Knut Lia i slyngerommet. (Foto: Rolf Inge Pettersen)Birøktnæringen i Aust-Agder har blitt sterkt preget av utbruddet av sykdommen åpen yngelråte i 2010. Et stort antall birøktere har måtte avlive biene og sanere for å unngå at sykdommen skulle få fotfeste og spres til andre områder. Frafallet av birøktere har vært stort som følge av sykdommen. Den massive innsatsen ser nå ut til å være vellykket. Det er til nå i 2015, ikke funnet smitte i noen av bigårdene der det er tatt prøver. At sykdommen nå synes å være under kontroll har gitt noen motivasjon til å satse på birøkt som næring.

En av de som har satset stort på birøkt er Knut Lia i Grimstad. Med støtte fra Innovasjon Norge har han investert i et helautomatisert slyngeanlegg. Anlegget er det største av sitt slag i Norge og har en kapasitet til å kunne produsere 30 tonn honning i året. Det tilsvarer honning fra rundt 1000 bikuber. I år skal Knut Lia høste honning fra sine egne 400 kuber samt fra et tilvarende antall kuber som broren har. Med den kapasiteten anlegget har er det også mulig for andre å leie seg inn for å få slynget sin honning.

Total pris på anlegget og birøkten er i underkant av tre millioner kroner og er en tung satsning på en næring som har slitt i motbakke på Agder de siste årene. Gode priser på honning og etterspørsel etter norsk honning gjør at Knut Lia har tro på satsningen. Honningen selger han til Honningcentralen, som står for videre emballering og salg gjennom dagligvarehandelen.

Slyngeanlegget hos Knut Lia.