Av Erik Fløystad - fylkesleder Aust Agder Bondelag

Regjeringen startet med å fjerne arveavgiften. Effekten av dette er at eierskifter i landbruket fort blir en halv million dyrere enn tidligere.
En fortsatte så med en omvendt ”Robin Hood politikk” hvor en tok fra de små – for i neste runde å gi dette videre til de store. Konsesjonsgrensene ble effektivt endret for blant annet kyllingproduksjon -  med den påfølgende konsekvens at produsentene etter hvert ble påført store ekstra kostnader fordi dette raskt utløste overproduksjon i markedet.
Melkekvotene er økt - og melkekvoteregionene er forsøkt endret for på den måten å gi markedet større makt. Målet med dette er selvsagt at en så raskt som råd skal nå målet om færre og større driftsenheter.
Samtidig kommer sittende regjering stadig med signaler om å svekke tollvernet for norske landbruksprodukter og dermed fjerne grunnlaget for videre norsk matproduksjon.

Det er tøft å være bonde i dag.  ( foto: øystein moi )Årets store tema etter jordbruksoppgjøret har vært en endring av konsesjonsloven og en oppheving av prisreguleringen av landbrukseiendommer. Resultatet av dette blir  altså at det er størrelsen på lommeboka og ikke interessen for landbruk som skal avgjøre hvem som skal få kjøpe en eiendom. Disse signalene har medført at salget av mange landbrukseiendommer så langt er satt på vent.
Gleden var likevel stor da årets statsbudsjett blei presentert med bl.a. halvert skatt ved salg av landbrukseiendommer. Sjokket blei dessverre enda større da en samtidig fjernet dagens regler om skattefritak ved salg innen familien. Bare denne endringen kan for mange personer representere nærmere en halv million kroner i ekstra kostnader.

Samtidig presenteres det et forslag til endringer i avskrivningsreglene som bidrar til betydelige skatteskjerpelser særlig for de som nylig har investert mye. Bor en i tillegg ute i distriktene foretas det samtidig store  endringer som gjør situasjonen enda mer alvorlig – og dramatisk.

Det er utrolig at en regjering som så utrykkelig sier at den slutter opp om familiejordbruket - samtidig kan tillate seg alle disse forunderlige forslagene. Det er mer enn underlig at en regjering som så langt har flagget nettopp skattelette og  avgiftslette så høyt og systematisk , nå kan komme med forslag som så målrettet rammer det norske landbruket.
Vi i Bondelaget satser nok en gang på at flertallet på Stortinget, raskt og effektivt, kan skyte ned de nye forslagene fra regjeringen, men dette må så avgjort tære på tilliten til partiet Høyre blant de som fortsatt slutter opp om norsk landbruk. Om norsk matproduksjon.