Nyheter

Planlagt kurs utsatt

Det planlagte kurset for unge bønder - på Kallum Søndre i Rygge onsdag 5. juni 2013 - er utsatt. De påmeldte deltakerne vil få beskjed via e-post og/eller sms. Ny dato vil bli publisert så fort vi har den klar.

Landbrukspolitikk skapte engasjement i Borge

Det var duket for politikerdueller på tema landbrukspolitikk i Bøndernes Hus i Borge torsdag kveld. Bondelagene i Fredrikstad hadde invitert de politiske partiene til å delta - både med innlegg og i den påfølgende paneldebatten. Mange bønder var møtt frem for å høre hva politikerne tenker om fremtiden til landbruket - etter høstens valg.

Åpen gård i Aremark

Førstkommende søndag - 2. juni 2013 - kan du ta turen til Aremark og til familien Voldberg på Aspestrand Søndre. Mellom klokken 1200 og 1700 åpner de dørene på gården og tunet sitt, slik at nettopp du og din familie kan få se og oppleve kulturen, dyrelivet, maten og atmosfæren som finnes på gården. Familien ønsker dere hjertelig velkommen, sammen med lokale aktører som hjelper til: Bondelaget, Bygdekvinnelaget, Bygdeungdomslaget, Historielaget og Skogeierlaget.

Kurs for Unge Bønder 5 juni - Hvordan bli en proff Bonde?

Østfold Bondelags avdeling for unge bønder arrangerer fagkveld i Rygge onsdag 5. juni 2013. Er du ung, i startgropa som bonde og ønsker å oppdatere deg faglig på hvordan bli en bedre bonde? Ja da har vi svaret - Bli med på seminar på Kallum Søndre i Rygge og finn ut hva landbruksøkonomisk rådgiver Ole Chr. Hallesby har å si om saken.

Fullt hus på seminaret "Drukner Østfold i Olje"

Det var ikke plass til flere i låven på Borregård Hovedgård da LO Østfold og Østfold Bondelag arrangerte seminaret "Drukner Østfold i Olje". Vi hadde utfordret politikere, landbruksnæringen og næringsmiddelindustrien til å svare på spørsmålet om Østfold drukner i olje og hva den landbaserte industrien betyr for Østfold. Det hele ble asluttet med en engasjerende politikerdebatt hvor alle de 7 største paritene var representert.

Veldig vanskelig våronn - hjelp til der du kan!

Vi er vitne til at våronna for mange har blitt usedvanlig vanskelig å gjennomføre. De som har fått sådd - må kanskje så om igjen pga stor nedbørsmengde og såkorn som flyter opp igjen. Andre har ikke kommet seg utpå jordet engang, og det gjenstår et stort antall arealer som ikke har fått noen form for såkorn ned i seg ennå.

Landbrukspolitisk stormøte i Fredrikstad

Bondelagene i Fredrikstad inviterer til stort landbrukspolitisk møte på Bøndenes Hus i Borge - torsdag 30. mai 2013 kl. 1830. Alle politiske partier vil være representert med innledninger - etterfulgt av paneldebatt. Dette melder Fellesutvalgets sekretær, Gustav Thorsø Mohr i en kort kommentar: Vi håper bønder og andre interesserte tar turen til Fredrikstad, for å høre hva politikerne mener om landbrukets fremtidige rolle i Østfold.

Fornøyd med at inntektsgapet blir mindre.

En viktig barriere er brutt når bønder i år får en sterkere inntektsvekst enn andre grupper. Årets jordbruksoppgjør reduserer i snitt inntektsforskjellen til andre grupper i samfunnet med 12 000 kr per årsverk. Fylkesleder Martha Mjølnerød er godt fornøyde med at det ble en avtale, men mener at det helt klart kunne vært vist en større vilje fra regjeringens side til å styrke bondens inntektsmuligheter og investeringsevner.

Bønder "jager" ryttere i Glava Tour

I morgen sykler "Glava Tour" gjennom Spydeberg. Dette bør ikke gå upåaktet hen. Planen er å gi syklistene litt ekstra "drahjelp" gjennom Mørk gård - i form av kjeledresskledde bønder med kubjeller, flagg og høygafler. Vi garanterer mye moro og vårsprelske bønder i full galopp!

Ble Bondevenn etter frokostmøte i Sarpsborg

Senterparti-politiker Per Inge Bjerkenes ble utnevnt til Bondevenn under et frokostmøte mellom ham og ledelsen i Østfold Bondelag tidligere denne måneden. Bjerkenes er genuint opptatt av matvaresikkerhet, arbeidsplasser som følge av landbruket i Østfold og økt matvareproduksjon over hele landet.

LO og Bondelaget inviterer til næringslivsseminar

Mandag 27. mai 2013 er det duket for næringslivsseminar på Borregaard i Sarpsborg. Tema: Drukner Østfold i olje?

Lokallagsledermøte Østfold Bondelag

Sted: Solhuset, Slitu. Start kl 1830. Tema: Jordbruksforhandlingene. Evt. aksjonsberedskap.

Forventer uttelling i forhandlinger

- Dette var i underkant av hva vi forventet, sier nestleder Svend Arild Uvaag om Statens tilbud. Landbruksmeldinga har lagt lista, nå må Staten innfri, vi trenger å se at det er ønske om en tydelig satsing på norsk matproduksjon.

Lite logisk Høyre-notat

Høyre vil reversere prosenttollen, redusere støtten til jordbruket, samtidig som de vil ha økt matproduksjon og økt inntekt for bøndene.

Vindkraft – et valg for fremtiden

Østfold Bondelag har med interesse fulgt debatten om vindkraft i Østfold. Østfold Bondelag er opptatt av å ivareta grunneiernes og medlemmenes interesser. I samarbeid med HAVASS kom vi med innspill til Regional plan for vindkraft i Østfold, da denne var på høring i fjor sommer. Østfold Bondelag ønsker en miljøvennlig energiproduksjon og vi mener at vindkraft kan være et godt bidrag til dette.

Avlingsskader i 2013?

Vi håper selvsagt at vi skygger unna denne problemstillingen, men hvis værgudene ikke står oss bi - har Fylkesmannen litt informasjon vedr avlingsskader og hvordan vi forholder oss til dette. Hvilke kriterier må være oppfylt?

Vestre del av Sydvestlinken en saga blott

I går kom nyheten om at vestre del av Sydvestlinken ikke bare legges på is, men skrinlegges helt fra norske og svenske myndighetenes side. En seier for grunneierne og for folk flest, sier organisasjonssjef i Østfold Bondelag, Nina Glomsrud Saxrud, i en kort kommentar.

Jordnært bondekrav

Kravet gir politikerne mulighet til å oppfylle sine egne ambisjoner om økt matproduksjon. Det er dette vi mener må til for å sikre inntekstmuligheter og rekruttering til næringa. -Sikkerhet for tilgang og kvalitet på gode norske råvarer er viktig for forbrukerne, sier Mjølnerød

Bondevenner utnevnt i Aremark

Aremark Bondelag hadde stand ved Joker i Aremark lørdag 6. april og delte ut melk og hjemmebakte boller. Aremark Bondelag ønsket med denne markeringen å bevisstgjorde bygdas befolkning på hvor viktig det er at bonden har et inntektsnivå som er konkurransedyktig med annet lønnet arbeid, ikke minst med tanke på rekruteringen til næringen.

Forbud mot høstpløying – forskning eller politikk?

I media i Østfold har det i den siste tiden vært sagt og ment mye om endringene som er gjort i regelverket i forbindelse jordarbeiding i nærheten av Vansjø-Hobølvassdraget, Haldenvassdraget og Isesjø – oppheving av 40/60 – regelen. Leder i Østfold Bondelag, Martha Mjølnerød har skrevet et leserinnlegg på temaet.

Besto i muntlig landbrukspolitikk

Olav Moe trodde han var invitert til en hyggelig frokost, det han ikke visste var at han i tillegg var oppe i muntlig landbrukspolitikk. -Med både hjerte for landbruket, og god kunnskap om næringa og bondens økonomi besto han med glans, sier organisasjonssjef Nina Glomsrud Saxrud i Østfold Bondelag

Ungdommelig initiativ i Hobøl

I dagens utgave av Aftenposten kan man lese et intervju med samboerparet Anne Marie Solberg og Knut Anders Solberg i Hobøl. Samboerparet illustrerer veldig godt de utfordringer som unge bønder står overfor i dag. Fatter du interesse for hva de mener om dagens inntektsmuligheter for norske bønder? Du kan lese artikkelen i sin helhet i denne nettsaken.

En ekte Bondevenn utnevnt i Askim

Gunnar Sylliaas, veterinær med lang fartstid blant husdyrbrukerne i Askim, har fått utmerkelsen Bondevenn av lederen i Askim Bondelag, Arild Johansen. Denne utmerkelsen satte han stor pris på. På bildet er de to foreviget under overrekkelsen av Bondevenn-t-skjorte, diplom og godsaker fra Askim Frukt og Bærpresseri.

Hva er det til middag i morgen?

Som ung bonde gleder det meg stort å se att media har satt matproduksjon og jordvern på agendaen i det siste! At det blir færre bønder, er ikke i seg selv ett stort problem for bøndene.

- Dramatisk for kornbrukene

Nye tall fra budsjettnemnda for jordbruket viser at mange kornbønder kan tape på driften.

"Happy Farmers" fra Levanger

En god latter forlenger som kjent livet - her får du en video som garantert gir deg et par dager ekstra....

Ja til Norsk Matproduksjon

I dag onsdag 10.april er det vårkampanje i bondelaget. I Østfold serverer vi frokost på Askim Stasjon, Fredrikstad stasjon og på Kaia i Moss. Budskapet er Ja til Norsk matproduksjon. På Askim stasjon fikk tog og buss pendlerne med seg yoghurt, melk og gulerøtter i dag tidlig.

Bli med på andelslaget til Bjørn!

Gården Gimming i Tistedal, Halden er en av fem gårder som du kan bli "andelseier" i - ved å bli med på andelslaget til Bondelaget! Konkurransen finner sted på Bondevenn.no og er en uhøytidlig konkurranse for folk flest som gjerne vil vite litt mer om hva bondens hverdag går ut på. Premien er en gårdsferie verdt 30 000,- kr.

12 nye medlemmer i løpet av 10 minutter

Det ble resultatet av vervekurset til Østfold Bondelag i forrige uke. Det å verve medlemmer til bondelaget er ikke så vanskelig som kanskje mange tror.

Årskavalkade med i Bondebladet

Denne uka inneholder Bondebladet litt ekstra godt lesestoff for alle i Østfold. I bladet er Østfold Bondelags årskavalkade vedlagt. Håper det gir et lite innblikk i hva vi sjobbet med i 2012. God lesning!

Blide og fornøyde Bondevenner

Det var god stemning i salen da leder i Østfold Arbeiderparti Signe Øye og stortingsrepresentant Svein Roald Hansen ble utnevnt til Bondevenner under Østfold Arbeiderpartis årskonferanse.

Reiselivskurs på Vestre Bøen Gård

Reiselivsprosjektet " En reise i smakfulle landskap" arranger kurs i salg/pakking og distribusjon av reiselivsprodukter. 16.april kl 18.00 -21.00. Veste Bøen Gård. Velkommen skal dere være.

Bekymrete grunneiere

Østfold Bondelag har fått flere henvendelser fra bekymrete grunneiere som kan bli uheldig berørt av Syd- Vestlinken. Østfold Bondelag har sendt en bekymringsmelding til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Travel uke for ny nestleder

Svend Arild Uvaag ble i går valgt til nestleder i Østfold Bondelag. I dag åpnet han nytt fjøs med nær 200 gjester på tunet. Enda godt det snart er helga....

Martha Mjølnerød er fylkesleder i Østfold Bondelag

Det ble en historisk dag på Østfold Bondelags årsmøte i dag. Etter 67 år med mannevelde, ble Martha Mjølnerød enstemmig valgt inn som første kvinnelige leder av Østfold Bondelag.

Marker Bondelag er tildelt prisen for årets lokallag

Marker Bondelag vant den ærefulle prisen som årets lokallag 2012 på Østfold Bondelags årsmøte i dag.

Einar Høstbjør mottok innsatspris via Skype

Det var en overrasket Høstbjør som ble oppringt på Skype, direkte fra årsmøtet i Østfold Bondelag.

Leders tale til årsmøtet

Her kan du lese leders tale i sin helhet.

Kapret ny Bondevenn

Årets årsmøte i Østfold Bondelag er i gang - det ble åpnet med å utnevne stortingsrepresentant Irene Johansen (Ap) til en ekte Bondevenn.

UTSATT MØTET: Bredde, lengde, førekort, lys og merking?

PLANLAGT MØTE MED INNLEDNING FRA STATENS VEGVESEN MÅ UTSETTES. Vi kommer tilbake med mer info når ny dato er satt.

Damene legger siste hånd på jordbruksverket

-Og det på selveste kvinnedagen! Fylkeslagene i Norges Bondelag har frist på seg denne helgen til å levere innspill til årets Jordbruksforhandlinger - og som seg hør og bør på selveste kvinnedagen 8. mars - er det damene i sjefsstolene i Østfold Bondelag som får det avgjørende ordet på innspillet fra Østfold!

Første Bondevenn i Østfold - Espen Evensen fra NHO Østfold

Østfold Bondelag overrakte NHO dirktøren i Østfold, Espen Evensen, den aller første Bondevenn t-skjorten i Østfold. Evensen besøkte styremøte i Østfold Bondelag i dag og vi synes det var en passende anledning for å sparke i gang Norges Bondelags vårkampanje "BONDEVENN".

Styret diskuterer årets jordbruksforhandlinger

I dag er det styremøte i Østfold Bondelag, og hovedsaken på møtet er: Hva ønsker vi å prioritere høyest foran årets jordbruksforhandlinger? Hva er viktigst og hvorfor mener vi det? Grunnlaget for diskusjonen er innspill fra lokallagene, samarbeidende organisasjoners innspill og innspill fra felles fagutvalg på korn, grønt og miljø i Akershus/Østfold. Reultatet av dagens debatt i fylkesstyret blir presentert på årsmøtet i Østfold Bondelag om litt over en uke.

Flåtten møter Slagsvold Vedum i Kråkstad

Det blir debatt om kornøkonomien når landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum møter Høyres Svein Flåtten til duell på Kråkstad Samfunnshus i morgen kveld. Alle som er opptatt av fremtiden til kornbonden oppfordres til å møte opp.

Ikke likegyldig hvem som styrer

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Svein Roald Hansen - svarer på kronikken til Lise Thorsø Mohr, styremedlem i Østfold Bondelag. -Skal vi nå målsettingen om å øke norsk landbruksproduksjon i takt med befolkningsveksten i Norge, er det heller ikke likegyldig hvem som sitter i regjeringskontorene framover. Det blir avgjort den 9. september, sier Hansen.

Det var en gang - historien om ei som gikk fra by til land

En gang var jeg byjente. Da gikk ikke tankene mine til verken matprodusenter, grunneiere, skogeiere eller - kort oppsummert, bønder i Norge. Livet på landet endrer noen ganger dette.

JBF 2013: Møte med samarbeidende organisasjoner

Østfold Bondelag inviterer til møte for samarbeidende organisasjoner mandag 25. februar 2013. Her er muligheten til å si sin mening om årets Jordbruksforhandlinger. Faglag og andre organisasjoner som ikke har plass rundt forhandlingsbordet, har her muligheten til å gi Østfold Bondelag innspill på hva de mener er viktigst å ha fokus på ved årets forhandlinger.

Temamøte: Jordpakking og grøfting

Aremark Bondelag setter søkelys på et aktuelt tema som har berørt mange bønder de senere årene. De seneste årenes problemer med mye nedbør og meget vanskelige innhøstningsforhold - hvordan påvirker dette jordsmonnet vårt? Til å belyse spørsmålet kommer Svein Erik Skøyen, tidligere Bioforsk-ansatt, nå ansatt hos Fylkesmannens Landbruksavdeling i Østfold. Hold av mandag 4. mars 2013 kl 1900. Peisestua på Furulund er stedet vi samles.

Krev omfattende revisjon av trafikkreglane

Bondelaget, TLIF og Bedre gardsdrift ber i eit ope brev om omfattande revisjon av trafikkreglane.

GMO: Vet vi nok om konsekvensene?

Bygdekvinnelaget og Bondelagene i Rakkestad inviterer til temamøte -med fokus på Genmodifisering (GMO) og hvordan dette påvirker maten vi spiser. "Vi blir hva vi spiser" - er dette en frase som med rette kan brukes i denne sammenhengen? Leder av NBK, Kathrine Kleveland, Askild Lorentz Holck, seniorforsker i Nofima Mat og Thor Kristoffersen, direktør for kvaltitet i Denofa AS, kommer for å belyse temaet, kommer du for å få vite mer?

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere