Nyheter

Ny Giv i Grimstad

Onsdag 25. november var der samling for Ny Giv gruppa i sauehuset hos Tom Landås på Hausland i Grimstad. En flott fagøkt i et aktivt miljø.

Tøffere kamp om maten

Klimaendringene gjør, ifølge klimaforskere, at vi vil produsere mindre og mindre mat, samtidig som befolkningen vokser. FNs klimapanels siste rapport sier vi vil produsere to prosent mindre mat hvert tiår fram mot 2100. Etterspørselen etter mat vil i samme periode øke med 14 prosent hvert tiår.

BU-pris til Turid og Tor Helge Arnevik

Innovasjon Norge gir Bygdeutviklingsprisen 2015 til lokalmatprodusent i Grimstad. Bringsverd gård er en svært allsidig og solid virksomhet. De har lykkes i en årrekke i et knalltøft marked og har vist at de har anerkjente kvalitetsvarer.

Sørlandet med eget matmanifest

Vi har i dag nådd en viktig milepæl. Nå skal vi sammen skape en egen identitet på Sørlandet. Matmanifestet skal ikke være et strategidokument. Det skal være en kultur

Slær eit slag for ammekyra

Knut Erik Ulltveit er frå Gjerstad. Han er kjøtprodusent, maskinkøyrar, brannmann - og vararordførar. I tillegg til dette he han og fast sete i fylkesstyret i Bondelag. Nyleg bygde han seg nytt fjos og nyttar seg såleis av høvet til å slå eit slag for ammekyra. (foto: øystein moi)

Mobiltelefonen hjelper deg i fjoset

TINE Rådgiving har nå lansert sin aller fyrste app - Kukontrollen. Appen skal gjere det himla mykje enklare for både rådgjevarar og produsentar. Dette bør du få med deg.

Julesamling for unge bønder

Samlingen er for unge bønder på Agder som driver gård, akkurat har overtatt gårdsbruk, eller går med planer om å starte.

Samyrkjerørsla stend sterkt hjå norske bønder

Eit stort fleirtal av norske bønder meiner at eit landbruk i heile landet vårt er avhengig av at dei ulike samvirka framleis må ha rolla som marknadsregulatorar. Det er ei undesøkjing, på vegne av Nationen, som stadfester dette.

KrF og Venstre stanser skatteskjerpelse for unge bønder

Det borgerlige budsjettforliket reverserer regjeringas skatteforslag som ville gjort det dyrere å selge gårdsbruk innad i familien.

Ledermøte i Aust-Agder Sau og Geit

Det var godt fremmøte på høstens ledermøte den 19. november på Revsnes hotell, Byglandsfjord. Dette var lokallagsledere og representanter fra organiserte beitelag.

Prinsessa som ingen kunne målbinde

Av og til kan man mistenke at den legendariske prinsessa er reinkarnert som mat- og landbruksminister. Det blir i hvert fall litt eventyr iblant.

Takket politikerne med kake

Sørlandsbenkens Ingunn Foss (H) og Odd Omland (Ap) satt langt framme ved bordet når Bondelaget tok med kake til Næringskomiteen som takk for ambisiøst mål om styrka vern av matjorda i innstillingen til ny jordvernstrategi.

Utsatt om landbruk på Søgne Videregående

Hovedutvalg for Kultur og Utdanning (HKU) behandlet i dag et omstridt forslag om framtidig innhold i Naturbruksfaget på Søgne Videregående Skole. Ingen politikere likte fylkesrådmannens forslag om å "prioritere hund og smådyr" som landbruksfag.

Aktivt lokallag i Songdalen

Den særs taleføre jærbuen Rune Undheim held fram som lokallagsleiar etter eit udramatisk og minnerikt årsmøte i Songdalen Bondelag i Vest-Agder. Mykje godtfolk var samla i tingsalen, og frå fylkesstyret møtte Åge Gyland. Ein kan samstundes nemne at det og vart attval på nestleiaren, Halvard Bjerland frå Gjervolstad.

Ny leiar i Evje & Hornnes Bondelag

Det er mjølkebonden Terje Birkeland som no tek over leiarvervet i Evje & Hornnes Bondelag. Med seg kring styrebordet fær han Tom Kristian Dåsvand, Sven Reiersen, Trygve Jokelid og Lars Reidar Vasland. (foto: øystein moi )

Vil du vise fram gården din

Tine pusser opp bilparken. Nå skal flotte motiv fra norske gårdsbruk vises fram som dekor på Tine sine egne distibusjonsbiler. Finn fram fotografiapparatet - det hadde vært stas med et motiv fra agderfylkene. Her er mulighetene mange. Motivene står i kø - i ditt eget nabolag. ( foto: Åse Ingebjørg Flateland )

Kan felle 25 gauper

Rovviltnemnda i region 2 Sør-Norge har vedtatt kvote for jakt på gaupe i 2016. Kvoten er satt til 25 gauper, hvorav åtte hunndyr ett år eller eldre. Kvotejakta varer i to måneder med start 1. februar. Rovviltregion 2 omfatter fylkene Vestfold, Buskerud, Telemark og Aust-Agder.

Søren så godt

Den økologiske mjølkebonden, lokalpolitikaren - og skulemeisteren Søren G. Hodne, frå Moisund, er vidgjeten øve store delar av landet for sitt eige lokalproduserte smør. Smøret ber det klingjande namnet "Søren så godt." No er Hodne klår for den internasjonale marknaden. Både tyskarar, franskmenn og italienarar skal snart få kjenne den ekte smaken av Setesdal. (foto: øystein moi )

Det handlar om å bli betre saman

– Det handlar om å bli betre saman, understreka rådgjevar i Norges Bondelag, Anja Fyksen Lillehaug til lokallagsleiarane på Agder.

I Kaptein Sabeltanns rike

Tillitsvalde i Bondelaget, frå heile Agder, har i to dagar vore samla til leiarmøte i Dyreparken i Kristiansand. Måneskinnstur blant gaupe, ulv, jerv og elg. Middag på ein låve på Kutoppen - og overnatting i Abra Havn. I Kaptein Sabeltann sitt heilage rike.

Optimisme i sauenæringa - i Sirdal

På Skreå i Sirdal har den lokale snikkaren Arnt Åge Skreå ogbkona Torunn Fossen Skreå, opphaveleg frå Hylestad, satsa 3.2 mill. kr. på nytt sauefjos med plass til kring 170 vinterfora sau.

Vår aller viktigste kamp

Landbruket skal være en del av klimaløsningen, bestemte årsmøtet i Bondelaget 11.06.15. Klimaendringene er så alvorlige, dramatiske og altomfattende at alle må bidra skal vi greie å løse problemet.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere