frukt, bær, grønnsaker og potet

Vi er glad for at veilederen er på plass. Bondelaget har sammen med øvrige organisasjoner i grøntnæringa arbeidet med å få myket opp noen av de mest krevende forslagene.

Viktig informasjon om arbeidstillatelser

Vi har fått informasjon fra UDI om at det ved behandling av visum og arbeidstillatelser for arbeidere fra tredjeland er viktig med direkte kontakt til politiet for å få effektuert arbeidstillatelsene.

Klimagassreduksjon gjennom husdyravl

Bønder og avlsorganisasjonene de eier samarbeider om redusert klimautslipp gjennom avl.

Gratis nettkurs om smitteveilederen for våre medlemmer.

På kurset gjennomgår vi smittevernveilederen for produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter. Det er også mulig å kjøpe kurset i vår nettbutikk for de som ønsker det.

Nyttig informasjon for beitebruker

Fylkesmannen i Oslo og Viken har utarbeidet en brosjyre «Beitedyr og rovvilt - samordnet informasjon». Brosjyren inneholder blant annet informasjon om forvaltningen, ansvarsfordeling, informasjon om de ulike fellingsmetodene, skadefelling, erstatning, tilskudd og kontaktinformasjon.

Ukens podkast - traktor i trafikken

Hvordan navigerer man blant alle reglene for veitrafikken når traktoren skal ut på tur? Vi kjører gjennom de viktigste reglene for traktoren i veitrafikken.

Koronasituasjonen og regjeringens kompensasjonsordninger

Her kan du lese om de økonomiske tiltakene for foretak med inntektsbortfall grunnet koronakrisen. Fristen er utvidet til 3. juni.

Stor fare for vårflom

Forbered deg og eiendommen på flom med denne sjekklista.

Vi lanserer Den grønne skolen på nett

Den grønne skolen har vært viktig for Norges Bondelag i mange år. Tilbudet har bestått av ulike hefter, og er flittig brukt av skoler og barnehager. Nå er materiellet oppgradert og digitalisert.

Klimagrep kan fjerne 220 fjøs i Østfold-regionen

Dersom regjeringa følger Klimakur 2030 kan det føre til en nedbygging av landbruket i Østfold. Nå advarer Østfold Bondelag. – En sterk motsetning til dagens debatt om å styrke matsikkerhet og beredskap i landbruket, sier fylkesleder Svend Arild Uvaag.

Ber om koronapakke

Norges Bondelag ber regjeringen om en koronapakke for å dekke ekstraordinære kostnader i næringen på grunn av restriksjoner og andre direkte effekter av koronasituasjonen.

Webinar: Biokull som klimatiltak

Økt bruk av biokull bidrar til karbonlagring i jorda, og vil ha flere positivt effekter på jordhelse. Lær om biokull i teori og praksis torsdag 14. mai kl. 10.00.

En annerledes Åpen Gård 2020

Åpen Gård 2020 er planlagt gjennomført søndag 23.august. Rammene for årets arrangementer blir trolig endret på grunn av koronasituasjonen og påmeldingfristen er blitt forlenget.

Podkast - jordbruksoppgjør spesial

Korona har preget årets jordbruksoppgjør. Hvordan har prosessen vært og hva ble resultatet?

Dette er jordbruksavtalen

Her er flere detaljer om jordbruksavtalen for 2021.

Tilfreds med enighet om jordbruksavtale

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag blei i dag, 30. april, enige med staten om en jordbruksavtale for 2021. - Tiden vi er inne i er uoversiktlig. Bonden har den viktige jobben med å produsere mat, også i usikre tider. Da er bonden avhengig av forutsigbarhet, gjennom priser og tilskudd. Det var viktig å få gjennomført forhandlinger denne våren, sier leder i Østfold Bondelag Svend Arild Uvaag.

Jordbruket går til forhandlinger

Jordbrukets forhandlingsutvalg varslet i dag, søndag 26. april, om at de vil starte forenklede jordbruksforhandlinger med staten om en avtale for 2021.

Registrer deg for å få norsk arbeidskraft

Det er og vil bli et stort behov for arbeidskraft i landbruket nå når det kan bli vanskelig å rekruttere utenlandsk arbeidskraft. Samtidig er det mange som er permitterte og ønsker seg jobb. Østfold Bondelag har vært i kontakt med flere aktører som kan bidra.

Jordbruket har startet konsultasjoner med staten

Det har vært dialog med staten om muligheten for å gjennomføre forenklede forhandlinger i den uoversiktlige situasjonen vi befinner oss i denne våren.

Overrakte Landbrukets klimaplan til Viken-politikere

Fylkesleder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag, overrakte 22. april Landbrukets klimaplan til fylkesråd for klima og miljø, Anne Beathe Tvinnereim, og leder av komité for finans, administrasjon og klima, Simen Nord.

Risikoordning for grøntnæringa etableres

Regjeringa ga en «våronngaranti» og ba grøntprodusentene om å plante og så som vanlig. - Vi hadde ønsket en bedre løsning for næringa, men det var så langt vi kom, sier leder i Østfold Bondelag Svend Arild Uvaag.

Ønsker forenklede forhandlinger

Etter fredagens møte i representantskapet i Norges Bondelag, er målet å gjennomføre jordbruksforhandlinger i vår for å få på plass rammene for matproduksjonen framover.

Landbrukets klimaplan vedtatt i dag

Hele næringa står samlet bak denne planen som viser hvordan landbruket skal kutte klimagassutslipp og øke opptaket av karbon fra 2021-2030. – Dette er en viktig milepæl for norske bønder, sier Svend Arild Uvaag, fylkesleder i Østfold Bondelag.

Trenger du arbeidskraft eller er på jakt etter jobb?

Det er et stort behov for arbeidshjelp i landbruket, og vi får stadig henvendelser fra folk som vil bidra. Her er informasjon om hvordan du går fram enten du søker jobb eller trenger folk.

Korona og tilgang på arbeidskraft; telefonmøte grøntprodusenter

Torsdag 2. april kl 13.00 - 15.00 inviteres våre medlemmer som er grøntprodusenter til et telefon-/skypemøte om spørsmål rundt korona og arbeidskraft

Gjenvalgt i Østfold Bondelag

Fornyet tillit til fylkesleder Svend Arild Uvaag på årsmøte i Østfold Bondelag 2020. Nærmere 60 deltakere var samlet ved telefonen når Østfold Bondelags årsmøteleder Tove Borud satte møtet – som i år ble gjennomført digitalt. – Vi står i en krevende situasjon nå, og jeg er glad for å ha med meg et sterkt styre i å løse oppgaven, sa en nyvalgt leder.

Kornøkonomien må styrkes!

Dette krever Østfold Bondelag i sitt høringsinnspill til årets jordbruksforhandlinger, som fylkeslaget sendte til Norges Bondelag 13. mars.

Årsmøte 2020 gjennomføres digitalt

Bondelaget tar samfunnsansvar og avlyser alle fysiske arrangementer med mer enn 20 personer. Dette betyr at årsmøtet avlyses i sin opprinnelige fysiske form, men at vi vil gjennomføre det digitalt (på telefon eller Skype). I utgangspunktet vil du kunne sitte hjemme og delta på telefon.

Kontoret stengt for besøk

Fra og med tirsdag 17. mars er alle ansatte pålagt å jobbe fra hjemmekontor. Videre innebærer dette at både hovedkontoret i Oslo og fylkeskontorene er fysisk stengt for besøkende.

Utenlandske arbeidstakere og koronaviruset

For å bremse spredningen av koronaviruset, innfører flere land nå restriksjoner på reiser. Dette kan ha stor innvirkning på produksjonen i landbruket, som har mange utenlandske arbeidere.

Rettigheter i forbindelse med koronautbruddet

Mange har spørsmål om hvilke regler og rettigheter som gjelder i unntakstilstanden som følger av korona-viruset. Her har vi samlet nyttig informasjon.

Råd til bonden om korona-smitte

Vask hendene, ha godt smittevern og lag beredskapsplan for gården.

Retningslinjer i forbindelse med koronaviruset

Norges Bondelag forholder seg til myndighetenes anbefalinger i forbindelse med koronaviruset. Vi følger situasjonen og oppdaterer informasjonen løpende.

Koronavirus og dyr

Mattilsynet vurderer situasjonen slik at koronaviruset ikke utgjør en fare for dyrehelsen i Norge. Norske dyr utgjør heller ikke en smittekilde for mennesker.

Kjenner du en Askeladd?

Nå er det åpnet for nominasjon til årets Askeladdpris - Bondelaget og Landkreditts pris til unge gründere på bygdene.

Kornmøtet i kveld AVLYST

Etter nytt samråd med Norges Bondelag velger vi å avlyse kveldens kornmøte med utgangspunkt i den siste utviklingen av coronasmittesituasjonen.

Valgkomiteens innstilling 2020

Valgnemndas innstilling til nytt styre i Østfold Bondelag er nå klar, og fylkesleder Svend Arild Uvaag er innstilt som leder.

Med melk, vei og næringspolitikk på dagsorden

Leie av melkekvoter, ny ringvei 4 øst for Oslo og innspill til Norges Bondelags næringspolitiske program 2020 var tre av sakene fylkesstyret i Østfold Bondelag tok stilling til på styremøtet 27. februar.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere