Folk sier ofte at «norsk mat er så dyrt» og «det er billigere i Sverige». Det er faktisk ikke sant at Norge har dyr mat. Vi bruker bare rundt 10-12% av inntektene på maten vår, som er kjempelite, med tanke på at det er livsnødvendig. Ja det er mulig du får litt billigere i Sverige, men hvorfor ta sjansen på den nedsatte kvaliteten? I Norge vet du akkurat hva du får, og kjøttet er ikke pumpet opp med vann, eller sprøytet med fargemidler. Norge er nesten det eneste landet i verden der du kan spise rå egg uten fare for salmonella. I tillegg så er det landet i Europa som bruker minst antibiotika i maten vår. Vi har noen av verdens strengeste sikkerhetskrav på mat, som fører med seg at kvaliteten på norsk mat er noe den beste du kan få i verden. Ved å støtte bøndene våre, så gjør du deg selv en tjeneste, og bøndene våre vi burde være stolte av.

Verdt å betale for

I den siste tiden har jordbrukspolitikken i Norge prioritert å gjøre store bønder større, og de mellomstore og små, mindre. Nye jordbruksforhandlinger er nå i gang, og Norges Bondelag håper å endre politikken til noe bedre. Det frister lite for unge mennesker å ta over en gård, hvis politikken ikke gjør det gunstig å drive en gårdsdrift. Det er ingen hemmelighet at gårder forsvinner, og noen blir større. Det er ikke nødvendigvis en god ting, for ingen storbonde kjenner dyrene, jordene sine og plantene sine like godt en mindre en. Det gir bonden mer tid til å sørge for at kvaliteten blir god, og at dyrene har det bra.

Så neste gang du er på butikken, så kan du se på de norske råvarene og tenke for deg selv, at disse er noe av de beste du kan finne, og det er verdt å betale for. Så gjør deg selv en tjeneste å endre tankegangen din om at det er så dyrt og fælt i Norge, for det er det virkelig ikke.