Jeg vil ta ansvar i framtida!

  • Tips en venn om denne siden

Torstein Bjerkan Klev

Hvis den eneste framtida regjeringen ser for bonden er å vokse seg større, ser det mørkt ut for maten og arbeidsplassene som det norske distriktslandbruket gir.

Matproduksjon er noe vi er flinke på i Norge, vi har lav medisinbruk, vi har god dyre -og plantehelse. Dette kommer ikke av seg selv, det har blitt slik fordi noen har tatt ansvaret, noen har søkt etter gode resultater og sett behovet for forbedringer.
 
Den norske bonden har tatt ansvar for sin produksjon og utviklet den til en bærekraftig og framtidsrettet produksjon. Som ung framtidig melkebonde ser jeg virkelig fram til å bli en del av og fortsette denne utviklingen. På Inderøy hvor jeg kommer fra har vi et aktivt produsentmiljø. Det gir en trygghet for alle produsenter, og det skaper ringvirkninger som resulterer i flere arbeidsplasser.
 
Det er synd om regjeringen i årets jordbruksoppgjør velger å ta dette for gitt. For at utviklingen og rekruteringen skal fortsette er det viktig å gi oss ungdommer forutsigbarhet og tette inntektsgapet. Ungdom som satser må vite at de får levert produktene sine og få betalt for den viktige jobben de gjør!

Jordbruksoppgjøret i 2014 endte med brudd, og det resulterte dessverre i et stort gap i inntektene mellom de største gårdsbrukene og de mange små og mellomstore. Hvis den eneste framtida regjeringen ser for bonden er å vokse seg større, ser det mørkt ut for maten og arbeidsplassene som det norske distriktslandbruket gir.

Jeg vil ta ansvar for å produsere norsk mat på norske ressurser i framtiden, og håper regjeringen gjør det samme!

Ikke rart bøndene mister troen på fremtiden

«Bønder mister troen på fremtiden» skrev Nationen 8. mai. Ja, det gjør vi jo selvfølgelig! Det hadde vel alle gjort når regjeringen legger opp til at målene i landbrukspolitikken ikke skal møtes og i tillegg legger frem tilbud gang på gang som knapt møter kostnadsveksten.

Invester i jordhelsen

På Berge Gård på Gvarv er korn- og ammekubonde Hellek Berge opptatt av de minste organismene som befinner seg under beina våre; mikroorganismene i jorda.

Melkebilen henter melk overalt i Norge.

Svaret ligger i melka

Stolte tradisjoner, høye ambisjoner og hardt arbeid har ført Norge til verdenstoppen i osteproduksjon. Uten melk i verdensklasse hadde ikke det vært mulig. 

EU-flagget

Skjebnetid for matmaktregulering i EU

- Dette er sjansen vi har til innføre ei EU-lov om uheldig handelspraksis i verdikjeden for mat. Slik konkluderte EU-parlamentarikar Paolo de Castro då han sist veke traff EU-bøndene og samvirka i COPA-COGECA.

Namdalseid Bondelag. Anette Liseter i midten

Jeg vil ikke bli den siste bonden i bygda

Ingen vil bli den siste bonden i bygda. Derfor må vi som bønder ta vare på hverandre, det kollegiale fellesskapet og landbrukspolitikken som gir rom for både de små og de store, skriver Anette Liseter i dette innlegget.

Ammeku

Et privilegium, men ingen hobby

Kalvinger på julaften, våronn i konfirmasjonstiden, og innhøsting hele høstjakta. Vi er der for deg og det er ingen plass vi heller vil være, men ikke gratis, skriver Johan Martin Tovslid om livet som bonde.

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
21
april

Kornkonferansen 2021

Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, Oslo
Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere