Viktig snuoperasjon som vi har tro på at våre politikere klarer!
Torsdag 18. april behandles den viktigste stortingsmeldinga for norsk landbruk på 50 år, og vi har tro på at våre politikere bidrar til nødvendige forbedringer i Stortingsmelding 11om økt sjølforsyning av jordbruksvarer og plan for opptrapping av inntektsmulighetene i jordbruket.
Trøndelag Bondelag inviterer fylkestingspolitikerne til den tradisjonelle bondelagslunsjen for Fylkestinget 24. april. Det er like før jordbrukets krav til jordbruksforhandlingene leveres og like etter at Stortinget har behandlet stortingsmeldinga.
- Viktig for den trønderske bonden er at et årsverk i landbruket er likt med lønnsmottakere slik at sammenligningsgrunnlaget for inntekt er prinsipielt likt. Egenkapitalen bonden investerer i gården må ha en fornuftig avkasting, og vi ønsker at inntekt til arbeid og egenkapital skilles når bondeinntekt skal sammenlignes med lønnsmottakere. I dette er det også viktig at det stramme effektivitetskravet modereres og aller helst fjernes. Det er store variasjoner i de naturlige forutsetningene på norske gårder, og det må inntektsberegningen ta hensyn til, sier fylkesleder i Trøndelag Bondelag, Petter Harald Kimo, som sammen med fylkesstyret og lokale bondelag har gjort en formidabel innsats de siste dagene med tanke på politikerkontakt.
I dag har flere aksjonert med tomme kjøleskap. I Trondheim aksjonerte fylkesstyret ved Arnt Ove Løvås og bønder fra Malvik og Klæbu utenfor Fylkets Hus i anledning møte i Fylkesutvalget. Aksjonistene ble raskt invitert inn slik at de kunne fortsette aksjonen og praten nærmere politikerne. - Dette ser vi på som at det er forståelse for betydningen av trøndersk matproduksjon og økt forståelse for hva som er i ferd med å skje, sier Løvås, som frykter flere bønder gir opp å produsere mat hvis det ikke legges bedre inntektsmuligheter i jordbruket til grunn.
Onsdag neste uke skal vi ikke aksjonere. Da handler det om bondelagslunsjen for Fylkestinget som er blitt en tradisjon gjennom flere. I år er det Årets Unge kokk 2023, Eli Anne Sundset opprinnelig fra Leksvik, som har tatt utfordringa med å lage noe godt basert på trønderske råvarer og det blir servert melk og eplejuice fra TINE til maten.