Mange bønder ble sterkt provosert av uttalelsen.  Mangler vi humor? Eller er det slik at vi som produserer den maten du og de du er glad i spiser hver dag, ikke har mulighet til å le. For oss er dette ramme alvor. Bøndene forstår at de endringene som Listhaug legger opp til ikke er reversible. Endringer er naturlig, men vet vi hvorfor, hva vil det føre til og hvem det er bra for?

Norske forbrukere bør ha en ting klart for seg;

Maten blir ikke noe særlig billigere! Av prisen for et brød får bonden ca.1,5 krone!  Hvor mye billigere hadde brødet vært hvis kornet var gratis?

I Norge produserer vi mat med minst bruk av antibiotika i verden. Spør en lege eller en pasient om hva det betyr i praksis! De vil si det er uvurderlig!

Vi har et variert og vakkert landbruk i hele landet som er drevet av familier. Vanlige folk som gjør en innsats hver dag. Gårdene er tilpasset den naturen vi har rundt oss. Dette er forvaltning og bærekraft i praksis!

Listhaug vil;

Flytte melkegårdene ned på arealene vi dyrker korn på i dag. Dette vil føre til at andre deler av landet vårt gror igjen. Bygder dør, lyset er slokket… i fjøset, butikken og skolen.   

Åpne opp for kjempestore gårder. Venn deg til ordet Storbonde. Liker du det? Gårdene blir eid av AS og eierne bor ikke på gården, og har aldri møkk på hendene.  De har folk til sånt.

Det å produsere mat er noe jeg er stolt av! Landbruket i Norge er ikke verdens største, men vi er tilpasset det landet vi har.  Det er det som gjør oss så bra! Bærekraft i praksis!

Takk for maten og velbekomme!

Tor Jacob Solberg

1. vara Østfold Bondelag