Nyheter

Bondelagsaktivitet lønner seg

Det er stor aktivitet blant Oppland Bondelags 33 lokallag. Nå får de lønn for strevet. Styret har i dag fordelt nesten en kvart million kroner til lokallagene for den aktiviteten de har hatt i 2017.

Spennende kursserie om beredskap og samfunnssikkerhet

Hvordan kan du som bonde og innbygger bidra til best mulig sikkerhet på egen gård og for lokalsamfunnet rundt deg når en ulykke eller naturkatastrofe inntreffer? Hedmark Bondelag er i gang med en kursserie som er noe ganske annet enn en HMS-runde i henhold til KSL. Nyttig for alle - bli med!

Bli med på eierskiftekurs og kurs for unge bønder!

Er du ung bonde eller har du ønske om å drive gård? Eller er det et generasjonsskifte på gang på gården? Da bør du bli med på kurshelga vår 26.-28. januar, når vi kjører eierskiftekurs og kurs for unge bønder.

Positivt ulvevedtak

Leder Erling Aas-Eng i Hedmark Bondelag er godt fornøyd med at klima- og miljøminister Vidar Helgesen har gjort et nytt vedtak om lisensfelling av ulv. Men han er skuffet over at Slettåsflokken ikke skal tas ut.

Kan Opplandsbonden spare millioner med egen korntørke?

Dette er et av spørsmålene som ble stilt under fagdagen for korntørking og lagring som Oppland Bondelag og Norsk Landbruksrådgiving arrangerte på Toten i går.

Dramatisk stans i ulvejakta

- At ulvejakta nå er stanset er sterkt nedslående nyheter som vil få dramatiske konsekvenser for beite- og utmarksnæringa, sier leder i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng.

Eierskiftekurs

Begynner det å nærme seg tid for overdragelse av garden? Oppland Bondelag arrangerer eierskiftekurs på Honne 3.-4. februar 2018. Vi vil bidra til gode eierskifteprosesser, og kurset fokuserer både på de formelle og de menneskelige sidene ved et eierskifte.

- Må sikre egen matproduksjon

- Verdens befolkningsvekst, kriger, klimaendringer, naturkatastrofer og andre ekstreme hendelser skaper en økt sårbarhet rundt mat og vann. Staten må bruke politiske virkemidler for å sikre vår matforsyningssikkerhet, sa tidligere forsvarssjef Harald Sunde på Mat og Landbruk Innlandet.

Den bevisste matforbrukerens kjedelige valg

Er norske forbrukere utrolig kjedelige butikk-kunder, eller er det slik at forbrukerne aldri har vært mer kvalitetsbevisste, kunnskapsrike, miljøbevisste, helsebevisste, opptatt av dyra og sosialt engasjerte? Begge beskrivelser ble brukt under debatt på Mat og Landbruk Innlandet, og meget mulig er det noe riktig i begge påstander.

Mat og landbruk Innlandet 2017

Neste tirsdag møtes 250 tillitsvalgte fra landbruksorganisasjonene i Oppland og Hedmark for å diskutere felles saker og utfordringer. Bioøkonomi, marked, engasjement, medlemsdemokrati, matsikkerhet og beredskap står på programmet.

Fagdag korntørking og lagring

En fuktig innhøstingssesong setter egen korntørke på dagsorden. NLR Innlandet inviterer i samarbeid med Oppland Bondelag til fagdag om korntørker og kornlagring

Et skritt i riktig retning

-Dette er et skritt i riktig retning for at de som mister næringsgrunnlag på grunn av rovdyr skal få full erstatning for både tap av dyr og merarbeid, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

Møte om rovdyrerstatning

Oppland Bondelag m.fl inviterer sine medlemmer til møte om erstatningsordninger etter årets beitesesong. Møtet er mandag 23. oktober kl. 18.00 på Lygnasæter Hotell.

Krevende høst for kornbonde og kornmottak

Fylkesleder Trond Ellingsbø var i går ute blant kornbønder og kornmottak på Toten og Hadeland for å se og høre nærmere om situasjonen for innhøsting og mottak av korn.

Årsmøter i lokallagene 2017

Lokallagene skal gjennomføre årsmøte innen utgangen av oktober. Dovre, Nord-Aurdal og Øystre Slidre Bondelag er først ute med årsmøte den 11. oktober.

Avdem ble Årets lokalmatgründer 2017

-Veldig morsomt, mente både datter Anna Haugstad Avdem, mor Åse Haugstad og far Sigurd Avdem om å bli kåret til den beste lokalmatgründeren i landet.

E6-utbygging og jordvern

Veien skal fram, men hvordan kan vi unngå at den går midt i matfatet? Oppland Bondelag anbefaler øst-alternativet. Jordvern må tillegges stor vekt ved valg av trasé når E6-utbygginga gjennom Lillehammer nå tar form.

Innlandets Matpris til Linda Suleng

Lindas sau, saft, syltetøy og sirkus gikk av med seieren i kåringen «Innlandets Matpris 2017». Bonden fra Østre Toten satte stor pris på utmerkelsen. Dette varmer etter en svært vanskelig sommer, sier prisvinneren.

Matnyttig mylder midt i matfatet

Som det myldrer rundt maten i Vikingskipet på Hamar i helga! På Hedmark Bondelags stand fryder vi oss over matnyttig aktivitet fra store og små, det være seg med quiz, handel av stuttreist grønt, eller stup og kast i halmbingen vår.

Inspirasjonstur for kvinner i landbruket

Oppland Bondelag med flere inviterer damer i landbruket på inspirasjonstur og faglig påfyll. Lørdag 14. oktober går turen til Valdres og lørdag 21. oktober til Hadeland.

Finalerunden i Innlandets Matpris er i gang!

Fire flinke finalister kjemper om å vinne Innlandets Matpris i år. Hvem av dem som vinner, er det publikum som avgjør. Stem fram din favoritt her - om det er Eva Moberg, Linda Suleng, InnlandsMarkedet eller familien Avdem.

Bruk magefølelsen og stemmeretten!

Hedmark Bondelag oppfordrer til å vektlegge bærekraftig norsk matproduksjon ved stortingsvalget i år. Bruk stemmeretten - og magefølelsen! Her følger et knippe leserinnlegg som styremedlemmer i Hedmark Bondelag har sendt avisene før valget.

Temadag og skattekurs 2017

Hedmark Bondelag avholder temadag og skattekurs for samarbeidende regnskapskontor, på Radisson Blu Resort Trysil, 30. oktober - 1. november. Temadagen, 30. oktober, er åpen for alle som er medlem av Økonomiforbundet.

Bondens bugnende bod på Midt i matfatet

Bondelaget kommer til Midt i matfatet i Hamar med kasser fulle av sesongens fristende grønnsaker. På mat- og landbruksfestivalen 15.-17. september vil vi gjerne fremme kunnskapen om hvor maten kommer fra, og hva som skal til for å produsere den.

Valle 100 år – 1917 -2017

Lena-Valle videregående skole inviterer til stor jubileumsmarkering lørdag 23. september for Valle som er 100 år i år. Markeringen vil inneholde tilbakeblikk på historien, vise fram skolen slik den er nå i 2017, og presentere framtidsbilder for skolen og de grønne næringene. Skolen og samarbeidspartnerne presenterer en rekke aktiviteter og poster.

Hvem skal vinne Innlandets Matpris i år?

Gulrotprodusent Valborg Alhaug vant prisen i 2015, gårdsbutikkinnehaver og grønt- og eggeprodusent Louise Gjør vant den i 2016. Hvem vinner Innlandets Matpris i 2017? Bli med på å foreslå kandidater fram til 5. september!

Bondelagets skattekurs 2017

Oppland Bondelag holder skattekurs på Scandic Lillehammer Hotel 24. - 25. oktober. Temadagen er 23. oktober med kurset - Bokføringsregelverket i en elektronisk hverdag.

Fremmet bioøkonomi på tur med politikertopper

Slik ser det ut når en hel busslast med stortings- og fylkespolitikere inntar tunet hos en entusiastisk melkeprodusent i Ringsaker. Etter påfølgende besøk hos Tine i Brumunddal var meldingen klar: Matproduksjonen blir svært viktig for Hedmark som spydspiss i bioøkonomien!

Sterk bekymring for kyllingproduksjonen i Innlandet

Kyllingproduksjonen i Innlandet er i en kraftig skvis. Bekymringen kom tydelig til uttrykk da 100 produsenter og tillitsvalgte stimlet sammen på møte om framtida for kyllingproduksjonen torsdag.

Jakt- og fiskedager med ekte matkjærlighet

Kjærlighet til norsk mat kan vise seg på så mange vis! Til jakt- og fiskedagene har vi med både sauer og geiter, og så lar vi folk bruke både de små grå og de store overarmsmusklene i sin tilnærming til norsk landbruk.

Stormøte om fjørfekjøtt i Innlandet

Innlandet i ingenmannsland? er tittelen på et møte om framtida for fjørfeproduksjonen i vår region. Møtet finner sted på Nortura Elverum torsdag 17. august kl 19. Hvor skal norsk fjørfekjøtt produseres framover? er det vesentlige spørsmålet som stilles i møtet.

Informasjon om rovdyrsituasjonen - møte 9. august

Etter en dramatisk og hektisk sommer er det mange som sitter med spørsmål, et behov både for å få informasjon og å dele erfaringer og synspunkter. Bondelaga i Toten inviterer til informasjonsmøte 9. august på Lygnaseter.

Vi produserer mat - dere sørger for rammebetingelser

Oppland Bondelag arrangerte tur for Stortingskandidater og andre beslutningstakere denne uka. Engasjerte og dyktige bønder med framtidstro og klare krav til beslutningstakere gjorde inntrykk på politikerne fra Oppland.

Ber Norges Bondelag om å starte genredigerings-debatt

Hedmark Bondelag ber Norges Bondelag starte debatten om genredigerings-teknologien CRISPR nå. Fylkesleder Erling Aas-Eng tok opp saken på Norges Bondelags årsmøte.

Tok fatt verneorganisasjoner og miljøbyråkrater

De tre forberedte hovedinnleggene fra Hedmark under Norges Bondelags årsmøte tok for seg rovviltproblemer (ulveforvaltning og erstatningspraksis), samt fjørfeproduksjon. Erling Aas-Eng og Ingvald Landet gikk kraftig i rette med verneorganisasjoner og miljøbyråkrater - les innleggene i sin helhet her!

Askeladdprisen til Avdemsbue og Avdem Gardsgrønt

To driftige damer i Lesja får gründerpris på Bondetinget

Vår viktigste beiteressurs er blitt ulvens spisskammer og lekegrind

Kristina Hegge tok for seg ulvens herjinger og rovdyrforvaltningen i sitt innlegg under årsmøtet i Norges Bondelag. Det er på tide at Landbruksministeren tar et oppvaskmøte med miljøminister Helgesen, mener hun.

Vi trenger en Statsminister som tar ansvar

Fylkesleder Trond Ellingsbø mangler tillit til Regjeringen og mener vi i har en STASminister og ikke en STATSminister som tar ansvar når ting er vanskelig og ubehagelig.

Storstilt søk etter døde og skadde dyr etter ulvens herjinger på Hadeland

Lørdag blir det storstilt søk etter skadde og døde dyr etter ulvens herjinger på Hadeland. Vi oppfordrer medlemmer til å bli med å hjelpe yrkeskollegaer i sør-fylket med dette søket.

En politisk villet tragedie

Det vi nå ser i sørlige deler av fylket, er ikke mindre enn en tragedie for folk og dyr, for bruken av utmarka og livsgrunnlaget i distriktene.

Politikerpanelet: Sats på Blæstad!

Ja til videre satsing på landbruksutdanning på Blæstad, og ja til landbruksdirektorat-flytting til Mjøsregionen! Solid enighet i politikerpanelet på Blæstaddagen her, men ellers var skillelinjene ganske vante.

Millioner til Blæstad-satsing

Som motsats til flytte-diskusjonen av Blæstad, kom Hedmark fylkeskommune og Hamar kommune med store økonomiske nyheter på Blæstaddagen. Fylkeskommunen vil bruke tre millioner på å finansiere en professorstilling på Blæstad, og Hamar kommune vil bruke 30 millioner til et fond.

Oppland Bondelag i opptoget for norsk matproduksjon

Opptoget for norsk matproduksjon i Oslo ble ei skikkelig stormarkering mot Regjeringens landbrukspolitikk. Opplendingene dro mann- og kvinnesterke til by'n, lot våronna vente enn dag, og gjorde til sammen en gedigen jobb for næringa.

Massivt matopptog og klar tale til Dale

4000 personer deltok på opptog for norsk matproduksjon og landbruk, hvorav om lag 250 personer fra Hedmark. Alvdal-bonde Geir Lohn overleverte budstikke fra Hedmark til statsråd Jon Georg Dale.

Opplendinger til Oslo 23. mai

Tirsdag 23. mai drar ca 300 opplendinger til Oslo til opptog for norsk matproduksjon. Her er reiserute og mer informasjon om turen fra Oppland Bondelag. Er du ikke påmeldt, men har lyst til å være med, ta kontakt med bussansvarlig.

Blokkerte utkjøring fra matvarelager

50 bondelagsmedlemmer fra Hedmark gjennomførte en effektiv og vellykket blokade av Askos store lager i Brumunddal fredag.

Bli med til Oslo 23. mai!

Tirsdag 23. mai lager vi et svært opptog i hovedstaden, for å danne samlet front mot regjeringens landbrukspolitikk. Stortingets vedtak om mangfoldig landbruk må gjøres gjeldende nå! Bli med i buss fra Hedmark!

Kan ikke signere på å svekke matproduksjonen

- Regjeringa viser ingen vilje til å satse på landbruket, og følger ikke opp Stortingets landbrukspolitikk. Vi kan ikke skrive under på en jordbruksavtale som bidrar til å svekke norsk matproduksjon, sier Erling Aas-Eng, leder i Hedmark Bondelag.

Små og store skatter på jordet

Jorda skal brukes til matproduksjon, og det har den vært brukt til i tusenvis av år. Rester fra våre forfedres aktivitet kan dukke opp i pløyelaget. Hva gjør vi da?

Bartnes besøker Blæstaddagen 1. juni

Gled deg til Blæstaddagen 1. juni! Norges Bondelags leder Lars Petter Bartnes kommer omtrent rett fra jordbruksforhandlingene til vår tradisjonsrike myldredag, og skal innlede til politisk debatt med toppkandidater til stortingsvalget.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere