Nyheter

Gjenvalg i Lindesnes og Kvinesdal

Dei fleste lokallaga har no avvikla sine årsmøte. Ein ser av rapportane som strøymer inn på EDB-maskinen her på Agderkontoret at det er mange gjenngangarar blant styremedlemmene. Ivar Kvinnlaug held fram med å styre Kvinesdal Bondelag med stø hand - medan Odd Harald Reve, på Lista, no tek seg ei aldri så lita pause frå toppvervet i bondelaget.

Bondevenner fra Agder

KrF la torsdag fram sitt alternative forslag til statsbudsjett for 2016. I budsjettforslaget går de i mot regjeringas forslag om å fjerne skattefritaket på gårdsoverdragelser innad i familien.

Kjøtt og helse

Den siste uken har det vært debatt om kjøtt og helse. Nortura ønsker all forskning velkommen og tar funnene i WHOs rapport på alvor. To av deres ernæringsfysiologer har gått gjennom eksisterende forskning og fakta om kjøtt og helse i denne saken.

Heimevernet har ei viktig rolle

Norges Bondelag mener at Heimevernet har en viktig rolle i å trygge hele landet og bidra til samfunnets totale beredskap.

Der heime - på Jortveit

Smilet - og låtten, er aldri langt unna når ein sit i lag med gardbrukaren Gunnar Bjørndal (43). Denne tidlege morgonen tek me sete i den flunkande nye driftsbygningen. Gunnar he full fyr på omnen. Den elektriske. Dei gode historiene , frå heimbygda, kjem tett som hagl. Åstaden er Jortveit. Dåsvannsdalen, kulturhovudstaden, i Evje & Hornnes kommune.

Stabilt i Arendal

Det ble gjenvalg på alle poster når Arendal Bondelag gjennomførte årsmøte forrige uke

Her legg han lite i mellom ..

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad er uvanleg klår i talen når han omtalar det nyleg framlagte forslaget som omhandlar nye skattereglar i samband med omsetning av landbrukseigedomar. Eit politisk utspel som vonleg gjev fred og ro i hugen åt bondevener i både bygd og by. Denne helga. ( foto: øystein moi )

Savner skikkelig kvinnesatsing i landbruket

Styremedlem Birte Usland i Norges Bondelag etterlyser økt kvinnesatsing fra sine egne. – Skal vi være en attraktiv næring må også kvinnene være med, sier hun. (foto: øystein moi )

Ny leiar i Flekkefjord Bondelag

Årsmøte i Flekkefjord Bondelag he vald Frank Espen Gustafsson til å leie lokalvalet det komande året. Han øvetek leiarvervet etter sambygdingen Ingve Nilsen.

Endringer hos Nortura

Konsernsjef Arne Kristian Kolberg har besluttet å gjennomføre enkelte justeringer av organisering og konsernledelse i Nortura. Endringene skjer med virkning fra og med i dag, torsdag 22. oktober 2015.

Framtidsretta vedtak i Aust-Agder

I går vedtok det avtroppende fylkestinget i Aust-Agder bygging av "praktfjøs" på Holt. Det er bra for naturbruksfaget og landbruket i Aust-Agder.

Rovviltnytt

Etter at en hannulv ble skutt på lisensjakt i Buskerud denne uka er gjenværende lisenskvote ett dyr. Frist for søknad om rovvilterstatning er 1. november.

Kaspar Stordrange æresmedlem

Da Nes Bondelag feiret den høye alder av 150 år sist fredag, ble bondelagsformann Kaspar Stordrange utnevnt til æresmedlem i laget. En høy utmerkelse som måtte godkjennes av Norges Bondelag og Vest Agder Bondelag. 80-åringen har vært leder i 30 år og er eneste melkeprodusent i gamle Nes kommune.

Skogkurs og Bondelaget under samme tak - på samme scene

Skogkurs gjennomfører nå i høst oppdatering av kunnskap omkring skogfond for mange hundre regnskapsførere. Opplæringen er en følge av ny samarbeidsavtale mellom Skogkurs og Norges Bondelag.

Agget mot samvirket

I går hadde avisa Klassekampen en kommentar med tittelen "Agget mot samvirke" skrevet av avisas journalist Alf Skjeseth. Vi har fått redaktørens tillatelse til å publisere den på våre nettsider. Kommentaren fortjener etter vår mening å bli lest av mange.

Litt av kvart - frå Agder

Det har vore travle dagar, og seine kveldar, for medlemmene av dei to fylkesstyra i bondelaget på Agder. Oktober månad er tida kor dei fleste lokallaga skipar til årsmøte - og då er det vanleg at representantar frå fylkesstyret er til stades og kastar glans øve stunda. I dei to agderfylka er det totalt 28 lokallag.

Gjenvalg i Marnardal

Leder Sjur Lauvdal og resten av styret ble enstemmig gjenvalgt da Marnardal bondelag holdt årsmøte forleden kveld.

Ny leiar i Iveland Bondelag

Iveland Bondelag, med sine 48 ihuga medlemmer vart kåra til beste lokallag i Aust Agder i 2014. Denne veka vart det leiarskifte i lokallaget - John Øina bad om avløysing. I skrivande stund er det mjølkebonden Tellef Honnemyr (bilete) som er ny leiar i Iveland Bondelag.

Bondelaget bør ta en mer aktiv rolle i lokalsamfunnet

Knut Erik Ulltveit fra Gjerstad er en engasjert og populær kar i lokalsamfunnet, i lokalpolitikken - og i Aust-Agder Bondelag. Med jevne mellomrom kan du lese hans skriverier i Bondevennen - eller som leserinnlegg i lokalavisen.

Mobbing og trakassering i full offentlighet

Det ser ikke ut til å være noen ende på de mange utfall og innfall den sittende regjering tillater seg - påfunn som stadig rammer det norske landbruket, og den norske bonden, på en svært ublid og brutal måte. (foto: øystein moi )

Attval i Birkenes bondelag

Tysdag kveld vart det skipa til årsmøte i Birkenes bondelag. Knut Erik Ulltveit representerte fylkesstyret. Etter valet vart det klart at Tom Løland held fram som øvste leiar lokallaget. Birkenes Bondelag he i skrivande stund 74 medlemmer. (foto: øystein moi )

Marit Gunn Tveit fortsetter som lokallagsleder

Godt frammøte - og vellykket årsmøte i Lillesand Bondelag. Heile styret blei gjenvalg. Et vært aktivt lokallag kan se tilbake på et innholdsrikt arbeidsår.

Skattelette og skattesmell

-Takk til regjeringa for forslag om redusert skatt på salg av gårdsbruk, men det hadde vanka atskillig mer ros om dere ikke ga med den ene hånda og tok dobbelt tilbake med den andre, skriver Tor Erik Leland, som kommentar til de blåblå's forslag til statsbudsjett.

Å elske en bonde

I samarbeid med Norges Bondelag, Kvinneutvalget i Norsk Bonde- og småbrukarlag og Norges Bygdekvinnelag, inviterer KUN til konferansen "Å elske en bonde". Med denne konferansen vil de spre kunnskap om utfordringer rundt samliv og skilsmisse i landbruket.

Fylkesstyret vitja pelsdyrfarm

Det vart ein gild, spanande og ikkje minst lærerik føremiddag då fylkesstyret i Vest-Agder Bondelag onsdag i denne veka vitja ein stor og veldreven pelsdyrfarm i den vesle tettstaden Øyslebø. Marnardal kommune.

Har du lisens for rovdyrjakt?

Lørdag blir nok den første store elgjaktdagen i store deler av Agder. Fra 1. oktober er det åpnet for lisensjakt på ulv i begge Agderfylker. Skulle det dukke opp ulv i elgdrevet bør lisensen være på plass!

Setesdalgildet - mat og moro øvst i dalen

Setesdalgildet presenterer det beste av lokalprodusert mat og andre produkt, ikkje berre frå Setesdal, men og frå Telemark og andre nærliggjande område.

Nå sender vi damene på kurs ..

Alle damer med tilknytning til eller følelser for landbruk, matproduksjon og bygdeliv er hjertelig velkommen til å delta på Kvinner Kan – det gode liv. Det skjer i Trondheim lørdag 31. oktober! Ikke nøl - meld deg på i dag.

Aust-Agder beste fylke i NM for gjetarhundar

På nettsida til Aust-Agder Sau og Geit fann me måndag morgon denne gladmeldinga, ført i pennen av sjølvaste styreleiaren Kåre Blålid. Me vil samstundes nytte høvet til å gratulere gjetarhundmiljøet i Aust-Agder med framifrå innsats denne helga. På Kvitfjell. På olympisk grunn.

Ny forskrift om floghavre

Nye regler om bekjempelse av ugraset floghavre trer i kraft 1. oktober. Den som driver en landbrukseiendom har plikt til å bekjempe floghavre og å gjennomføre en rekke forebyggende tiltak for å hindre videre spredning av planten.

Dyrsku'n i Seljord - september 2015

Frå starten skulle Dyrsku´n fyrst av alt tene landbruk og husdyrhald. Slik er det framleis, men gjennom desse 150 åra har arrangementet utvikla seg til ein møtestad med rom for alt frå kniv- og klokkehandel, til lokalmat og omsetnad av landbruksmaskiner i stor målestokk.

Sigrid er nøgd med eplehausten

Sigrid Nersten Lunden driv med epleproduksjon i den vesle grenda Longerak, i Bygland kommune. Ho he knapt nok ledig tid til å tale i telefonen då me slær på tråden, tidleg torsdag morgon. ( foto: øystein moi )

Satser stort på birøkt

En av de som har satset stort på birøkt er Knut Lia i Grimstad. Med støtte fra Innovasjon Norge har han investert i et helautomatisert slyngeanlegg

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere