Det varme og tørre været de siste ukene gjør skog og mark knusktørr, og vi har nesten daglig hørt om små og store branner i terrenget i Møre og Romsdal.

Oddvar Mikkelsen sier det tar tid å fylle opp gjødselsvogna med vann, så det er en viktig del av beredskapen at vogna er oppfylt før det eventuelt skjer noe. Gjødselsvogna er mobil og kan fraktes dit det brenner. Den kan også fylles med vann fra tjern eller bekker om det trengs.

- Det ville vært kjempeflott dersom alle bønder som har mulighet til det hadde vann stående på vogna. Dette ville betydd mye for brannberedskapen. Om det skulle ta av med en storbrann, trenges det at folk stiller. Og da kan minuttene en bruker på å fylle vogna være avgjørende, sier han.

Han forteller at det er mange eksempler fra hele landet på at bøndenes vannfylte gjødselvogner har vært svært viktige ved brann. Hus er berget og storbranner er unngått med vann fra vognene. Bønder er ofte veldig nær der ting skjer, og er viktige i en tidlig fase.

– Vi har bønder i alle bygder over hele fylket. I mange tilfeller vil de være de nærmeste til å hjelpe om det skulle begynne å brenne. Det viktigste for oss er å være klar om noe skulle skje, sier leder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen.