De best mulige menneskene

  • Tips en venn om denne siden

Det er menneskene som er den avgjørende faktoren i danningen av landbrukets omdømme som igjen er en avgjørende faktor for de rammebetingelsene landbruket har – og får

Illustrasjonsfoto: Amund Berger.

Helse, miljø og sikkerhet kan fort høres ut som noe som alle må, men få tenner på. Ikke bokstavelig, da, for landbruksbranner er en egen agenda innenfor nettopp helse, miljø og sikkerhet som krever den aller største oppmerksomhet og de beste løsningene.

Men, her om dagen var jeg på tur. Det er ikke ofte, i grunnen altfor sjeldent.. Turen gikk til en av øyene der sommergjester kommer i biler som en gang ble betraktet som børstraktorer, men som nå er en eller annen SUV alle bare må ha. Til Nøtterøy, til et besøk av HMS-rådgivere fra Romania.

De fikk sine mange innspill, de fikk sine mange inntrykk, gruppen fra Romania. Jeg også, for å si det enkelt. For,  vi møtte en del av norsk landbruk med verdier og engasjement som ligger langt utenpå mange norske bedrifter enten de er på børs med eller uten traktor.

En grøntproduserende, norsk bedrift mellom hus og hytter, bokstavelig talt. Et samarbeid mellom to naboer med produksjon i flere kommuner og 88 ansatte fra som krever både lydhørhet og språkøre..  En bedrift som ville produsere den beste kvaliteten. Selvfølgelig.. Men, de ville gjøre det med de beste menneskene. En bedrift med verdier som engasjement, ærlighet, generøsitet og samarbeid, en bedrift som øye for de langsiktige forbedringene som for eksempel kunne inneholde en reise til Polen for å lære opp sine medarbeidere, og lære av sine medarbeidere. Det samme til Vietnam..

De beste menneskene. Med fokus på det menneskelige aspekt, med fokus på at arbeidsplassen skal inneholde arbeidsglede og være meningsfull. En grøntproduserende bedrift som sender ut egne informasjonsskriv til sine ansatte lenge før sesongen tar til, og som sørger for å involvere den enkelte ansatte i hverdagen som inneholder høsting seks dager i uken fra midten av mai til oktober, og levering like mange dager i uken i like lang periode. De ansatte skal vite like mye som sjefen, er omkvedet på gården der alle rygger inn på parkeringsplasssen foran redskapshuset slik at de har full oversikt over plassen når de skal kjøre ut igjen. En bedrift med så stor grad av delegering som mulig.

Utpå Nøtterøy finns ikke bare verdens herligste kvinner for å gå noen ti år tilbake i tida.  Med melodi til. På Nøtterøy jobbes det også med de beste menneskene..

For det er mulig å tenne på helse, miljø og sikkerhet. Det er mulig å gjøre HMS til landbrukets go’fot som en ballspillende trønder ville ha uttrykt det. Det blir jobbet aktivt med HMS i norsk landbruk, det blir jobbet alvorlig med alvorlige spørsmål. Landbruket i Norge har fra tid til annen fått søkelyset rettet mot seg i form av avvik fra regler og standarder som nødvendigvis ikke alltid har vært like klare eller like tilpasset forholdene den enkelte jobber under.

Samtidig og minst like viktig: det er menneskene som er den avgjørende kvaliteten i jobben som gjøres. I Norsk landbruk, for eksempel. Det er menneskene som er den avgjørende faktoren i danningen av landbrukets omdømme som igjen er en avgjørende faktor for de rammebetingelsene landbruket har – og får. Det er i grunnen ganske enkelt og samtidig så inderlig vanskelig: det er mennesket, hvordan han eller hun blir verdsatt og dyrket fram, hvordan han eller hun blir en del av et lag der den enkelte ”spiller” gjennom sin arbeidskraft og verdier skaper framtida. De beste menneskene..  Med en forståelse av og for at investering i menneskene er mer viktig enn investeringer i bygninger, maskiner og systemer for det ene og det andre.

0 Kommentarer

Det er ingen kommentarer

Legg til kommentar

Felter merket med fet skrift må fylles ut

Ikke rart bøndene mister troen på fremtiden

«Bønder mister troen på fremtiden» skrev Nationen 8. mai. Ja, det gjør vi jo selvfølgelig! Det hadde vel alle gjort når regjeringen legger opp til at målene i landbrukspolitikken ikke skal møtes og i tillegg legger frem tilbud gang på gang som knapt møter kostnadsveksten.

Invester i jordhelsen

På Berge Gård på Gvarv er korn- og ammekubonde Hellek Berge opptatt av de minste organismene som befinner seg under beina våre; mikroorganismene i jorda.

Melkebilen henter melk overalt i Norge.

Svaret ligger i melka

Stolte tradisjoner, høye ambisjoner og hardt arbeid har ført Norge til verdenstoppen i osteproduksjon. Uten melk i verdensklasse hadde ikke det vært mulig. 

EU-flagget

Skjebnetid for matmaktregulering i EU

- Dette er sjansen vi har til innføre ei EU-lov om uheldig handelspraksis i verdikjeden for mat. Slik konkluderte EU-parlamentarikar Paolo de Castro då han sist veke traff EU-bøndene og samvirka i COPA-COGECA.

Namdalseid Bondelag. Anette Liseter i midten

Jeg vil ikke bli den siste bonden i bygda

Ingen vil bli den siste bonden i bygda. Derfor må vi som bønder ta vare på hverandre, det kollegiale fellesskapet og landbrukspolitikken som gir rom for både de små og de store, skriver Anette Liseter i dette innlegget.

Ammeku

Et privilegium, men ingen hobby

Kalvinger på julaften, våronn i konfirmasjonstiden, og innhøsting hele høstjakta. Vi er der for deg og det er ingen plass vi heller vil være, men ikke gratis, skriver Johan Martin Tovslid om livet som bonde.

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
21
april

Kornkonferansen 2021

Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, Oslo
Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere