Nyheter

Eit livsverk - og ei ny tid. Blant dei aller beste på heile Agder.

Han brukte store ord, kraftigare vokabular enn vanleg, då han ynskte møtelyden velkomen til fjosopning på Birjkeland Gård på Evje. Få kjenner landbruket på Agder betre enn Jakob Saaghus. Rådgjevar hjå Norsk Landbruksrådgjeving på Agder

Og slik ser dei ut .

Ei travel helg ligg bak oss. Eit heilt nytt Agder Bondelag er no klart for nye og spanande oppdrag alt frå 1. januar neste år. Styret er på plass, alt vart vedteke samrøystes - og heilt etter gjeldande lover og føreskrifter.

Stor interesse for leiarmøte på Agder

- Vi ser fram til to trivelige dager og en lang kveld, med tid til både faglige og politiske emner og til å bli kjent med hverandre på tvers av organisasjonsgrenser,slik skriv arrangøren i sin invitasjon til aktuelle deltakarar.

Valnemnda si innstilling er klar

Odd Harald Reve er øvetydd om at dei foreslåtte kandidatane vil representere agderbøndene på ein framifrå måte. Odd Harald smilar. Han plar det når han er nøgd. Han smilar mykje.

Statsbudsjettet: Trenger et sterkt Mattilsyn

En økning på 20 mill er for lite til det løftet Mattilsynet trenger for å følge opp dyrehold med tilsyn og veiledning.

Jernbanegjerder til besvær

Mandag kveld møttes et 30-tall grunneiere som grenser til jernbanen i Vest-Agder. Mange opplever at jernbanen (nå ved BaneNor), som satte opp gjerder når banen ble bygget og har vedlikeholdt dem siden, nå ikke erkjenner gjerdeplikt.

Då Agder-gjengen drog på firmatur med jernbanen

Me ein fersk klimaavtale som bakteppe var det ikkje vanskeleg å velje transportmiddel då dei to fylkeslaga på Agder, sist veke, skulle ut i den store verda. På timeplanen stod på både studietur, valgvake og styremøte. Jernbanen sytte for ei fossilfri reise - i alle fall fyrste del av dagen...

- Det er viktig for alle mennesker å være en del av noe

Søstrene Kjevik skaper meningsfulle opplevelser og erfaringer på gården i Arendal. Les hvordan bønder på Agder og andre steder i Norge skaper verdier.

Då Olaug vitja Frigstad!

Eg inviterte fylgje inn i residensen og me benka oss rundt bordet i finstova. Kona visste ingenting om denne vitjinga så eg stod sjøl for serveringa, årets ripssaft, kaffi og ei krydderkake frå juletider.

Landbrukets Dag - 2019

Vergudane slo seg fullstendig vrange. Regnet hølja ned laurdag morgon - og arrangørane måtte takle mange uventa problem. Dei fleste under vatn.Likevel var det god stemning inne på stemneplassen på Evjemoen. Publikum strøymde til - og handelen gjekk livleg føre seg under dei mange teltdukane.

I Sirdal held dei tradisjonane i hevd

Olsokfeiring, slåttedag, Sirdal Bondelag , godt naboskap, positive folk - og fint sumarver. Du he nettopp lese oppskrifta på det som vart ein himlande triveleg dag - og kveld i Haugom. Sirdal kommune og Vest - Agder fylke.

Åpen Gård på Agder

Her finner du en oversikt når det gjelder de forskjellige arrangementene i tilknytning til Åpen Gård 2019. Vi ønsker både arrangører og publikum lykke til med spennende dager på forskjellige gårdsbruk - i begge agderfylkene.

Biesykdommen åpen yngelråte påvist i Aust-Agder

Åpen yngelråte er en alvorlig sykdom, som krever sanering når den blir påvist. Vi har samlet litt informasjon om sykdommen, forebyggende tiltak og evt erstatning.

Ulv nærmer seg Agder

Etter bekrefta tap av lam til ulv i Tinn for vel en uke siden og i Fyresdal for kort tid siden er det mye som tyder på nytt ulvebesøk til Agder. Saueeiere oppfordres til økt oppmerksomhet og raske meldinger til Statens naturoppsyn.

Bondelaget på Arendalsuka

Levende bygder, næringsutvikling, klima, bærekraft og genredigering er blant temaene som står på programmet når Bondelaget er tilstede under Arendalsuka 2019.

Bondetinget 2019

Årsmøte i Norges Bondelag, Bondetinget 2019, er no historie. Kring på heile Agder sit no ein gjeng med med tillitsvalde og freister å fordøye mange sterke inntrykk. Kraftige ordskifte, hundrevis av innlegg frå talarstolen, lange dagar og seine kveldar på Lillehammer. Bondetinget er kultur, politikk, sosialt samvær, fagleg påfyll - og ein meir enn 100 år gamal tradisjon.Talarstolen på Bondetinget er truleg eit av dei viktigaste, og mektigaste, mikrofonstativa i heile landet.

Høg aktivitet i Sirdal - året rundt

Sirdal Bondelag, under leiing av Tor Arne Liland, ligg så visst ikkje på latsida. Her kan lokallaget syne til høg aktivitet - året rundt. Denne veka var 30 elevar frå Sinnes og Tonstad skule på gardsbesøk hjå Liland. Neste veke er det bebuarane på Sirdalsheimen sin tur. ( foto: tor Arne Liland)

For en fantastisk dag

Hva er vel mer idyllisk, romantisk, usminka og mer ekte enn flotte bilder av forventningsfulle små barn og våryre nyfødde lam . Livsglede. Ekte kjærlighet - og klare for livet. Et av vårens aller vakreste eventyr.

Store forventninger - stor avstand

Jordbruket vil nå bruke den tiden som er nødvendig på å gå igjennom tilbudet og bestemme om det er grunnlag for å gå i forhandlinger eller ikke.

Kvardagen vender attende - fjoråret er historie.

Gunnar Bjørndal, storbonden på Hornnes, ser seg ikkje attende. Tørkesumaren 2018 er pakka inn i historieboka som eit dårleg minne. No ser han frametter. Han ser på sola - og han ser på gradestokken. Med vergudane i godlage ber dette bod om ein triveleg vår og gode dagar. Gode dagar for både folk og fe.

Fargerike bilete frå Grimstad

Brått forsvann sola. Brått forsvann ein del av vårstemninga. Snart forsvinn den siste resten av brunfargen etter ein fantastisk påskeferie her på sørspisssen. Redninga i dag vart ein telefon til Katrine, på Hesnes Gartneri i Grimstad. Bilete av årets tomatar ber bod om at naturen, tross alt, er på rett veg.

Aktivt lokallag i Sirdal

Agderkontoret fær stadig inn melding om god aktivitet hjå Sirdal Bondelag. Vel veit me at lokallagsleiaren, Tor Arne Liland, gjer ein framifrå jobb - men han er så visst ikkje alleine.

Lokalt landbruk på timeplanen

I et nydelig vårvær rullet bussene med alle kommunens 5. – klassinger inn på tunet til Johan Isak Tveit på Steindal torsdag morgen. Her stod Bondelaget i Lillesand, Skogselskapet i Agder, Landbrukskontoret og Høvåg og Vestre Moland skogeigarlag klare med guider og foredragsholdere.

Melkeprodusent fra Bjelland fikk sølvtina

Anette og Nils Moland fra Bjelland i Marnardal har mottatt sølvtine. Utdelingen fant sted under en høytidelig markering på Lillestrøm denne uka i forkant av TINEs årsmøte.

Bli med på laget

Naturligvis - Landbrukets Dag blir arrangert på Evjemoen i dagane 16. - 18. august. Mange brikker skal falle på plass - mange dugnadstimar ligg framføre oss. No ber me om ei hjelpande hand - eller to. Me vil så gjerne invitere deg til å bli med på dugnad - bli med på laget.

En trist dag for norsk næringsliv

Regjeringa avvikler pelsdyrnæringa i Norge. De nekter fortsatt å gjøre opp for seg.

Matproduksjon midt i byen

Stadig flere oppdager gleden ved å produsere mat til eget forbruk enten det er frukt og grønnsaker, egg, honning eller andre produkter. Urbant landbruk kan skje overalt i byen, enten det er i bakgården, i hagen, på tak og vegger eller i grønne fellesarealer

Å vise god folkeskikk bør være en god rettesnor

Styret i Norges Bondelag har vedtatt et sett med etiske retningslinjer for ansatte og tillitsvalgte.

Utmarksbeite må prioriteres - og velferdordningene må styrkes

Foran jordbruksoppgjøret har representantskapet i Norges Bondelag vedtatt en resolusjon.

Ny landbruksstrategi for Agder

Planen innholder strategier og tiltak for satsing på verdiskaping innen jordbruk, skogbruk og bygdenæringer. Artikkelen er publisert på Agderkontoret sine nettsider etter avtale med Fylkesmannen.

Frank - og verdens beste yrke

Frank Bjerg Sigvaldsen er en aktiv ung mann. Lokalpolitiker, ambullansearbeider, bonde - og medlem av fylkesstyret i Aust-Agder Bondelag. For kort siden kunne Frank invitere heile buskapen sin inn i et flunkende nytt fjøs - og denne dagen tok han i mot en flokk unge sambygdinger på gårdsbesøk.

Årsmøte i Vest-Agder Bondelag

Ordstyrar var den høgt respekterte og venesæle storbonden frå Eiken, Audun Meland. Stram som ein konfirmant, med glimt i augo - og me stø hand om ordførarklubba leia han møtelyden gjennom sakslista. Tilstades var 22 røysteføre utsendingar i tillegg til ei handfull innbedne gjestar. Åstaden var Rosfjord Strandhotell i Lyngdal.

Triveleg årsmøte i Aust-Agder Bondelag

Erik Fløystad var ordstyrar, Lars Petter Bartnes var på gjestelista, Knut Erik Ulltveit vart attvald som fylkesleiar - og gjestane fek servert eit måltid dei seint vil gløyme. Det vart på alle måtar ein triveleg og minnerik dag då Aust-Agder Bondelag skipa tiil årsmøte på Fevik Strand Hotell, måndag den 11. mars.

Årsmøte - Inn på tunet

Dei siglar i medvind. Stadig nye medlemmer. Ungdomeleg pågangsmot. Tøffe investeringer og tru på framtida. Kvinnene er i fleirtal, dei løftar i flokk - og resultata kan dei vere stolte av. Søren Hodne serverte stuttreist gryterett, Ole Magne Omdal var i godlag, det var fyr på peisen - og det vart eit triveleg årsmøte i "Inn på tunet, Sørlandet."

Krevede situasjon for gjenvinning av landbruksplast

Grønt Punkt Norge som driver returordningen har varslet at de må øke vederlaget for landbruksplast fra 1. april for å hindre at ordningen kollapser. Årsaken er i stor grad at avfallsbransjen sliter med å få avsetning på returplast.

Erfaringssamling etter fôrkrisen 2018

15. februar var landbruksnæringen i Agder samlet på Fylkeshuset i Kristiansand for å dele erfaringer fra tørkesommeren 2018.

Våren er en spennende tid i vår bransje

Fylkeslederen i Aust-Agder Bondelag, Knut Erik Ulltveit, er en travelt opptatt mann nå om dagen. Mer engasjert enn de fleste, og med et våkent blikk fram mot de kommende jordbruksforhandlingene. Ulltveit har sendt oss noen tanker. Tanker fra førersetet i en velbrukt og nedstøvet gårdsbil. På vei mellom to møter. Midtvegs mellom Fylkesmannen og Agderkontoret.

Leverer 250 tonn med tidligpoteter hvert år

Tom Sigurd Dokkedal er potet - og grønnsaksbonde, sentralt plassert i Reddal. Midt i det som truleg er det beste matfatet i heile Aust-Agder. Ein triveleg kar som jamnleg reiser til varmare strok når batteria, og lekamen for øvrig, treng lading og påfyll.

Foreslår over 30 klimaløsninger for jordbruket

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har foreslått over 30 forslag til klimaløsninger for jordbruket. Innspillet er et ledd i forhandlingene om en frivillig klimaavtale for jordbruket og ble overlevert regjeringa i et møte mellom partene.

Bli med på Åpen Gård

Påmeldinga for lokallag som ønsker å arrangere Åpen Gård er nå åpnet. Åpen Gård er Bondelagets største nasjonale arrangement og vår viktigste fellesdugnad for å bygge kunnskap om norsk landbruk.

Jordbruksoppgjøret 2019 – Gode innspill fra Agderpolitikere

- Fylkesbondelagene i Agder har gitt konkrete innspill, og det gleder oss å se at politikerne i begge fylker i stor grad har vært enige og tatt våre innspill videre

Eit lite tilbakeblikk på det vanskelege året 2018: - Me må finne løysinger, ikkje berre syte og klage

Siste måndagen i september. Dagen før elgjakta - huskatten ligg på trammen og kosar seg i haustsola. Bøndene på Holt bruker denne flotte dagen til å få grøda i hus. Tredje - og siste slåtten i dette katastrofeåret 2018. Kristian Foss serverer kaffe og Fyrstekake. Ein umåteleg positiv og triveleg kar.

KrF sikrer viktige deler av landbrukspolitikken

Den ferske regjeringsplattformen mellom FrP, Høyre, Venstre og KrF understreker betydningen av et velfungerende importvern, jordbruksavtaleinstitutt, markedsregulering og en eiendomspolitikk som sikrer en selveiende bonde.

Mi har det greit - på Sørlandet

Sørlandssamlinga feira denne helga sin 40. åremålsdag. Lat det vere sagt med ei einaste gong - jubilanten er sprekare enn nokon gong. 300 bønder - og bondevener stadfesta jubileet på ein framifrå måte. Bondehæren okuperte heile Scandic Hotell i Sørlandsparken. Ingen kan feste slik som etniske sauebønder og ihuga mjøleprodusentar. Jau forresten , me kan sjølvsagt ikkje unnlate å nemne grisebøndene - dei er i ein heilt eigen divisjon.

Tanker ved inngangen til et nytt og ubrukt år

Knut Erik Ulltveit ser inn i glasskula og er heilt klar på at året vi nå går inn i blir både spennende og utfordrende for næringa vår. Den politiske situasjonen, på nasjonalt nivå, er i skrivende stund uavklart. Vi skal snart inn i en lokal valgkamp - og jordvernet må så avgjort få en sentral plass når det nå bygges ny E 18 gjennom fylket vårt.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere