Av Knut Erik Ulltveit: Styremedlem i Aust-Agder Bondelag  og varaordførar i Gjerstad kommune:

Da har høsten meldt sin ankomst, og vi går en mørkere årstid i møte. Som bonde er det noe eget ved høsten. Da er slåttene unnagjort, forhåpentligvis er alt av frø som var tenkt i bakken, dyr ute er i disse dager på flyttefot hjem fra beite, for å nevne noe.                                     
I mitt tilfelle så har jeg nylig flyttet inn i nytt fjøs, kalvene er skilt fra ammekuene og det høres langt avgårde. Da er det bare å fortsette den intensive foringa og lusbehandle kalvene fram til levering som blir nå i månedskiftet. Det er jo veldig spennende å se hvordan det nye fjøset fungerer framover, om alle kuene legger seg i liggebåsen eller om det er en og annen som absolutt må bli liggende i skrapegangen eller i drivgangen. Det er det litt tendenser til det nå første uka, men regner med at dette avtar og de finner sin plass i en liggebås.

Foto: øystein moiDet er veldig gledelig å se det positive engasjementet rundt en slik satsing. Mange sambygdinger som tar turen for å kikke på nybygget nå som dyra har kommet inn og vil se hvordan det skal driftes. I tillegg så er det selvsagt interesse for dette i miljøet også.  Jeg håper at et slikt prosjekt gjør til at flere ønsker å satse framover i nærmiljøet. Det er veldig viktig å ivareta bondenæringa på hvert enkelt sted, antall bønder blir færre og færre. En tanke jeg har gjort meg er at det lokale Bondelaget må ta en mer sentral rolle i tida framover. Ser selvsagt utfordringa med å få tida til å strekke til for mange, men jeg tror likevel dette er viktig. Får man i gang Bondekafeer tidlig vår og senhøstes, da med et skikkelig godt opplegg og et tema som er aktuelt i tida, og en bra foredragsholder så har jeg stor tro på at dette vil dra mye folk til lokalet. Kanskje er det lurt å samarbeide med nabolaga også. En slik møteplass tror jeg er veldig bra.Min erfaring er at bønder koser seg stort på en slik arena. Vi må jo ikke glemme at vi er kolleger.

Etter kommunevalget i høst så er det et faktum at Senterpartiet har fått minst 100 ordførere. Vi vet jo at det dette er folk som har god kontakt med grasrota, og sannsynligvis står landbruket sterkt i deres kommune. Det er her vi bønder, og Bondelaget, har påvirkning og innflytelse. Vi må være frempå og by på oss selv slik at politikerne kan bruke oss som høringsinstans, da er vi med på å gjøre en forskjell. Jeg tror at det lokale Bondelaget må invitere seg inn i det politiske liv i starten dersom det ikke er særlig kontakt fra før. Det er det lokale Bondelaget som kjenner sine forhold best.  Kanskje en presentasjon i starten av et kommunestyremøte er en fin anledning. Husk at det nye kommunestyret blir konstituert nå i oktober og vi har med det mulighetene foran oss.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) var nylig på besøk i fjøset til Knut Erik.   (foto: øystein moi )