Trøndelag Bondelag
Vi jobber for bondens inntekt, trivsel og velferd, grunneierens rettigheter og økt matproduksjon på norske ressurser. Å gi økt kunnskap om det mangfoldige og innovative trønderske landbruket til befolkningen er viktig for oss.
Ved utgangen av 2018 lå totalen av antallet jordbrukseiendommer på 20 339 registrerte eindommer, detter gjør at Trøndelag er det fylket i landet med flest landbrukseiendommer. Et kjempegrunnlag for landbruksrelatert virksomhet.
Produksjoner i Trøndelag
Om lag 3 % av sysselsatte i Trøndelag jobber innenfor jordbruk og skogbruk, det er bra, men vi vil gjerne bli fler.
Trøndelag er en av de største jordbruksprodusentene i Norge, fordi vi har ypperlige forutsetninger, med god matjord, lange tradisjoner og nyskapende forskning på ett og samme sted.
I 2017 ble det produsert 70 000 tonn med kjøtt i Trøndelag, som består av storfe, kylling og sau.
Frukt og grønt
Sammen med Hedmark og Vestfold, dekker Trøndelag over 50% av potetarealet på landsbasis i 2018.
Betydelige tall viser at den samlede bruttoproduktverdien av Trønderske planteprodukter ligger på over 500 millioner norske kroner (tall fra 2015 i NIBIO-rapporten: Kunnskapsgrunnlag for Trøndersk landbruk). Størsteparten av denne summen kommer fra korn- og potetproduksjon. Isolert er bruttoproduktet for potet bergnet til 69 millioner norske kroner i Trøndelag (2015).
I 2015 sto grøntnæringa for 609 årsverk, fordelt på potet, grønnsaker på friland, veksthus, frukt og bær.