(Kronikk skrevet av styremedlem Lise Thorsø Mohr. Kronikken er tidligere publisert i Fredrikstad Blad.

Jeg kjenner en bonde som bare er interessert i høner og egg. Det kan han! Så kjenner jeg en bonde som bare er opptatt av gris. Det kan han! En annen kar jeg vet om kan alt om melkeproduksjon. I tillegg til dette dyrker mange korn – som blir til bl.a. brød. Det kan de, men det er et stor MEN. De tjener ikke penger på det lenger. Kornbonden kan bli en ensom sjel i fremtiden. Men dette skal ikke bli en slik trist historie som du ikke vil lese.

Nei, tvert om. Det er nå jeg håper du blir virkelig nysgjerrig. Landbrukspolitikk kan være et forferdelig tungt og kjedelig tema. Kjære deg, hvis du skal lese videre, dropper vi selvfølgelig det.  Vi drar heller over til Det gode Liv, Livet på Landet, Gøy på Landet, Landliv, Bonderomantikk, Farmen...

Det høres kult ut. Det rolige slaraffenlivet. Interiørmagasiner med shabby chic, lanterner med levende lys, sliten og umalt plank (var det rødt?). Spiller ingen rolle. Det er det ekte bondelandet som speiles. Det ER romantisk i spaltene. Vi har ingen bekymringer, vi er stort sett opptatt av interiør og det gode liv. Hva vi lever av? Tja, det er mindre viktig. Sett ut i fra fokuset på interiør og bløte møbler må begrepet sofabonde ha hatt rot i virkeligheten en eller annen gang? Jeg tviler, etter 24 års studier.

Nei nå må vi få fakta på bordet, ellers blir det bare egne betraktninger. Selv om det er det som er budskapet denne gang. Vi er inne i et valgår. I september skal vi igjen møte valgurnene. Eller omvendt. Hva gjør vi bønder nå`a? Ikke vet jeg. Alle skrikene om blå/blå – norske bønder skal dø! Helt greit for meg, inntil jeg ble kjent med en bonde for 24 år siden. Bøndene skal leve videre. Hvorfor? Hallo – du der i byen – de produserer maten din.

Det meste her i livet handler om kunnskap. Jeg har forandret meg. Det er lov. Før jeg kjente en bonde var det likegyldig hvor maten kom fra. Nå er det snudd på hodet. Men må man kjenne eller være gift med en bonde for å være opptatt av matproduksjon? Jeg håper ikke det er fullt så galt.

SLUTT Å LESE – NÅ KOMMER DET LANDBRUKSPOLITIKK (BARE MÅTTE)

Dette er ingen hobby. Det er ramme alvor. Import er ikke løsningsordet. Klimaendringene er her allerede. Ikke bare i Norge. Vi bør ikke tro at vi kan importere korn fra land som selvfølgelig vil fø sin egen befolkning først. Kan hende det er noe igjen, men det er ikke sikkert. Det er derfor det er viktig med matsikkerhet. Klima endres og folketallet øker. Bønder over hele kloden får oftere problemer med avlingene. Australia opplevde tørke syv år på rad, og Russland innførte eksportforbud av hvete da avlingene tørket bort i 2008. I 2012 var turen kommet til USA. 35 av 50 delstater var hardt rammet av ekstremtørke.  Samtidig oppstår sykloner og stormer, flom og oversvømmelser.

Bonden - et yrke

Tror det norske folk at bonden er til for seg selv? Ordet bonde er et yrke, som for eksempel  en rørlegger. Legger rørleggeren rør fordi han er så -  unnskyld uttrykket, «hekta på rør»? Nei, han har et yrke han er stolt av, og han tjener penger. Det samme er det med en elektriker, en ingeniør, en sykepleier, en lærer. Alle med et yrke vil ha riktig betalt for den jobben de gjør. Det er vi enige om. For ordens skyld nevner jeg at det er heltidsbønder jeg skriver om. De som kun lever av det gården og jorden gir tilbake.

Norskprodusert mat = Trendy mat

Mange fulgte Arne Hjeltnes og Heine Totland flere søndagskvelder på rad i TV-programmet Det norske måltidet. Hovedfokuset var norske råvarer og norsk mat. Slike programmer gjør norske matprodusenter (altså bønder) stolte. Jeg leste i dag i matbladet NORD følgende sitat av kokken Tom Victor Gausdal fra TV programmet Til bords med fienden om hvorfor er det viktig å bruke lokalproduserte råvarer:

– For det første er det smart å støtte de som produserer bra varer her hjemme. Det er vel den klappen på skulderen de trenger for å gjøre en god jobb. Dessuten er det miljøhensynet med mindre frakt og svineri som det medfører. At alle tar i et tak og tenker mer etisk i forbruket sitt skader ingen. Ned med spaden i jorda igjen!

Takk, Tom Victor - dette er musikk i våre ører.

Priser

Må det klages på matvarepriser? Vi bruker under 11% av inntekten vår på mat. Bøndene tjener mindre og mindre og løper fortere og fortere hver dag. Se hva som skjer i utlandet med landbruket. Man ønsker seg tilbake til mindre enheter. Det industrialiserte landbruket har tatt overhånd med de problemene det medfører. Det pågår store diskusjoner om dette akkurat i disse dager.

Takk for at du var med hele veien. Nå gjelder det å ha beina godt planta på jorda, ikke ha bondeanger og ha færrest mulig bønder i by’n!

Kronikk skrevet av styremedlem Lise Thorsø Mohr. Kronikken er tidligere publisert i Fredrikstad Blad.