Nyheter

Håkon Haug Laa håper statusen til bonden øker slik at ungdommen vil satse på landbruket!

I vår nye faste serie med presentasjon av lokallagslederne i Buskerud har vi kommet til Håkon Haug Laa, Ål Bondelag.

Pressemelding Buskerud Bondelag - Viktig barriere brutt

Buskerud Bondelag mener at en viktig barriere er brutt når bønder i år får en sterkere inntektsvekst enn andre grupper. Årets jordbruksoppgjør reduserer i snitt inntektsforskjellen til andre grupper i samfunnet med 12 000 kr per årsverk.

Beredskapstelefon rovvilt i Buskerud i sommer

I perioden 15. mai – 15. oktober har Fylkesmannen beredskapstelefon for rovvilt. Vakttelefonen er først og fremst beregnet for husdyreiere i Buskerud som har akutte problemer knyttet til angrep på husdyr fra fredet rovdyr.

Bøndene inntok Drammen

Mange har sett Felleskjøpets reklame hvor bøndene inntar byen for å hjelpe byfolket med hagearbeid. Det var nettopp slik god hjelp små og store i Drammen fikk i helga!

Produksjonsstøtten er ikke lettjente penger for bonden!

Fylkesleder Torunn Hovde, vil ha flere til å forstå at statsstøtte til bonden ikke er lettjente penger. I intervjuet "Bønder som satser" i lørdagens utgave av Ringerikes Blad, kan du lese om produksjonsstøtten som viktig inntektskilde for bøndene og om bøndene på Nordre Sørum gård ved Steinsletta som satser friskt på jordbær og korn.

Lederen i Nedre Eiker ville bli cowboy som stor!

Knut Olav Stryken, leder i Nedre Eiker Landbrukslag er førstemann ut i vår nye fast sak med presentasjon av alle lokallagslederne i Buskerud. Vi har stilt alle et sett med spørsmål og kommer til å legge ut en presentasjon i uka.

Lam som koser seg i vårsola!

Lamminga er over etter en travel april med våkenetter for sauebøndene. Hos Eldor Bjerke på Ask har det blitt mange små og i dag var det løping i det fri i knallvær. Her er noen øyeblikksbilder fra "vårsleppet" for de lodne små!

Staten tilbyr 25.000 kr pr årsverk

Staten tilbyr jordbruket ei ramme som gir grunnlag for en inntektsøkning på om lag 25.000 kr per årsverk.

Lokalavisene i Buskerud setter flittig på stoff fra Bondelaget!

Vi opplever at flere av lokalavisene i Buskerud er positivt innstilt til å avse spalteplass til kronikker, leserinnlegg og andre saker fra oss i disse jordbruksforhandlingstider!

Er du en Askeladd?

Norges Bondelag og Landkreditt deler årlig ut en pris til ungdom opptil 35 år som er i ferd med, eller har etablert ny næringsvirksomhet på bygdene. Du kan foreslå deg selv eller andre. Fristen er 5. mai.

Klart for nytt kuslipp på Eiker gårdsysteri

I morgen 1. mai er det klart for årets kuslipp på Eiker gårdsysteri. Kuslippet har blitt en tradisjon og i fjor var det folkefest med 2500 personer!

Balansert og jordnært bondekrav

Nå har politikerne mulighet til å vise vilje til å oppfylle sine egne ambisjoner om økt matproduksjon. Jordbrukets krav er i år på 1,97 milliarder kroner.

Bli med og hjelp eplegården Søndre Storsand!

Har du lyst til å være med og drive en eplegård? Eplebonde Tor Erling Gransæther på gården Søndre Storsand i Hurum, eier en av seks gårder i Bondelagets konkurranse Andelslaget. Nå kan du bli "andelseier" i andelslaget på Bondevenn.n. 1. premiern er en gårdsferie verdt kr 30 000,-.

Øvre Eiker utnevnte Bondevenner i kommunen!

Bondelaget i Øvre Eiker er så begeistret for kommunen sin at de valgte dem som Bondevenner. - Det beviser at landbruket har venner i Øvre Eiker, og at kommunen tydelig signaliserer at landbruket er viktig her, understreket Egil Chr Hoen.

Bondevenner utnevnt på Vårsleppet på Felleskjøpet!

Under Vårsleppet på Felleskjøpet lørdag 13.april utnevnte Landbruksorganisasjonene på Ringerike vinnerne av Bondevennprisen.

Unge Bønder-kurs, eierskiftekurs og plantevernkurs på trappene i Buskerud!

En rekke kurs vil bli arrangert i regi av Studieforbundet Næring og Samfunn Buskerud i løpet av 2013. Et Unge Bønder kurs på forsommeren er et av disse.

Avisa Hallingdølen kåra til Bondevenn!

Lokallaga i Hallingdalen har hedret Hallingdølen for måten de opplyser og informerer innbyggerne i Hallingdalen om landbruket sin situasjon. Bøndene i Hallingdal er glade for å ha Hallingdølen som venn!

Buskerud Bondelag utnevner flere Bondevenner!

På møte om økt matproduksjon i Buskerud utnevnte fylkesleder Torunn Hovde landbruksdirektør Astrid Aass og flere av hennes kolleger til Bondevenner. Dag Øyvind Henriksen (H) og Steinar Berthelsen (Ap) fikk også den samme hederstittelen av Hovde.

Statssekretær Harald Buttedahl med inspirerende foredrag til årsmøtet i Buskerud!

Årsmøtet i Buskerud ble gjennomført i tradisjonens tro 11. april. De lokale årsmøteutsendingene og gjester fikk med seg et inspirerende og underholdende innlegg fra Buttedahl fra LMD. Utnevnelser av Bondevenner og et nytt æresmedlem av Buskerud Bondelag fant sted.

Torunn Hovde gjenvalgt som leder!

Torunn Hovde ble enstemmig gjenvalgt som leder av Buskerud Bondelag på årsmøtet 11. april. Per H. Liahagen fra Gol ble gjenvalgt som nestleder og inn som nytt medlem i styret kom Signe Røren Dahlen fra Øvre Eiker.

Vellykket aksjon med utdeling av frokostpakker på Kongsberg stasjon!

Allerede klokken sju i dag møtte lederen i Sandsvær Bondelag Kjell Gunnar Gravningen og hans bonde-kolleger opp for å dele ut frokostpakker. 250 pakker var raskt levert ut til togpendlerne.

Bli med og dyrk Norge i konkurransen ”Andelslaget”

Norges Bondelag inviterer nå alle til å bli med og drive en gård. På bondevenn.no kan du lage ditt eget andelslag og hjelpe en bonde med å løse utfordringer han møter på gården fra nå og til september.

Torunn Hovde innstilt som leder for et nytt år i Buskerud Bondelag

Valgkomiteens innstilling er sendt ut sammen med de andre årsmøtepapirene til årsmøtet 11. april. Torunn Hovde er innstilt på et nytt år som fylkesleder, Per H. Liahagen har også sagt Ja til å bli innstilt som nestleder.

Er du glad i norsk mat? Kjenner du en bonde som fortjener ros? På bondevenn.no har du sjansen til å si hvorfor.

Bli med Bondelaget på å dyrke Norge. Dette kan du gjøre på den nye nettsiden bondevenn.no. Kommunikasjonssjef Ragna Kronstad i Bondelaget uttaler at det er moro med alle plakater som blir laget. Det har vært blest i lokalmedier, riksmedia og god spredning på sosiale medier allerede.

Frp er på feil jorde

Jørund Rytman Frp vil innrette norsk landbruk mot eksportmarkedet. Han var overbevist om at norskprodusert mat kunne ta ut mangedobbelt pris på eksklusive markeder i utlandet. Dette var ett av synspunktene som fremkom under det politiske debattmøtet på Fossesholm Herregård 13. mars. De 80 fremmøtte hadde mange kritiske spørsmål til høyresiden.

Fornying av jordprøvene dine? Bestill nå

Jordprøver er et viktig grunnlag for å få til mest mulig økonomisk gjødsling og kalking. Tida går fort og plutselig kan det ha gått noen år siden sist du tok prøver. Har du jordprøver fra før 2005 må de fornyes i år for at de skal være godkjente.

Per Borge i P2s "På livet laus" lørdag 23. februar og søndag 24. februar

Det blir intervju med Per Borge i NRK P2s program "På livet laus" i morgen kl 17.03. Programmet blir også sendt i en utvidet versjon nå på søndag 24. februar kl 08.30. Melkebonden Borge trosser flukten fra bondeyrket og klorer seg fast midt på tjukkeste Østlandet, med E18 brusende tvers over jordene.

Klem en lokal bonde i dag

Vi vil gratulere kulturredaktør Ingunn Larsen i Drammens Tidende med ukas gla'nyhet! Larsens artikkel; "Klem en lokal bonde i dag" sto på trykk denne uka. Dette er formet som en hyllest til bønder lokalt og over det ganske land. Det er også en oppfordring til å få flere til å bruke forbrukermakten vi har og handle lokalt, slik at gamle Blakken fra Bucuresti får hvile i fred!

Priser til bønder i Buskerud

Som tidligere år ønsker Buskerud Bondelag også i år innspill på kandidater til ”Årets gla`bonde” og ”Den selvforsynte bonden”. Prisene deles ut på Årsmøtet i Buskerud Bondelag. Forslag på kandidater ønskes innen 15. februar til buskerud@bondelaget.no

Regionmøter

Det avholdes tre regionmøter foran jordbruksforhandlingene der styrene i lokallagene er invitert. Det blir et dagmøte på Gol og to kveldsmøter. Et på Tyrifjord og et på Foss gård. De enkelte lokallag bestemmer selv hvilket regionmøte de vil møte på, men vi må ha beskjed til fylkeskontoret tlf 32 10 99 50 eller buskerud@bondelag.no innen 17.januar.

Julehilsen fra Buskerud Bondelag

Atter en gang hektisk innspurt før julehøytiden. Ønsket er å gjøre litt ekstra stas både ute og inne, og regner med at min innspurt er omtrent like hektisk som andres. Det skal ikke mangle på noe verken i fjøset eller i stua. Det er noe eget over roen som senker seg når en i det fjerne hører kirkeklokkene ringe julen inn, det øyeblikket er verdt alt stresset og kavet i forkant. Et snødekt tun, fornøyde dyr i fjøset og sjølfolket som kler seg om til hyggelig samling rundt et bord fylt med smakfull trygg, norsk mat.

Ledermøte i Buskerud

Buskerud Bondelag avholdt denne uken sitt ledermøte på Lampeland 20. og 21. november. Både nye og gamle tillitsvalgte fikk blant annet høre Einar Frogner, styremedlem i Norges Bondelag, orientere om ”Vervekampanjen – tørre å spørre”, hva Bondelaget vil fokusere på mot jordbruksoppgjør og valg i 2013.

Mindre mat på norske ressurser med Høyres politikk

Norges Bondelag har regnet ut konsekvensene av Høyres forslag til landbrukspolitikk nytt partiprogram.

Ledig stilling

Studieforbundet Næring og Samfunn, Buskerud Landbruk, har ledig stilling som daglig leder fra 01.01.13 til 31.12.13 Søknadsfrist 1. des. Kontorsted: Kartverksvn.7, Hønefoss. Opplysninger om stillingen ved henv. til: lise.kihle.gravermoen@bsfstudie.no tlf. 32109956 eller 41660988 www.naeringogsamfunn.no

Ådal Landbrukslag - fokus på HMS

​Ådal Landbrukslag i Buskerud har under årsmøtet sitt vedtatt å gi 500,- i støtte til hvert medlem som deltar på kurset Praktisk HMS-arbeid. ​Dette er et kjempebra tiltak som gjør det enklere å delta på kurs, spesielt for unge bønder i oppstartfasen.

Jordvern - hvorfor så ulike meninger?

Det arrangeres seminar om "Jordvern og landskapsverdier i urbane pressområder" 27.november kl. 10:20 – 15:30 Sted: Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU). Ingen seminaravgift.

Ryddesagkurs og motorsagkurs

I forbindelse med HMS-kampanjen arrangerer Viken Skog Drammen og Hurumlandet ryddesagkurs den 26. og 27. oktober, og et motorsagkurs den 29. og 30. november. Disse kursene inneholder sikkerhetsopplæring.

Bondelaget søker bondelagskokk 2013-2014

Søker engasjerte kokker som brenner for norske råvarer og norsk landbruk.

Helgesamling for unge bønder

Felleskjøpet Agri inviterer unge bønder fra hele landet til en innholdsrik og spennende weekend i Oslo 16.-17. november. Alle som deltar får gratis adgang til Agroteknikk 2012.

Åpent fjøs

Robotfjøset på Søre Bjørkgård i Veggli holder åpent for alle interesserte tirsdag formiddag fra 11.00 - 15.00 melder Laagendalsposten.

Trenger du HMS-kurs?

I høst arrangeres det kurs på 5 ulike steder i Buskerud. Først ut er Sandsvær Landbrukslag 15. oktober, Felleskjøpet Kongsberg, kl 19.00.

Hekta på røtter

På Hadeland glasverk 29. og 30. september skal Buskerud og Oppland bygdekvinnelag presenter Hekta på røtter-prosjektet. Det blir boder med salg av grønnsaker, smaksprøver av røtter med dipp, oppskrifter om rotgrønnsaker, leker og tegnekonkurranse for barn med mer. Vi håper at mange tar turen. Velkommen til en koselig markedsdag for små og store!

40 år siden nei til EEC

Det er 40 år siden det norske folk sa nei til norsk medlemskap i EU/EF/EEC første gang. 25. september i 1972 sto slaget og mange husker ennå godt spenningen med den dirrende pila som fanget alles øyne under fjernsynsoverføringa. Folkeavstemninga endte med nei-flertall og Buskerud Nei til EU inviterer til markering av begivenheten med et arrangement lørdag 22. september fra klokka 11,00 på Fossesholm Herregård i Vestfossen.

Ta bilder av Buskerud!

For mye matjord bygges ned eller gror igjen. Bondelaget ønsker å dokumentere dette med bilder fra hele landet. Det ønskes bilder fra alle lokallag.

Omorganisering av beitelag

Beitelag som i dag er organisert som BA (begrenset ansvar) i Brønnøysundregistrene må innen 1.1.2013 omregistreres til en annen organisasjonsform, som følge av Samvirkeloven av 1.1.2008. Nå har Norsk Sau og Geit (NSG) ferdigstilt arbeidet med utarbeidelse av standardvedtekter for beitelag/sankelag. Gjennom sitt arbeid har NSG kommet frem til at beitelag/sankelag kan organiseres som samvirkeforetak (SA) eller forening.

Markdager fastgjødsel - demonstrasjon

Markdager med fokus på fastgjødsel. Demonstrasjon av ulike gjødselvogner og norsk kompostvender på Tyristrand og i Lier.

Uværet Frida – folkemøte

Det var stort oppmøte på Bollerud Grendehus ved Eikern torsdag kveld. Folk møtte opp for å få informasjon om erstatninger, forsikringer og generelt om hvordan man skal håndtere saken.

Konferanse om vannforvaltning og naturmangfoldsloven

Norges Bondelag arrangerer konferanse for ansatte og tillitsvalgte på Gardermoen 9. og 10. oktober.

Åpen Gård i Lier

Velkommen til Renskaug Vertsgård i Lier søndag 26. august kl.12.00-17.00 hos Tone Bergflødt og Øystein Narjord.

Høring Buskerudbyen

Areal- og transportplan Buskerudbyen 2013–23 er sendt ut på høring. Lokallagene i de berørte kommunene Lier, Drammen, Nedre Eiker, Øvre Eiker og Kongsberg kan komme med innspill til Buskerud Bondelag sin høringsuttale. Frist 1.september.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere