Nyheter fra Trøndelag Bondelag

Årets krav gir framtidstro- men vi trenger en tyngre satsing på trøndersk melk, ammeku og sau

Jordbrukets krav ble lagt fram i dag, og det var et samlet jordbruk som leverte kravet. - Kravet fra jordbruket gir fortsatt store geografiske forskjeller i inntekt, sier fylkesleder i Trøndelag Bondelag, Petter Harald Kimo

Informasjonsmøte ringorm

Over 100 personer møtte opp da Verdal kommune, Animalia, TINE produsentlag og Trøndelag Bondelag inviterte til informasjonsmøte om ringorm på Verdal i forrige uke.

Norske bønder behandlet som kasteballer i et politisk spill!

Vi hadde håpet og forventet at Stortinget skulle slutte seg til en offensiv opptrappingsplan for norske bønder som skulle bidra til at vi når målet om økt selvforsyning. I stedet har vi vært vitne til at en viktig sak har endt i kaos og politisk spill i stedet for å gi offensivitet for norsk matproduksjon sier Petter Harald Kimo, leder i Trøndelag Bondelag

Viktig snuoperasjon som vi har tro på at våre politikere klarer!

Torsdag 18. april behandles den viktigste stortingsmeldinga for norsk landbruk på 50 år, og vi har tro på at våre politikere bidrar til nødvendige forbedringer i Stortingsmelding 11om økt sjølforsyning av jordbruksvarer og plan for opptrapping av inntektsmulighetene i jordbruket.

Skuffende av næringskomiteen i ny melding om norsk selvforsyning og bondens inntekt

Næringskomiteens innstilling til hvordan norsk selvforsyning og bondens inntekt kan økes, er ikke det tydelige signalet som bøndene trenger. Dette er den viktigste Stortingsmeldinga på nesten 50 år, sier leder i Trøndelag Bondelag, Petter Harald Kimo, og jeg er skuffet over innstillinga fra næringskomiteen. Hvis dette er resultatet etter Stortingsbehandlinga neste uke, får vi ikke verdiskaping og rekruttering til det trønderske landbruket i framtiden. 

Ringorm og lus

Lus kan gi hårløse flekker som ikke alltid lar seg skille fra symptomer ved ringorm. Både besetninger som har fått påvist ringorm og besetninger uten ringorm bør behandle mot lus for å unngå unødvendig usikkerhet pga. hårløse partier.

Justering av rød sone

Næringas arbeidsgruppe på ringorm, foretar en justering av rød sone og lettelse i tiltak for livdyromsetning ut av gul sone fra 15. april.

DyrePrat: ARENA samler gode krefter innen dyrevelferd

DyrePrat har som mål å løfte interessen for, styrke innsatsen mot og spre kunnskap om vitenskapelig basert dyrevelferd. Å samles for faglig påfyll og konstruktiv dialog er en viktig del av prosjektet.

Fra jord til soldatens bord-intensjonsavtale om mer norsk mat

Mandag 11. mars signerte Ørlandet Flystasjon, Trøndelag Bondelag, Trøndelag fylkeskommune, Ørlandet kommune og Statsforvalteren en intensjonsavtale. - Et viktig grep for å styrke vår beredskap, sier Oberst Martin Tesli.

Bønder springer fort nok

Nå må Stortinget uten opphold behandle Stortingsmelding 11, og sikre en bred politisk stadfesting av selvforsyningsplan, opptrappingsplan og nytt tallgrunnlag før årets jordbruksforhandlinger.

Bruk av felles utstyr til innhøsting og gjødselspredning i rød og gul sone

Gjødsel fra smitta besetninger kan utgjøre en risiko for smittespredning og her beskrives anbefalinger. Utstyr til innhøsting av fôr og jordarbeiding anses ikke å utgjøre en reell smittefare som trenger spesielle tiltak.

Bruk av egne beiter og fellesbeiter i rød og gul ringormsone

Det er viktig å minimere smittefare i rød og gul sone samtidig som vi finner praktiske løsninger for båndlagte besetninger i Trøndelag.

Positivt at det endelig kommer ei Stortingsmelding om økt selvforsyning – men dette er for defensivt!

I dag la landbruksminister Geir Pollestad og næringsminister Jan Christian Vestre fram Stortingsmelding om strategi for økt selvforsyning av jordbruksvarer og plan for opptrapping av inntektsmulighetene i jordbruket.

Årsmøte i Trøndelag Bondelag 13. og 14. mars 2024

Årsmøtet i Trøndelag Bondelag 2024 gjennomføres 13. og 14. mars på Scandic Hell, Stjørdal. Her finner du årsmøtepapirene og program.

Valgnemda foreslår lederbytte

Camilla Strøm Johansen fra Nærøysund foreslås som ny leder i Trøndelag Bondelag.

Råd angående håndtering av husdyrgjødsel ved påvist ringorm

Smitterisiko i forbindelse med ringorm vil være avhengig av grad av smitteutskilling – dvs. symptomer hos dyra og varighet av utskilling/kontakt. Et hovedprinsipp er at kun vaksinerte dyr skal gå på beite samme og neste beitesesong der dyra med smitte har gått. Tilsvarende gjelder for fôr fra første avling fra områder gjødslet med smittet husdyrgjødsel.

Ekstremværet "Ingunn"

Det er fra i ettermiddag (onsdag 31.01.24) meldt om sterk vind i Trøndelag. Langs kysten er farevarselet på rødt nivå.

Ringorm i Trøndelag – reviderte soner og tiltak

Bedre oversikt gir grunnlag for å redusere omfanget av rød og gul sone og lette tiltakene for livdyromsetning i sonene.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere