Nyheter

Ordføraropprop i M&R mot rovdyrforvaltninga

Ordførar i Surnadal, Lilly Gunn Nyheim (Ap), starta i forrige veke eit ordføraropprop i Møre og Romsdal til støtte for beitenæringa sin kamp mot rovdyr. Bondelagets fylkesleiar Oddvar Mikkelsen rosar oppropet: - Det er bra at dette kjem.

- Overproduksjonen er et kollektivt ansvar

Bøndene har et kollektivt ansvar for å redusere overproduksjonen av kjøtt. Dette var budskapet fra flere av innlederne på fagmøtet som Møre og Romsdal Bondelag og Nortura holdt på Dyregoddagene i Gjemnes fredag 31. august.

Vellykket Åpen Gard i Halsa og Aure

Det ble to vellykkede Åpne Gard-arrangement i Halsa og i Aure i helga. Halsa Bondelag med Ragnhild Liabø Fjeldstad på Vågland som vertskap lørdag 25. august og Aure Bondelag med Kari og Arve Goa i Årvågsfjorden som vertskap søndag 26. august.

Krise for bøndene

Fylkesleder Oddvar Mikkelsen mener det ser ut til å være et fellestrekk for myndighetene og ledelsen i våre samvirkeorganisasjoner at det er en mangel på forståelse for den akutte økonomiske og psykiske krisen mange enkeltbønder nå er i.

Bønder i Møre og Romsdal kan bidra i tørkekrisa

- Bøndene i Møre og Romsdal kan bidra i tørkekrisa, seier fylkesleiarane Oddvar Mikkelsen i Bondelaget og Stein Brubæk i Bonde- og Småbrukarlaget i ei pressemelding. Dei oppmodar om å gjødsle på for å ta ein tredje slått på alt eigna areal og å hauste areal som ikkje har vore i drift dei siste åra.

Fòrmangel – kan vi bidra?

Nestleiar i Møre og Romsdal Bondelag, Gunnhild Overvoll, meiner vi i dette kriseåret med fòrmangel bør vurdere om det er noko vi kan bidra med. Er det mogleg å gjødsle litt ekstra for å hente litt meir ut av enga? Ta ein ekstra slått til hausten?

- Bøndene står ikke med lua i handa

- Bøndene står ikke med lua i handa, skriver fylkesleder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen i et leserinnlegg som sto på trykk i Nationen i går.

Møre og Romsdal ble matjordversting i 2017

Møre og Romsdal topper verstinglista over omdisponering av dyrka matjord. Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at fylket omdisponerte hele 734 dekar dyrka mark til formål som vei og bolig i 2017.

Aktive møringer på Bondetinget

En aktiv delegasjon fra Møre og Romsdal deltok på ”Bondetinget” på LIllehammer 6. og 7. juni sammen med 300 andre delegater og gjester, deriblant landbruksminister Jon Georg Dale fra Volda. Arne Magnus Aasen, Tingvoll, ble gjenvalgt til styret i Norges Bondelag. Audun Skjervøy, Norddal, ble ny 3. varamedlem til styret.

- Strir mot sunn fornuft

- Dette strir mot sunn fornuft og mot Stortinget sine mål i landbrukspolitikken når ein bonde som får klimaråd på garden vil oppnå framgang i klimaarbeidet ved å auke avdråtten, auke kraftforandelen, kutte beitebruken og særleg utmarksbeite. Og aller mest ved å kutte ut heile kua.

Fremmedstoffer på avveier kan ende opp i maten

- Fremmedstoffer på avveier absorberes i næringskjedene og kan fort ende opp i maten som produseres i nærområdene, skriver Møre og Romsdal Bondelag i en høringsuttale til reguleringsplan for Bergmesteren Raudsand AS i Nesset kommune.

Ber bøndene fylle gjødselvogna med vann

Leder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen, oppfordrer bøndene i fylket til å fylle gjødselvogna med vann som beredskap hvis det trengs hjelp i disse skogbrannfaretider.

Reagerer på omkamp om forvaltningsplan for rovvilt

Lederne i de tre fylkesbondelagene i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal mener departementet prøver seg på omkamp om revidert forvaltningsplan for rovvilt i region 6, uten juridisk forankring og uten at det foreligger politisk forankring i et flertall.

Kua er ingen klimaversting

Møre og Romsdal Bondelag og NORSØK presenterte i forrige uke tanker om landbruk og klima for Norges Forskningsråd.

- Ein siger for fornuften

- Fem års vaksenopplæring gir omsider frukter i praktisk politikk, seier fylkesleiar Oddvar Mikkelsen i Møre og Romsdal Bondelag om jordbruksavtalen som vart underteikna 16. mai.

- Krevende jordbruksoppgjør

- Det er merkelig stille både i media og fra bøndene selv. Har folk blitt blendet av at tallene er store i år? spør fylkesleder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen, i ei oppsummering bare dager før vi får ei avklaring på årets jordbruksforhandlinger.

Molde-bønder dro til byen

Midt i våronna og i et spennende jordbruksoppgjør fikk Molde-bøndene et trivelig møte med sine kunder, da de lørdag inntok rådhusplassen med kopplam, høner, småtraktorer og smaksprøver på ost fra distriktet.

-Tar ikke utfordringene på alvor

- Regjeringa har lagt fram et svakt tilbud. De tar ikke utfordringene i norsk landbruk på alvor, sier leder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen.

Før jordbruksforhandlingane….

- Eg vil forberede meg sjølv og alle andre ved å liste opp ulike bortforklaringar om bønder si inntekt, brukt av den blåblå regjeringa, skriv nestleiar i Møre og Romsdal Bondelag, Gunnhild Overvoll, i eit lesarinnlegg.

Vil berge vipa og storspoven i kulturlandskapet

Et treårig samarbeidsprosjekt mellom Norsk Ornitologisk Forening (NOF), Bondelaget og Forum for Natur- og Friluftsliv (FNF) skal bidra til å beskytte hekkeforholdende for vipe og storspove. Begge artene har hatt sterk tilbakegang, og er truede arter.

I bokseringen med landbruksminister Dale

- Det er mildt sagt et slag under beltestedet når landbruksminister Dale hevder «tilskudd har ført til lavere inntekt hos bonden», skriver styremedlem i Møre og Romsdal Bondelag, Marte Halvorsen, Halsa, i et leserinnlegg.

Meir tull om tall frå Dale

Fylkesleiar i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen, skriv i eit lesarinnlegg at vi ikkje må drive ein politikk som byggjer opp dei satsingsvillige for deretter å rive dei ned med overproduksjon og prisfall etter investering.

Gjenopprette markedsbalansen har høyest prioritet

- Å gjenopprette markedsbalansen der det er overproduksjon må ha høyest prioritet, skriver styret i Møre og Romsdal Bondelag i sin uttale til årets jordbruksforhandlinger.

Ørskog Bondelag kåra til Aktivt Lokallag

(08.03.2018) Ørskog Bondelag vart på fylkesårsmøtet i Molde 2. mars kåra til Aktivt Lokallag i Møre og Romsdal Bondelag.

Gjenvalg i fylkesstyret

(04.03.2018) Hele styret i Møre og Romsdal Bondelag ble gjenvalgt på årsmøtet i Molde 3. mars. I en uttale påpeker fylkesårsmøtet at en kan spørre seg om det negative klimafokuset på drøvtyggerne er riktig dimensjonert i oljenasjonen Norge.

Hiuttak av jerv: Eit nødvendig onde eller muleg å unngå?

- Både beitebrukarane og staten lir under dårleg omdømme på grunn av jervejakt i yngletida. Dette kunne i stor grad vore unngått dersom staten ved Statens Naturoppsyn tok ansvar for å regulere bestanden i den ordinære jakttida. Det skriv fylkesleiar Oddvar Mikkelsen og rovdyransvarleg Odd Bjarne Bjørdal i eit lesarinnlegg.

Tre fylkesbondelag samarbeider om rovviltforvaltning

De tre fylkesbondelagene i Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag skal arbeide tettere og sammen for en fornuftig rovviltforvaltning. Det er konklusjonen etter fellesmøtet i Trondheim 13. februar.

Tidligsanking kun som akuttiltak

Fylkesbondelagene i Midt-Norge mener tiltaket tidlig nedsanking ikke må brukes som et generelt forebyggende planlagt tiltak som erstatning for andre virkemidler, men kun kan aksepteres som et siste virkemiddel og pålegg fra myndighetene når det er akutt fare for rovdyrtap.

Inspirerende samling for unge bønder

Samlinga for unge bønder 2. og 3. februar med overnatting på Stranda og gardsbesøk i Ørskog, Stordal og Sykkylven ga de nærmere 60 deltakerne godt med sosialt og faglig påfyll og motivasjon til å satse på ei framtid som bønder.

Fylkesmannen i utakt med landbruket

- Det er trist at Fylkesmannen vil sette begrensninger på utviklingsmulighetene for svært mange bønder. Det får konsekvenser for motivasjon og satsingsvilje, skriver fylkesleder Oddvar Mikkelsen og organisasjonssjef Arnar Lyche i et leserinnlegg om Fylkesmannens støtte til forbud mot nydyrking av myr.

Regnskapsførere på skattekurs i Molde

Totalt 80 ansatte ved regnskapskontor i Møre og Romsdal som har samarbeid med Bondelaget har denne uka vært samlet på Scandic Seilet Hotel i Molde til det årlige skattekurset. Programmet gir de ansatte nyttig og viktig oppdatering på sentrale skatterettslige og regnskapsfaglige områder.

Nyttig temadag om eigarskifte

Det vart ein nyttig og lærerik temadag om eigarskifte for dei 45 unge og eldre bøndene som deltok på Møre og Romsdal Bondelags temadag i Surnadal laurdag 11. november. Bondelagets samarbeidsadvokat Ole Houlder Rødstøl sto for det faglege innhaldet.

Frustrasjon og forvirring om får

- Sjølv i ei næring med overproduksjon er det behov for fornying, og ein eventuell total stans i tilskot til sauefjøs må vere kortvarig, skriv fylkesleiar i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen, i eit lesarinnlegg.

Var samlet til ledermøte i Surnadal

Vel 60 tillitsvalgte fra lokallagene og fylkeslaget, gjester og innledere deltok på det årlige ledermøtet i Møre og Romsdal Bondelag fredag 3. og lørdag 4. november, som i år var lagt til Surnadal.

Melchiorgarden fekk bedriftsutviklingspris

Styremedlem i Møre og Romsdal Bondelag, Petter Melchior og kona Torunn Ljøen på Melchiorgarden i Norddal er tildelt Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Møre og Romsdal 2017.

Alvorlig for mange Bondelagsmedlemmer

- Et forbud mot dyrking av myr vil begrense utviklingsmulighetene for mange av Bondelagets medlemmer, og det er svært alvorlig. I Møre og Romsdal ligger mange av de mest aktive jordbruksmiljøene i myrområder. Dette er en stor inngripen i råderetten over egen eiendom.

Akershusbønder besøkte Møre og Romsdal

Det er store ulikheter mellom landbruket i Møre og Romsdal og Akershus, og fylkeslagene har også ulikt syn på deler av landbrukspolitikken, blant annet om korn og kraftfor. Dette ble tatt opp da fylkesbondelagsstyrene møttes til felles styremøte og flere gardsbesøk i Ørsta og Volda 3. og 4. oktober.

Langreist lokalmat

- Det er bedre utvalg av lokalmat fra Sunnmøre på Mathallen i Oslo enn på de ti nærmeste matbutikkene våre til sammen, sier Øyvind Havåg om erfaringene fra familieprosjektet Norges Matfat, der han, kona Lene og to små barn utelukkende spiser norsk mat i ett år.

Bondelagene i Midt-Norge enige om rovviltforvaltninga

- Beiteressursene må gis en langt større verdi i forvaltningsregimet, sier bondelagsstyrene i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal. Styrene er samstemt i sitt innspill til revidert forvaltningsplan for rovvilt.

Bondelaget har møtt mange stortingskandidater

I løpet av valgkampen har Møre og Romsdal Bondelag sammen med lokale Bondelag møtt de fleste stortingskandidatene i fylket fra partiene som idag er representert på Stortinget.

Kulturlandskapsprisen gjekk til Smøla

Gardbrukarane Inger Fjærli Halse og Per Halse på Edøya i Smøla vart på Dyregod i Gjemnes 1. september tildelt Kulturlandskapsprisen 2017. Prisvinnaren var foreslått av Møre og Romsdal Bondelag.

Livlig politisk matprat på Matfestivalen

Det ble en livlig politisk matprat på Matfestivalen i Ålesund 25. august. Folk stoppet opp på St. Olavs plass og lyttet til debatten stortingskandidatene hadde om at norsk kvalitetsmat, vakkert landskap og et fremtidsrettet reiseliv er tre sider av samme sak.

Vellykket Åpen Gard i Aure

Det ble et meget vellykket arrangement søndag 27. august da Aure og Tustna Bondelag arrangerte Åpen Gard med Kari og Arve Goa på Sygården i Årvågsfjorden som vertskap med nærmere 400 besøkende.

Når sau og storfe blir valgflesk

Inngår vi i Dale og Fremskrittspartiets framtidsplaner for norsk landbruk, eller er vi kun vitne til en politiker som bruker sau og storfe på Vestlandet som valgflesk? Det skriver fylkeslederne Oddvar Mikkelsen i Møre og Romsdal Bondelag, Anders Felde i Sogn og Fjordane Bondelag og Kjetil Mehl i Hordaland Bondelag i et leserinnlegg.

Oppfyller ikkje måla i landbruksmeldinga

Bondeorganisasjonane braut i mai årets jordbruksforhandlingar fordi statens tilbod ikkje ga rom for dei nødvendige satsingane som må til for å sikre rekruttering til næringa og for å oppfylle måla i den nye stortingsmeldinga om jordbruket. Sjølv om landbruket 26. juni vart einige med staten om ei fordeling av midlane i tråd med føringane frå Stortinget, er det ikkje i år inngått ei ordinær jordbruksavtale med staten.

Vil ha meir fleksibel handtering av RMP-datofrist

Styret i M&R Bondelag merkar seg at ordninga med tilskot til miljøvenleg spreiing av husdyrgjødsel har ein positiv verknad på gjødselhandtering, men ber Fylkesmannen vurdere å endre kravet slik at det kan praktiserast ein meir fleksibel datofrist tilpassa vertilhøva.

Aktive møringer på Bondetinget

En aktiv delegasjon fra Møre og Romsdal Bondelag deltok på ”Bondetinget” i Sarpsborg 13. og 14. juni sammen med 300 andre delegater og gjester, deriblant landbruks- og matminister Jon Georg Dale fra Volda. Både Oddveig Gikling-Bjørnå, Sunndal og Arne Magnus Aasen, Tingvoll, ble gjenvalgt til styret i Norges Bondelag.

Aftenposten, Ingunn Foss og jordbruksoppgjøret

- Det er ingen grunn til å mene at en inngripen fra Stortinget i årets jordbruksoppgjør vil svekke jordbruksforhandlingene som institusjon, skriver fylkesleder Oddvar Mikkelsen i Møre og Romsdal Bondelag i et leserinnlegg.

Møre-bønder i opptog i Oslo

En delegasjon på 60 bønder og bygdefolk fra nesten alle kommuner i Møre og Romsdal satte sammen med vel 4000 andre fra hele landet preg på Oslo sentrum 23. mai i "Opptog for norsk landbruk”. Se bilder i galleriet under.

Mer enn bare blokader og traktorer

Eidsdal og Norddal Bondelag serverte lokal mat og drikke til de fergereisende. Bondelagene i Surnadal, Todalen, Halsa og Rindal inviterte på kaffelag på plassen foran Kulturhuset på Skei. Markeringene som følge av bruddet i jordbruksforhandlingene er mer enn bare blokader og traktorer.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere