Nyheter

Ny dame på plass i Østfold Bondelag

Vi ønsker Camilla Grefsli velkommen til Østfold Bondelag - hun skal vikariere for Karoline Fjeldstad. Fjeldstad har søkt andre utfordringer hos Fylkesmannen og har fått innvilget permisjon et år. Av tidligere arbeidserfaring har Camilla Grefsli blant annet jobbet for Nofima, hun er 41 år og bor på Havnås i Trøgstad kommune.

Landbruksspill for 10. klassinger i Eidsberg

Torsdag og fredag denne uken gjennomføres det Landbruksspill i 10. klasse i Eidsberg. Lokale bønder stiller som instruktører - hvert år. Siden Landbruksspillet oppsto en gang på tidlig nittitall, har lokallaget i Østfold digitalisert sin utgave - slik at penn og papir nå er byttet ut med pc og regneark.

Lunsjmøte med Hanen

Hanen Viken inviterer til lunsjmøte! Søndag 19. januar 2014 kl. 11.30-15.30 på Bamsrudlåven, Mysen.

Møte med Pelsdyralslaget i Rakkestad

Norges Pelsdyralslag planlegger et informasjonsmøte for bønder på Kommunehuset i Rakkestad 18. november 2013. Her kan bønder som ønsker å vite mer om det å drive pelsdyroppdrett - komme for å få vite mer om driftsform og inntektsmuligheter. Pelsdyrnæringen er en næring med vekstgrunnlag - hvis man ser på etterspørselen etter næringens råvarer.

Samling for lokale tillitsvalgte i Østfold Bondelag

Alle som har lokale tillitsverv i Bondelaget ønskes velkommen til en kveldsøkt på Solhuset, Slitu - hvor fokuset er på eiendomsskatt. Advokat Jan Bangen innleder på temaet, som dessverre, kanskje er et aktuelt tema for mange grunneiere. Hvordan bør lokallagene jobbe i forkant, under og etter et vedtak er fattet i kommunestyret om innføring av eiendomsskatt?

Tid for generasjonsskifte?

Å gjennomføre et generasjonsskifte er en prosess. Noen temaer trenger tid til modning for at man skal kunne ta gode avgjørelser. Er dette en aktuell problemstilling for deg og din familie? Sett dere på "skolebenken" og unngå de verste fallgruvene...

Smaken av Råde

Bøndene i Råde inviterer deg til å smake på lokalprodusert mat. Anledningen er Råde Parkfestival lørdag 12. oktober 2013. Helgrillet Rådelam med rotmos og ovnsbakte poteter, lammekebab, Rådesodd og bringebær-pannacotta. Opplev Bondens Marked - her kan du kjøpe med deg flotte råvarer til å lage din egen middag hjemme, flotte råvarer fra bønder i Råde og omegn.

Kan din arbeidsplass være i fare?

Jobber du med mat? Jobber du i matindustrien? Er du en dem som lager maten vår? Jobber du i butikk, eller transportbransjen? Da er du en av over 100 000 i landet som sørger for at vi alle har mat på bordet, hver dag, tre ganger om dagen – minst! -Bare her i Østfold kan du være en av nærmere 6 000 som sørger for det samme.

Styremøte hos Gjensidige

I morgen samles fylkesstyret i Østfold Bondelag til styremøte i lokalene til Gjensidige på Grålum i Sarpsborg. På agendaen står bl.a.: etter Stortingsvalget, verdiskapingsrapporten fra Agrianalyse og organisatoriske saker: lokale årsmøter, høstens ledersamling, medlemsutvikling etc.

Samling for lokale tillitsvalgte i Østfold Bondelag

Alle som har lokale tillitsverv i Bondelaget ønskes velkommen til en kveldsøkt på Solhuset, Slitu - hvor fokuset er på eiendomsskatt. Advokat Jan Bangen innleder på temaet, som dessverre, kanskje er et aktuelt tema for mange grunneiere. Hvordan bør lokallagene jobbe i forkant, under og etter et vedtak er fattet i kommunestyret om innføring av eiendomsskatt?

Seminar om landbruksbygg i tre

Arrangeres på Bamsrud låven i Eidsberg onsdag 29. oktober 2013. Er du interessert i å bygge landbruksbygg i tre? Vi kan tilby eget seminar om temaet - gårdsbesøk, erfaringer fra fjøs bygget i tre, presentasjon av aktuelle leverandører, samt informasjon om finansiering av driftsbygning i tre.

Tid for generasjonsskifte?

Å gjennomføre et generasjonsskifte er en prosess. Noen temaer trenger tid til modning for at man skal kunne ta gode avgjørelser. Er dette en aktuell problemstilling for deg og din familie? Sett dere på "skolebenken" og unngå de verste fallgruvene...

Nytt Storting - ny regjering - nye muligheter?

Høyre, FrP, KrF og Venstre utgjør et nytt flertall på Stortinget. Østfold Bondelag har forventninger til at kommende regjering er opptatt av å sikre et fortsatt lønnsomt landbruk over hele landet, og en sterk norsk næringsmiddelindustri. Fylkesleder Martha Mjølnerød imøteser et godt, konstruktivt samarbeide med alle politiske partier i fremtiden, til beste for norsk matproduksjon.

Hvor går Norge etter 9. september?

Snart er det valg, og vi er mange som er spente på valgresultatet 9. september, hvem skal styre og bestemme i landet vårt? Hvordan vil valgresultatet påvirke meg, min dag i dag og dagene framover? Hvordan vil jeg merke at vi har en ny regjering? For oss i Bygdeungdomslaget og Bondelaget er vi spesielt opptatt av hvordan situasjonen for vår nasjonale matforsyning blir ivaretatt.

Kort oppsummert: før valget 9/9-13

Nå har vi intervjuet listetoppene til Ap, Høyre, Frp, Venstre, Krf, SV og Sp. Vi har spurt og vi har fått svar. Kort oppsummert: Er du opptatt av norsk matproduksjon? Synes du det er viktig at vi fremdeles skal produsere mat i eget land? Er du bekymret for tilgangen på mat i fremtiden? Da ønsker vi at du setter deg inn i SKILLELINJENE i norsk politikk - om landbruket og i hvilken retning næringen går.

Trøgstinger promoterte landbruket

Siste lørdagen i august var lokale bønder fra Trøgstad på plass på torvet i Skjønhaug, for å grille kyllingklubber og snakke med folk om norsk matproduksjon. Og folk flest ser viktigheten av å ha egen matproduksjon i Norge. Mange positive tilbakemeldinger fra mann i gata i Trøgstad - og hyggelig samsnakk med politiske partier som var ute på stemmesanking denne lørdagen.

SV: Landbruk på dagens nivå

Høstens valg er et Matvalg. Østfold Bondelag er opptatt av skillelinjene i norsk landbrukspolitikk. Vi har stilt alle førstekandidatene fra de politiske partiene noen spørsmål om norsk matproduksjon. Sist ut er SV's May Hansen.

Stort behov for fokus på HMS i landbruket

Behovet for å ha fokus på Helse, Miljø og Sikkerhet (HMS) i landbruket har ikke blitt mindre med årene. Selv om antall bønder har gått ned, så har gårdene som drives blitt større, maskinparken som brukes det samme og bondeyrket har fått enda flere utfordringer - også når vi snakker HMS. Bondelaget jobber for at bøndene skal ta inn over seg hvor viktig det er å tenke sikkerhet på gården, og at HMS må bli en like naturlig del av arbeidsdagen som det å mjølke kuer, fore grisen eller sitte på traktoren på jordet. Ulykker skjer når man minst venter det!

Seminar om bruk av tre i landbruksbygg

Skal du bygge ny driftsbygning? Vurderer du å bygge i tre? Da bør du ta turen til trebrukseminaret på Bamsrudlåven i Eidsberg 13. juni. Der vil du få informasjon om muligheter og utfordringer ved å bygge i tre, og få se flere eksempler på landbruksbygg i tre.

Planlagt kurs utsatt

Det planlagte kurset for unge bønder - på Kallum Søndre i Rygge onsdag 5. juni 2013 - er utsatt. De påmeldte deltakerne vil få beskjed via e-post og/eller sms. Ny dato vil bli publisert så fort vi har den klar.

Landbrukspolitikk skapte engasjement i Borge

Det var duket for politikerdueller på tema landbrukspolitikk i Bøndernes Hus i Borge torsdag kveld. Bondelagene i Fredrikstad hadde invitert de politiske partiene til å delta - både med innlegg og i den påfølgende paneldebatten. Mange bønder var møtt frem for å høre hva politikerne tenker om fremtiden til landbruket - etter høstens valg.

Åpen gård i Aremark

Førstkommende søndag - 2. juni 2013 - kan du ta turen til Aremark og til familien Voldberg på Aspestrand Søndre. Mellom klokken 1200 og 1700 åpner de dørene på gården og tunet sitt, slik at nettopp du og din familie kan få se og oppleve kulturen, dyrelivet, maten og atmosfæren som finnes på gården. Familien ønsker dere hjertelig velkommen, sammen med lokale aktører som hjelper til: Bondelaget, Bygdekvinnelaget, Bygdeungdomslaget, Historielaget og Skogeierlaget.

Kurs for Unge Bønder 5 juni - Hvordan bli en proff Bonde?

Østfold Bondelags avdeling for unge bønder arrangerer fagkveld i Rygge onsdag 5. juni 2013. Er du ung, i startgropa som bonde og ønsker å oppdatere deg faglig på hvordan bli en bedre bonde? Ja da har vi svaret - Bli med på seminar på Kallum Søndre i Rygge og finn ut hva landbruksøkonomisk rådgiver Ole Chr. Hallesby har å si om saken.

Fullt hus på seminaret "Drukner Østfold i Olje"

Det var ikke plass til flere i låven på Borregård Hovedgård da LO Østfold og Østfold Bondelag arrangerte seminaret "Drukner Østfold i Olje". Vi hadde utfordret politikere, landbruksnæringen og næringsmiddelindustrien til å svare på spørsmålet om Østfold drukner i olje og hva den landbaserte industrien betyr for Østfold. Det hele ble asluttet med en engasjerende politikerdebatt hvor alle de 7 største paritene var representert.

Veldig vanskelig våronn - hjelp til der du kan!

Vi er vitne til at våronna for mange har blitt usedvanlig vanskelig å gjennomføre. De som har fått sådd - må kanskje så om igjen pga stor nedbørsmengde og såkorn som flyter opp igjen. Andre har ikke kommet seg utpå jordet engang, og det gjenstår et stort antall arealer som ikke har fått noen form for såkorn ned i seg ennå.

Landbrukspolitisk stormøte i Fredrikstad

Bondelagene i Fredrikstad inviterer til stort landbrukspolitisk møte på Bøndenes Hus i Borge - torsdag 30. mai 2013 kl. 1830. Alle politiske partier vil være representert med innledninger - etterfulgt av paneldebatt. Dette melder Fellesutvalgets sekretær, Gustav Thorsø Mohr i en kort kommentar: Vi håper bønder og andre interesserte tar turen til Fredrikstad, for å høre hva politikerne mener om landbrukets fremtidige rolle i Østfold.

Fornøyd med at inntektsgapet blir mindre.

En viktig barriere er brutt når bønder i år får en sterkere inntektsvekst enn andre grupper. Årets jordbruksoppgjør reduserer i snitt inntektsforskjellen til andre grupper i samfunnet med 12 000 kr per årsverk. Fylkesleder Martha Mjølnerød er godt fornøyde med at det ble en avtale, men mener at det helt klart kunne vært vist en større vilje fra regjeringens side til å styrke bondens inntektsmuligheter og investeringsevner.

Bønder "jager" ryttere i Glava Tour

I morgen sykler "Glava Tour" gjennom Spydeberg. Dette bør ikke gå upåaktet hen. Planen er å gi syklistene litt ekstra "drahjelp" gjennom Mørk gård - i form av kjeledresskledde bønder med kubjeller, flagg og høygafler. Vi garanterer mye moro og vårsprelske bønder i full galopp!

Ble Bondevenn etter frokostmøte i Sarpsborg

Senterparti-politiker Per Inge Bjerkenes ble utnevnt til Bondevenn under et frokostmøte mellom ham og ledelsen i Østfold Bondelag tidligere denne måneden. Bjerkenes er genuint opptatt av matvaresikkerhet, arbeidsplasser som følge av landbruket i Østfold og økt matvareproduksjon over hele landet.

LO og Bondelaget inviterer til næringslivsseminar

Mandag 27. mai 2013 er det duket for næringslivsseminar på Borregaard i Sarpsborg. Tema: Drukner Østfold i olje?

Lokallagsledermøte Østfold Bondelag

Sted: Solhuset, Slitu. Start kl 1830. Tema: Jordbruksforhandlingene. Evt. aksjonsberedskap.

Forventer uttelling i forhandlinger

- Dette var i underkant av hva vi forventet, sier nestleder Svend Arild Uvaag om Statens tilbud. Landbruksmeldinga har lagt lista, nå må Staten innfri, vi trenger å se at det er ønske om en tydelig satsing på norsk matproduksjon.

Lite logisk Høyre-notat

Høyre vil reversere prosenttollen, redusere støtten til jordbruket, samtidig som de vil ha økt matproduksjon og økt inntekt for bøndene.

Vindkraft – et valg for fremtiden

Østfold Bondelag har med interesse fulgt debatten om vindkraft i Østfold. Østfold Bondelag er opptatt av å ivareta grunneiernes og medlemmenes interesser. I samarbeid med HAVASS kom vi med innspill til Regional plan for vindkraft i Østfold, da denne var på høring i fjor sommer. Østfold Bondelag ønsker en miljøvennlig energiproduksjon og vi mener at vindkraft kan være et godt bidrag til dette.

Avlingsskader i 2013?

Vi håper selvsagt at vi skygger unna denne problemstillingen, men hvis værgudene ikke står oss bi - har Fylkesmannen litt informasjon vedr avlingsskader og hvordan vi forholder oss til dette. Hvilke kriterier må være oppfylt?

Vestre del av Sydvestlinken en saga blott

I går kom nyheten om at vestre del av Sydvestlinken ikke bare legges på is, men skrinlegges helt fra norske og svenske myndighetenes side. En seier for grunneierne og for folk flest, sier organisasjonssjef i Østfold Bondelag, Nina Glomsrud Saxrud, i en kort kommentar.

Jordnært bondekrav

Kravet gir politikerne mulighet til å oppfylle sine egne ambisjoner om økt matproduksjon. Det er dette vi mener må til for å sikre inntekstmuligheter og rekruttering til næringa. -Sikkerhet for tilgang og kvalitet på gode norske råvarer er viktig for forbrukerne, sier Mjølnerød

Bondevenner utnevnt i Aremark

Aremark Bondelag hadde stand ved Joker i Aremark lørdag 6. april og delte ut melk og hjemmebakte boller. Aremark Bondelag ønsket med denne markeringen å bevisstgjorde bygdas befolkning på hvor viktig det er at bonden har et inntektsnivå som er konkurransedyktig med annet lønnet arbeid, ikke minst med tanke på rekruteringen til næringen.

Forbud mot høstpløying – forskning eller politikk?

I media i Østfold har det i den siste tiden vært sagt og ment mye om endringene som er gjort i regelverket i forbindelse jordarbeiding i nærheten av Vansjø-Hobølvassdraget, Haldenvassdraget og Isesjø – oppheving av 40/60 – regelen. Leder i Østfold Bondelag, Martha Mjølnerød har skrevet et leserinnlegg på temaet.

Besto i muntlig landbrukspolitikk

Olav Moe trodde han var invitert til en hyggelig frokost, det han ikke visste var at han i tillegg var oppe i muntlig landbrukspolitikk. -Med både hjerte for landbruket, og god kunnskap om næringa og bondens økonomi besto han med glans, sier organisasjonssjef Nina Glomsrud Saxrud i Østfold Bondelag

Ungdommelig initiativ i Hobøl

I dagens utgave av Aftenposten kan man lese et intervju med samboerparet Anne Marie Solberg og Knut Anders Solberg i Hobøl. Samboerparet illustrerer veldig godt de utfordringer som unge bønder står overfor i dag. Fatter du interesse for hva de mener om dagens inntektsmuligheter for norske bønder? Du kan lese artikkelen i sin helhet i denne nettsaken.

En ekte Bondevenn utnevnt i Askim

Gunnar Sylliaas, veterinær med lang fartstid blant husdyrbrukerne i Askim, har fått utmerkelsen Bondevenn av lederen i Askim Bondelag, Arild Johansen. Denne utmerkelsen satte han stor pris på. På bildet er de to foreviget under overrekkelsen av Bondevenn-t-skjorte, diplom og godsaker fra Askim Frukt og Bærpresseri.

Hva er det til middag i morgen?

Som ung bonde gleder det meg stort å se att media har satt matproduksjon og jordvern på agendaen i det siste! At det blir færre bønder, er ikke i seg selv ett stort problem for bøndene.

- Dramatisk for kornbrukene

Nye tall fra budsjettnemnda for jordbruket viser at mange kornbønder kan tape på driften.

"Happy Farmers" fra Levanger

En god latter forlenger som kjent livet - her får du en video som garantert gir deg et par dager ekstra....

Ja til Norsk Matproduksjon

I dag onsdag 10.april er det vårkampanje i bondelaget. I Østfold serverer vi frokost på Askim Stasjon, Fredrikstad stasjon og på Kaia i Moss. Budskapet er Ja til Norsk matproduksjon. På Askim stasjon fikk tog og buss pendlerne med seg yoghurt, melk og gulerøtter i dag tidlig.

Bli med på andelslaget til Bjørn!

Gården Gimming i Tistedal, Halden er en av fem gårder som du kan bli "andelseier" i - ved å bli med på andelslaget til Bondelaget! Konkurransen finner sted på Bondevenn.no og er en uhøytidlig konkurranse for folk flest som gjerne vil vite litt mer om hva bondens hverdag går ut på. Premien er en gårdsferie verdt 30 000,- kr.

12 nye medlemmer i løpet av 10 minutter

Det ble resultatet av vervekurset til Østfold Bondelag i forrige uke. Det å verve medlemmer til bondelaget er ikke så vanskelig som kanskje mange tror.

Årskavalkade med i Bondebladet

Denne uka inneholder Bondebladet litt ekstra godt lesestoff for alle i Østfold. I bladet er Østfold Bondelags årskavalkade vedlagt. Håper det gir et lite innblikk i hva vi sjobbet med i 2012. God lesning!

Blide og fornøyde Bondevenner

Det var god stemning i salen da leder i Østfold Arbeiderparti Signe Øye og stortingsrepresentant Svein Roald Hansen ble utnevnt til Bondevenner under Østfold Arbeiderpartis årskonferanse.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere