«Bor det noen der fortsatt?»

  • Tips en venn om denne siden

Tora Voll Dombu, leder i Norges Bygdeungdomslag
Tora Voll Dombu er leder i Norges Bygdeungdomslag.

Til dere politikere som vil ha unge til å flytte ut på bygda: Jeg har et tips.

Da en venn av meg annonserte at hun skulle flytte tilbake til hjembygda fikk hun kjapt i retur; «Bor det noen der fortsatt»? Hun er nok ikke den første som har fått det spørsmålet. Selv om det er mange fordommer knyttet til å flytte tilbake til hjembygda, er det også mange reelle bekymringer for unge som ønsker å bo i distriktene.
 

Den bekymringen jeg oftest møter blant unge som vil bosette seg i distriktene eller flytte tilbake til hjembygda etter endt utdanning, er frykt for å ikke få gode og attraktive jobbmuligheter. Flere politikere har spurt meg som leder av Norges Bygdeungdomslag om hva de kan gjøre for å få flere unge til å bosette seg i distriktene. Til dere har jeg et hett tips å komme med.
 

En sikker resept for å få ungdom til å bosette seg i distriktene er å satse på ei næring som bokstavelig talt har røttene planta på bygda. Matjorda vår ligger spredt over hele landet og kan ikke flyttes på. Landbruket vil derfor alltid gi arbeidsplasser i distriktene, så lenge det er inntektsmuligheter i næringa. Og der det finnes arbeidsplasser finnes det folk.  Det finnes over 90.000 arbeidsplasser i mat og landbruksnæringa, og de aller fleste ligger i distriktene. Jobbmulighetene i landbruket strekker seg langt utover det å være bonde. Verdikjeden fra bonde til bord gir mange jobber innen videreforedling av maten blant annet på meieri og slakteri. I tillegg er det mange tjenester bonden trenger, som for eksempel veterinær og maskinentreprenør. Dette er attraktive arbeidsplasser for ungdom, både de med høy utdanning og de mange faglærte. Og de unge arbeidstakerne vet vi er attraktive for norske distriktskommuner.
 

Så kjære politikere som nå går inn i jordbruksforhandlinger eller ut i valgkamp – mitt tips til dere er å satse på bonden, landbruket gjør bygda levende. Å satse på bonden er å satse på bygda! 

Ikke rart bøndene mister troen på fremtiden

«Bønder mister troen på fremtiden» skrev Nationen 8. mai. Ja, det gjør vi jo selvfølgelig! Det hadde vel alle gjort når regjeringen legger opp til at målene i landbrukspolitikken ikke skal møtes og i tillegg legger frem tilbud gang på gang som knapt møter kostnadsveksten.

Invester i jordhelsen

På Berge Gård på Gvarv er korn- og ammekubonde Hellek Berge opptatt av de minste organismene som befinner seg under beina våre; mikroorganismene i jorda.

Melkebilen henter melk overalt i Norge.

Svaret ligger i melka

Stolte tradisjoner, høye ambisjoner og hardt arbeid har ført Norge til verdenstoppen i osteproduksjon. Uten melk i verdensklasse hadde ikke det vært mulig. 

EU-flagget

Skjebnetid for matmaktregulering i EU

- Dette er sjansen vi har til innføre ei EU-lov om uheldig handelspraksis i verdikjeden for mat. Slik konkluderte EU-parlamentarikar Paolo de Castro då han sist veke traff EU-bøndene og samvirka i COPA-COGECA.

Namdalseid Bondelag. Anette Liseter i midten

Jeg vil ikke bli den siste bonden i bygda

Ingen vil bli den siste bonden i bygda. Derfor må vi som bønder ta vare på hverandre, det kollegiale fellesskapet og landbrukspolitikken som gir rom for både de små og de store, skriver Anette Liseter i dette innlegget.

Ammeku

Et privilegium, men ingen hobby

Kalvinger på julaften, våronn i konfirmasjonstiden, og innhøsting hele høstjakta. Vi er der for deg og det er ingen plass vi heller vil være, men ikke gratis, skriver Johan Martin Tovslid om livet som bonde.

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere