Årets bondevennpris gikk til de som i hovedsak sto for organiseringen av Vårsleppet på Felleskjøpet. Leder i Norderhov Sogneselskap Lise Kihle Gravermoen utnevnte Elisabeth Hovde Bjerknes, Inger Lise Telste Bye og Steinar Kristoffersen til Bondevenner. Landbrukets organisasjoner på Ringerike satte stor pris på innsatsen til prisvinnerne og håpet på at de ville delta neste år også.

Vårsleppet er et dugnadsprosjekt utført av frivillige og bønder med dyr og utstyr sammen med de ansatte på Felleskjøpet. Det er mye som skal organiseres, før vi kan åpne dørene for barn og voksne som vil se og kose med store og små dyr. De ansatte på Felleskjøpet har ryddet ut alle sekkevarene, kostet og støvsuget lagerrommet sitt. Her er det mange tonn mel, kraftfor, gjødsel og mye mer som må flyttes og lagres et annet sted mens arrangementet foregår. Ikke så mange tenker på det når de går rundt i hallen og ser på kaniner, griser, høner, hundevalper og kan kose seg med bringebærsaft fra Krødsherad eller lapper stekt av ungdommer fra  4H på Veme og Røyse

Landbruket trenger bondevenner nå som jordbruksforhandlingene snart skal begynne. Vi vil forhandle med staten om jordbrukets premisser med folket i ryggen. Skal vi klare å betjene en økt befolkning med kortreist, trygg og god mat, trenger vi rammevilkår i likhet med andre yrkesgrupper slik at ungdommen rekrutteres i yrket.

På Bilde ser vi interesserte små som beundrer Marie Gjermundbo som klipper sauen sin. Ulla til sauen går til gode varme sokker og votter. Sauen selv får snart lam som skal ut på godt grønt gress og med tid og stunder bli lammefrikase, fårikål eller annet godt i gryene vår. Alt dette er et naturlig kretsløp med basis i fotosyntesen. Graset renser luften vår ved å bruke karbondioksyd, solenergi , klorofyll og vann til å vokse. Sauen spiser graset og vi får mat. Vi trenger å utdanne dyktige fotosynteseforvaltere, bønder for at maten vår skal bli best mulig.

Lag gjerne din egen «bondevennplakat» på nettet www.bondevenn.no og vi vil sende deg en hilsen.

 

Lise Kihle Gravermoen

Leder i Norderhov Sogneselskap