Påsken: Perfekt startskudd for årets grønnsaksdyrking

  • Tips en venn om denne siden

Nå har de første hestehovene allerede tittet opp ute på Losæter, vårsola varmer; det er (endelig) på tide å forså de første grønnsakene vi skal ha på Losæter.

Påskeferien er perfekt for å starte arbeidet med årets grønnsaksavling, enten du har en åker, hageflekk eller planlegger grønnsaksdyrking på egen veranda.

Vi har en kort vekstsesong i Norge, og det er mange planter som må sås inne først, for å rekke å modne før høsten setter inn: sellerirot og purre, chili og paprika og de fleste vekster kål skal forsås allerede i tiden før eller i påsken.

I dag har jeg forsådd tomater og aubergine. Begge planter er varmeelskende, og trenger enten drivhus eller en lun og varm uteplass. På sætra har vi en lang sørvent murvegg, som gir en perfekt vokseplass ute, fordi den den fanger sola og skjermer for den verste vinden. Det blir det fremtidige hjemmet til disse små frøene, men først nå- i jorda med seg!

Du trenger ikke være en rutinert grønnsaksbonde for å gjøre dette hjemme i stua.

Dette trenger du:

  • Såjord: gjerne litt sandholdig jord, ikke altfor næringsrik.
  • Noe å så i: hva som helst som kan holde på jord og lages små huller på i bunn.
  • Noe å ha under, for å fange opp vann.
  • Noe å dekke over med: plastfolie, klare plastposer.

Bybonden forsår i vinduet til Per

Sånn gjør du det:

1. Først må vi gjøre klar det vi skal så i: prinsippet her er at beholderen må kunne holde på jorda, og at det er drenert sånn at vann kan slippe ut i bunn, så ikke røttene råtner. Det er ikke mye jord vi trenger for å forså, for vi skal uansett prikle plantene om i egne potter når de har satt de første bladene: min 3 cm dypt. Innenfor disse kravene kan du være kreativ å bruke det du har.

Vi bruker isbokser, fordi vi skal ha ganske mange planter og trenger noe som tar en del frø, og fordi det snart er påske og påskeeggene myldrer på de tusen kjøkkenbenker, sår vi også i eggekartong og eggeskall i dag. 

For å sikre at vannet ikke blir stående i bunn sånn at røttene råtner, må vi lage små hull i bunn for å drenere. Isboksene lager jeg ca 10 små hull med en drill eller kniv. Eggeskallene stikker jeg noen hull i med en nål (som når du skal blåse ut innholdet av egget for å lage påskeegg til å male og henge opp). Eggekartongen trenger jeg ikke lage hull i, for den vil absorbere vannet av seg selv.

2. Også var det jorda: gjerne litt sandholdig jord, og ikke altfor full av kompost, fordi dette kan svi de små røttene og gi for mye vekstkraft til plantene for tidlig. Fyll opp det du vil så i med jord, helt opp. Vann skikkelig, og jevn ut jorden så frøene får en jevn flate.

3. Strø frøene jevnt utover. Fordi vi uansett skal prikle plantene over i en egen potte etter hvert trenger de ikke så mye plass: jeg tar ca 20 frø i en isboks, og 1 eller 2 frø i hvert eggeskall. 

Bybonden forsår i vinduet til Per

4. Strø et tynt lag jord over frøene, ca 2 mm. Sprinkle over litt vann, og trykk jorda lett sammen over frøene.

5. For å gi et fint og fuktig spireklima, og for å slippe å vanne så ofte, er det lurt å dekke til med plast. Over isboksen strekker jeg plastfolie og tetter til. Over eggekartongene trekker jeg en klar plastpose og knyter igjen.

6. Det var det. Nå er det bare å vente og la naturen gjøre sitt. Om noen dager vil de første spirene titte opp.

7. Plassering: Plantene trenger et sted med mye sollys. Ideelt skal de ha litt mer enn 20 grader mens de spirer, og litt kjøligere etter hvert. For de fleste blir det å ta den mest solrike vinduskarmen. Under jobbintervjuet for Bybondestillingen krevde jeg fra Generalsekretær i Norges Bondelag at jeg skulle få bruke hans sydvendte vinduskarm til forkultivering. Per viser seg å være mann for sitt ord, så vi setter plantene til spiring i vinduskarmen på hans kontor her på Landbrukets Hus. 

Tomater i vinduet på landbrukets hus

8. Vanning: Plantene skal ha det fuktig, men ikke vått. Dersom du har dekket til med plast, skal det ikke være nødvendig å vanne før etter ca en uke, men dersom det er varmt og mye lys kan det være nødvendig å vanne oftere. Du kan gjerne beholde plasten på til du ser at plantene stanger mot plasten og vil ut, da føles det best å slippe dem ut i friluft. Deretter er det nødvendig å vanne oftere. Det er bedre å gi dem godt med vann kanskje hver 3-4 dag, enn å vanne litt hver dag. 

Lykke til!

Ikke rart bøndene mister troen på fremtiden

«Bønder mister troen på fremtiden» skrev Nationen 8. mai. Ja, det gjør vi jo selvfølgelig! Det hadde vel alle gjort når regjeringen legger opp til at målene i landbrukspolitikken ikke skal møtes og i tillegg legger frem tilbud gang på gang som knapt møter kostnadsveksten.

Invester i jordhelsen

På Berge Gård på Gvarv er korn- og ammekubonde Hellek Berge opptatt av de minste organismene som befinner seg under beina våre; mikroorganismene i jorda.

Melkebilen henter melk overalt i Norge.

Svaret ligger i melka

Stolte tradisjoner, høye ambisjoner og hardt arbeid har ført Norge til verdenstoppen i osteproduksjon. Uten melk i verdensklasse hadde ikke det vært mulig. 

EU-flagget

Skjebnetid for matmaktregulering i EU

- Dette er sjansen vi har til innføre ei EU-lov om uheldig handelspraksis i verdikjeden for mat. Slik konkluderte EU-parlamentarikar Paolo de Castro då han sist veke traff EU-bøndene og samvirka i COPA-COGECA.

Namdalseid Bondelag. Anette Liseter i midten

Jeg vil ikke bli den siste bonden i bygda

Ingen vil bli den siste bonden i bygda. Derfor må vi som bønder ta vare på hverandre, det kollegiale fellesskapet og landbrukspolitikken som gir rom for både de små og de store, skriver Anette Liseter i dette innlegget.

Ammeku

Et privilegium, men ingen hobby

Kalvinger på julaften, våronn i konfirmasjonstiden, og innhøsting hele høstjakta. Vi er der for deg og det er ingen plass vi heller vil være, men ikke gratis, skriver Johan Martin Tovslid om livet som bonde.

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere