Nyheter

Sporing av ulv

Lurer du på hvordan et ulvespor eller en ulveskit ser ut? Hvilken informasjon innmeldte spor og skit kan gi - og hva Rovdata bruker den til?

Rekordresultat for Felleskjøpet Rogaland Agder

2014-resultatet er det beste nokon sinne, melder Felleskjøpet Rogaland Agder, som føreslår 50 prosent auke i bonusen til eigarane.

Samling på Birkeland

Mer enn 30 bønder var samlet på Birkeland da Lillesand, Birkenes og Iveland Bondelag rigget til med bondekafe. Praten gikk lett og høyt i lokalet og tema varierte fra bord til bord. Her gikk det i melkekvoter, robot, foring, dyrehelse, bygning og gode historier.

Evjemoen - Naturligvis

Den årvisse mat - og landbruksmessa "Naturligvis" vert skipa til på Evjemoen i dagane 7. - 9. august. Dette året med eit heilt nytt messeområde. Hovudkomiteen er i full gong med å planleggje den store hendinga. Mange små brikkar i eit stadig større puslespel.

Bondens marked vert stadig meir populært

Bondens marked auka omsetninga med 11 prosent i fjor - og dei endelege tala syner at omsetninga landa på nærare 58 millionar kroner i 2014

Nye regler for SMIL-midler

Fra 2015 blir det endringer i ordningen for spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL-midler). Den viktigste endringen er at kun foretak som får produksjonstilskudd kan motta SMIL-midler. (foto: øystein moi )

Bøndene bør sjonglere med ballene

Bøndene bør sjonglere med rundballane for å få betre og meir jamt fôr, seier forskarane ved Bioforsk.

Inn på tunet - inn på Kjerlingland

Stein for stein he dei bygd opp sitt eige livsverk - sin eigen arbeidplass. Slektsgarden på Kjerlingland er i jamnleg utvikling. I 2014 vart dei heidra med BU - prisen i Aust Agder fylke. Onsdag denne veka var jentene på Kjerlingland vertskap for bondevener frå heile Sørlandet.

Meir sau i Vest-Agder

Eit treårig saueprosjekt har gitt betydeleg framgang og optimisme i sauehaldet i Vest-Agder. Dei tre siste åra har 43 sauebønder bygd nye sauehus eller fiksa på gamle for cirka 100 millionar kroner

Stormøte om sau

Aust-Agder Sau og Geit har tatt initiativ til prosjektet ”Ny giv i saueholdet 2015-2017”. Med seg på laget har Aust-Agder Sau og Geit Fylkesmannens landbruksavdeling, Bondelaget, Småbrukerlaget og Norsk landbruksrådgiving Agder og Setesdal.

Nortura siglar i medvind

Den landsdekkjande samyrkjeverksemda Nortura, med sine nær 19 000 eigarar, kan sjå attende på eit særs godt driftsår i 2014. Styreleiar Sveinung Svebestad styrer skuta med stø hand. Nortura he auka sin del av den norske daglegvaremarknaden med 1,3 prosentpoeng - til 48,7 prosent. Stort betre kan det truleg ikkje gjerast. (foto: øystein moi )

Betydelig resultatforbedring. Aktuelt med etterbetaling.

Konsernstyret i TINE vil overfor Årsmøtet innstille på en etterbetaling på 43 øre per liter levert melk i 2014. Etterbetalingen vil gi en samlet melkepris på 5,28 kroner per liter levert melk i 2014, en økning på 37 øre (7,5 prosent) fra 2013.

Derfor er maten vår trygg

Trygg mat er livsviktig. Derfor tar ikke landbruket og matindustrien i Norge noen snarveier på veien mot høy mattrygghet.

Om «hvermansen» og bønder med fine verdier

Frank Sigvaldsen er leiar av Froland Bondelag. Ihuga bondeven, gardbrukar, ambulansesjåfør og ein omtykt skribent - stundom med ein kvass penn.

Aktivt Skogbruk – et viktig skogpolitisk virkemiddel i Aust-Agder

I 2014 var aktiviteten høy i Lillesand og Birkenes, og mange ungdomsskoleelever fikk ta skogbruk som valgfag.

Autorisasjon i plantevern

For å kunne kjøpe og bruke plantevernmidler må du ha et autorisasjonsbevis, såkalt sprøytesertifikat. Da må man gjennomføre kurs og bestå eksamen. Beviset har 10 års gyldighet.

Dagens gladmelding

Dagens gladmelding kjem frå den vidgjetne sauebonden Erling Brekkemoen frå Arendal. Erling he vore på fagmøte om sau, i Lyngdal, og kan melde om 81 tilhøyrarar. Av desse var halvparten i aldersgruppa under 40 år. - Eit uvanleg gildt møte, oppsummerer Brekkemoen på ei skurrete telefonline - frå sauefjoset heime på Brekka.

Mens vi venter på regjeringens konklusjoner

Landbruksministeren nevner igjen ordet kommunisme, om det faktum at det finnes områder der fellesskapets interesser settes foran enkeltindividets.

Grønt, økologisk og ekte

Det har vært et utrolig spennende og lærerikt år så langt, men også fint å se at gården livner til selv om det har vært enormt arbeidskrevende. Av og til har jeg vært så sliten at jeg ikke orker tanken på å gå ut, men når jeg først står i fjøset og hører lyden av fornøyde sauer som tygger, så er det fantastisk avslappende

Fagtur - sjølve limet i lokallagsarbeidet

Han ligg sjeldan på latsida, den gamle ringreven - og lokallagsleiaren, Odd Harald Reve på Lista. No tek han med seg 30 sambygdinger, yrkesbrør, på fagtur til nabofylket Rogaland. Ein tur med særs høg sosial faktor. - Det er dette som er sjølve limet i lokallaget, seier bondehøvdingen på Kviljo.

Innovativ så det susar

I debatten om lokal etableringsvilje og den politiske iveren etter å skape fleire nye arbeidsplassar, må TINE sitt meierianlegg på Byglandsfjord framstå som noko av eit mønsterbruk.

Setesdalssmør til heile landet

Tine Meieriet Sør sitt anlegg på Byglandsfjord startar i desse dagar produksjon av det nye Setesdalssmøret som i løpet av kort tid skal distribuerast til heile landet.

Vil ikke miste jordbrukssjefen

Jordbruksorganisasjoner i Lillesand ønsker ikke at jord- og skogbrukssjefen flyttes til Birkeland om Birkenes og Lillesand går sammen om tekniske tjenester.

Då bondehæren tok styringa i hovudstaden

Det var 20. mai, i året 2014, at tusenvis av bønder - og bondesympatisørar møttes til ei kraftfull politisk markering i hovudstaden. Me tillet oss eit aldri så lite tilbakeblikk. På fleire måtar ei historisk hending. Snart er det nye jordbruksforhandlinger. Våren er ei spanande tid på så mange måtar.

Fagtur med fylkeslaga

Fylkeslaga på Agder skipa til fagtur oppetter Setesdalen. Ei kulturreise i tankar, ord - og gjerninger. Ei heilt ny språkdrakt. Levande bygder, aktivt næringsliv, stuttreist mat - og umåteleg gilde folk.

Kommunepolitiker har meldt seg inn i Bondelaget

– Nå har jeg meldt meg inn i Bondelaget, for jeg vil ha fakta om den landbrukspolitikken som føres, slår Inger Turid Tonstad fast. Engasjerte politikere i Vennesla kommune tar alle midler i bruk ..

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere