Illustrasjonsfoto: Amund Berger.

Helse, miljø og sikkerhet kan fort høres ut som noe som alle må, men få tenner på. Ikke bokstavelig, da, for landbruksbranner er en egen agenda innenfor nettopp helse, miljø og sikkerhet som krever den aller største oppmerksomhet og de beste løsningene.

Men, her om dagen var jeg på tur. Det er ikke ofte, i grunnen altfor sjeldent.. Turen gikk til en av øyene der sommergjester kommer i biler som en gang ble betraktet som børstraktorer, men som nå er en eller annen SUV alle bare må ha. Til Nøtterøy, til et besøk av HMS-rådgivere fra Romania.

De fikk sine mange innspill, de fikk sine mange inntrykk, gruppen fra Romania. Jeg også, for å si det enkelt. For,  vi møtte en del av norsk landbruk med verdier og engasjement som ligger langt utenpå mange norske bedrifter enten de er på børs med eller uten traktor.

En grøntproduserende, norsk bedrift mellom hus og hytter, bokstavelig talt. Et samarbeid mellom to naboer med produksjon i flere kommuner og 88 ansatte fra som krever både lydhørhet og språkøre..  En bedrift som ville produsere den beste kvaliteten. Selvfølgelig.. Men, de ville gjøre det med de beste menneskene. En bedrift med verdier som engasjement, ærlighet, generøsitet og samarbeid, en bedrift som øye for de langsiktige forbedringene som for eksempel kunne inneholde en reise til Polen for å lære opp sine medarbeidere, og lære av sine medarbeidere. Det samme til Vietnam..

De beste menneskene. Med fokus på det menneskelige aspekt, med fokus på at arbeidsplassen skal inneholde arbeidsglede og være meningsfull. En grøntproduserende bedrift som sender ut egne informasjonsskriv til sine ansatte lenge før sesongen tar til, og som sørger for å involvere den enkelte ansatte i hverdagen som inneholder høsting seks dager i uken fra midten av mai til oktober, og levering like mange dager i uken i like lang periode. De ansatte skal vite like mye som sjefen, er omkvedet på gården der alle rygger inn på parkeringsplasssen foran redskapshuset slik at de har full oversikt over plassen når de skal kjøre ut igjen. En bedrift med så stor grad av delegering som mulig.

Utpå Nøtterøy finns ikke bare verdens herligste kvinner for å gå noen ti år tilbake i tida.  Med melodi til. På Nøtterøy jobbes det også med de beste menneskene..

For det er mulig å tenne på helse, miljø og sikkerhet. Det er mulig å gjøre HMS til landbrukets go’fot som en ballspillende trønder ville ha uttrykt det. Det blir jobbet aktivt med HMS i norsk landbruk, det blir jobbet alvorlig med alvorlige spørsmål. Landbruket i Norge har fra tid til annen fått søkelyset rettet mot seg i form av avvik fra regler og standarder som nødvendigvis ikke alltid har vært like klare eller like tilpasset forholdene den enkelte jobber under.

Samtidig og minst like viktig: det er menneskene som er den avgjørende kvaliteten i jobben som gjøres. I Norsk landbruk, for eksempel. Det er menneskene som er den avgjørende faktoren i danningen av landbrukets omdømme som igjen er en avgjørende faktor for de rammebetingelsene landbruket har – og får. Det er i grunnen ganske enkelt og samtidig så inderlig vanskelig: det er mennesket, hvordan han eller hun blir verdsatt og dyrket fram, hvordan han eller hun blir en del av et lag der den enkelte ”spiller” gjennom sin arbeidskraft og verdier skaper framtida. De beste menneskene..  Med en forståelse av og for at investering i menneskene er mer viktig enn investeringer i bygninger, maskiner og systemer for det ene og det andre.