Nyheter

Slik innvirker kravet på matprisene

Mange lurer på hvordan årets krav vil slå ut på matprisene.

Jordbrukets krav – kort fortalt

Her er hovedgrepene i årets krav fra jordbruket.

Historisk oppgjør: Matproduksjonen må sikres

Jordbruket opplever en kostnadsvekst uten sidestykke, og derfor stuper inntektene. – Skal bøndene fortsette å produsere mat, trenger vi et kraftig inntektsløft, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.

Jordbruksoppgjøret starter onsdag

27. april kl 11 presenterer jordbruket årets krav i forhandlingene. Følg pressekonferansen på bondelaget.no.

Marthe (20) og Birger (22) investerte 9,5 millioner på gård i fjor

– Det har vært drømmen hele tiden, spesielt å drive med melkeproduksjon, sier det unge paret på Averøy i Møre og Romsdal.

Øker produksjonen av mathvete på tross av økte kostnader og risiko

Stig Vormeland er kornbonde, men helt avhengig av en fulltidsstilling ved siden av. I år har han valgt å produsere mer mathvete enn han egentlig planla, og må ta den økonomiske risikoen selv.

Tydelige budskap under politikerfrokosten foran Stortinget

Det var godt oppmøte da Norges Bondelag inviterte til frokost foran Stortinget onsdag morgen. Mange stortingspolitikere og flere statsråder var til stede for å få med seg bøndenes budskap i forkant av jordbruksoppgjøret.

Stortingsfrokost med livesending

Onsdag 20. april arrangerer Norges Bondelag frokost utenfor Stortinget og tar en prat med aktuelle politikere. Du kan følge sendingen live her, eller på vår Facebookside.

Inntektene stuper i jordbruket

Nye tall fra Budsjettnemnda for jordbruket viser at inntektene faller kraftig i 2022. – Tallene bekrefter den alvorlige økonomiske situasjonen i jordbruket. Det vil prege årets jordbruksoppgjør, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.

Kyllingprodusenter kan få kostnadsøkningene dekket i markedet

Regjeringa varslet i dag at det skal bli mulig for norske produsenter å ta ut de ekstraordinære kostnadsøkningene som rammer kyllingproduksjonen fra 1. juli.

Hvordan ta vare på fuglene i jordbrukslandskapet

Nå er det laget en veileder med praktiske tips til hvordan bonden kan ta vare på fugler og naturmangfold i jordbrukets kulturlandskap.

Årets prioriteringer til jordbruksoppgjøret

Hvordan avgjøres Bondelagets prioriteringer i jordbruksforhandlingene? – Slik resolusjonen står nå, står forhandlingsutvalget fritt til å kreve etter hva vi har sagt, sier Konrad Kongshaug fra Bondelagets representantskap.

Strømstøtte skal også gjelde vanningslag

Norges Bondelag har fått gjennomslag for at strømstøtteordningen også skal gjelde vanningslag i landbruket.

Klare til å bidra til dyrevelferdsmelding

Samler landbruket for å gi innspill til stortingsmelding om dyrevelferd.

Hvordan fungerer jordbruksoppgjøret?

Hva foregår egentlig under jordbruksforhandlingene? Hvordan forhandles det mellom partene? Hva skjer etter at jordbruket har fått et tilbud fra Staten? Svarene får du i denne ukas episode av Landbrukspodden.

Norges Bondelag ønsker fagbrev i landbruket

Styret i Norges Bondelag vedtok forrige uke å jobbe for en omlegging av landbruksutdanninga i videregående opplæring til en fireårig utdanning, med integrert praksis og fagbrev.

La fram den fortvilte situasjonen for Gimming

- Det er flaut at Norge baserer matproduksjonen sin på et slikt opplegg, sier Bjørnar Strandbakke, som driver to gårder, har faren i full aksjon som kårkall, har flere jobber attpå, og enda sliter med å få økonomien i hop.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere