Sjølv for ein røynd stortingsmann gjev det ekstra tryggleik når ein kan stå med båe føtene trygt planta på fast grunn - i heimbygda. Kjell Ingolf Ropstad nyttar ikkje politikarspråk, men er uvanleg klår i talen, når han omtalar  det gjeldande forslaget om skattleggjing i samband med eigedomsøvedraging i landbruket. ( foto: øystein moi )

- Folk flest får skatte- og avgiftslettelser i regjeringens budsjettforslag, med ett unntak: Hvis mamma eller pappa er bonde, må du skatte mer. 
Arveavgiften er fjernet, men er du datter eller sønn til en bonde, taper du når arven skal ut. Velger du som bonde å selge gården din ut av familien, vil regjeringen gi deg skattelettelse. Men går gården videre til datter eller sønn, vil regjeringen at du skal skatte mer enn i dag. Regjeringens budsjettforslag legger opp til at det heretter skal legges 25 prosent skatt på gevinsten ved eierskifter innen familien. 
For KrF er det viktig å legge til rette for et skattesystem som stimulerer neste generasjon til å overta. Dette er avgjørende viktig for å oppfylle målsettingen om økt matproduksjon. 
Det trengs bønder som har mulighet til å investere i gårdsdriften. Regjeringens forslag om å gjøre generasjonsskifter dyrere, er et virkemiddel som trekker i motsatt retning. 
Skatt på familieoverdragelse av gårdsbruk blir et tema i budsjettforhandlingene. I et budsjett som inneholder skatteletter til så mange, er det spesielt at regjeringen legger opp til en skatteskjerpelse for bønder. 

For KrF er det uaktuelt å støtte forslaget om å fjerne skattefritaket ved eierskifter av gårdsbruk innen familien. 

Kjell Ingolf Ropstad 
KrF-stortingsrepresentant