Nyheter

200 000 daa i Hedmark er ennå ikke sådd, og mye areal har fått store skader

I dag er landbruksministeren på rundtur i Hedmark og Oppland for å se på konsekvensene av de store nedbørsmengdene som vi har fått i mai. Bønder i Hedmark og Oppland har store utfordringer. Landbruksministeren lovde bøndene at taket på avlingsskadeordningen heves fra 2013.

Næringslivskonferanse på Hamar 24. juni 2013

LO, Sparebanken Hedmark og Hedmark Bondelag inviterer til næringslivskonferanse på Scandic Hamar mandag 24. juni. Konferansen har navnet Vær så god, det er servert! Tema: Jordbruk, næringmiddelindustri og dagligvarehandel – Hedmarks viktigste næringskjede.

Ledermøte etter jordbruksforhandlingene

I likhet med tidligere år, inviterte Oppland Bondelag til ledermøte etter jordbruksforhandlingene. De 50 møtedeltakerne fikk på møtet den 27. mai høre en engasjert Brita Skallerud orientere om årets forhandlinger og resultatet av disse.

Skal diskutere om vi trenger norsk landbruk

"Trenger vi norsk landbruk?" er tema for debatten når landbruksminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum torsdag gjester Kongsvinger

Flom og jordbruksforhandlinger

Det tradisjonelle ledermøtet etter jordbruksforhandlingene var preget av flom og forsinket våronn. Lokallagsledere fra flomrammede områder orienterte om siste dagers hendelser. Marthe Dypdalen fra Nord-Fron var nær ved å miste huset.

Flommen i Gudbrandsdalen

Flommen i Gudbrandsdalen har gjort store skader på hus, jorder og veiger. Her er bilder fra flommens herjinger blant våre medlemmer.

Flom: Still opp for hverandre

-Noen er veldig sterkt rammet, nå er det viktig at vi stiller opp for hverandre, sier Bondelagsleder Nils T. Bjørke.

Serverte solid lunsj til skoleelevene

I Tolga støtter både bondelaget og bygdekvinnelaget opp om aksjonen for sunn skolemat. Forrige uke serverte de sunn, gratis lunsj til alle elevene på Tolga skole.

Ny overgangsordning i 2013 for korntørker og vanningsanlegg

Hedmark Bondelag og Oppland Bondelag har i lengre tid jobbet med Eidsivas nye spesialtariffer. Eidsiva har etter pålegg fra NVE sagt opp de netttariffene som bøndene tidligere hadde med Eidsiva på vanningsanlegg og korntørker, men er nå villig til å gi en overgangsordning i 2013.

Ser årets trøblete våronn bli skylt bort

Det har dannet seg kjempedammer og nærmest elver på jorder mange steder i Hedmark, og for de hardest rammede kan det bli aktuelt å søke naturskadeerstatning. – Ta bilder og gjør en solid dokumentasjonsjobb, råder leder Einar Myki i Hedmark Bondelag.

Kjersti Stenseng utnevnt til Bondevenn

Leder i Oppland Arbeiderparti, Kjersti Stenseng, har ved en rekke anledninger vist seg som en sann Bondevenn, sa fylkesleder Trond Ellingsbø, da han utnevnte Stenseng til Bondevenn i forrige uke.

Endelig vilje til tetting av inntektsgap

I år var det endelig vilje til å starte en tetting av gapet mellom matprodusenter og andre grupper i samfunnet, sa Trond Ellingsbø da jordbruket og staten i går ble enige om en avtale i jordbruksforhandlingene.

- Kan være starten på noe veldig bra

Med statens løfte om en opptrappingsplan i mente, ser leder Einar Myki i Hedmark Bondelag positivt på årets jordbruksavtale. – Oppgjøret er det beste siden 1999. Endelig har vi fått gjennomslag for å begynne å tette gapet mot andre inntektsgrupper, sier Myki.

Voksenagronom

Tilbudet om å ta agronomutdanning som voksen fortsetter. Søknadsfrist er 1. juni.

Jordbruket vil forhandle

Leder Einar Myki i Hedmark Bondelag er glad for at jordbruket går i forhandlinger. – Men det er med klar forventning om at staten har noen ess i ermet, og kommer oss betydelig i møte, sier Myki.

Vil la det gro uten GMO

Søndag er den første av fire såfrøaksjoner for ei GMO-fri framtid. Tre av fire nasjonale arrangementer finner sted på Hedmarken!

Sterke stemmer for stemmeretten

Du store for et allsidig program Nes og Helgøya Bygdekvinnelag har fått til i anledning stemmerettsjubileet. Her blir det seminar, torg og kulturaften, hvor seminaret har flere foredragsholdere med landbrukstilknyting. 6. juni er datoen.

Fremmer Inn på tunet som læringsarena

22. mai holdes åpent møte på Blæstad om Inn på tunet som alternativ læringsarena.

- Et skuffende tilbud

Staten tilbyr bøndene 25.000 kroner per årsverk, mens kravet lød på 46.800 kroner. – Skuffende. Jeg hadde ventet at tilbudet skulle ligge et par hundre millioner høyere enn dette, sier leder Einar Myki i Hedmark Bondelag.

Et krevende tilbud å selge inn til matprodusentene

En skuffet fylkesleder kan konstatere at tilbudet ligger godt under det han hadde forventet. Trond Ellingsbø mener dette blir vanskelig å selge inn til medlemmene.

Etiopisk aften på Fokhol gård

I Etiopia og Malawi fører flom og tørke til store utfordringer for jordbruket. Hva kan Norge, Etiopia og Malawi ha å lære av hverandre?

Ny Bondevenn utnevnt i Oppland

Direktør i Innovasjon Norge, Oppland, Torunn Aass Taraldrud, ble i dag utnevnt til Bondevenn av fylkesleder Trond Ellingsbø.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere