Landbruket i Trøndelag
Trøndersk landbruk er mangfoldig og her skyter nye næringer fart. Trøndelag Bondelag deltar aktivt i prosjekter som har betydning for framtidas landbruk i regionen og landet.
Produksjoner i Trøndelag
Om lag 3 % av sysselsatte i Trøndelag jobber innenfor jordbruk og skogbruk, det er bra, men vi vil gjerne bli fler.
Trøndelag er en av de største jordbruksprodusentene i Norge, fordi vi har ypperlige forutsetninger, med god matjord, lange tradisjoner og nyskapende forskning på ett og samme sted.
I 2017 ble det produsert 70 000 tonn med kjøtt i Trøndelag, som besto av storfe, kylling, sau og svin. Størsteparten av denne andelen besto av svinekjøtt og fjørfe.
Frukt og grønt
Sammen med Hedmark og Vestfold, dekker Trøndelag over 50% av potetarealet på landsbasis i 2018.
Betydelige tall viser at den samlede bruttoproduktverdien av Trønderske planteprodukter ligger på over 500 millioner norske kroner Størsteparten av denne summen kommer fra korn- og potetproduksjon. Isolert er bruttoproduktet for potet bergnet til 69 millioner norske kroner i Trøndelag (NIBIO 2015).
I 2015 sto grøntnæringa for 609 årsverk, fordelt på potet, grønnsaker på friland, veksthus, frukt og bær.
Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk NIBIO-rapport 2015
Statsforvalterens fakta og tall for landbruket