Kompost #2: Mask

  • Tips en venn om denne siden

Jeg har lovet å skrive mye om kompost, fordi kompost betyr mye for livet i jorda (og for meg;-).

Hans Jacob Mydske, Samvirkebryggeriet

Nå er mesteparten av kumøkka vi fikk fra Bogstad gård fordelt utover jorda og i de 500 pallekarmene som parsellantene har gjort klare for årets dyrkning. Dermed har vi tilført næring til jorda, som gjør den mer levende, slik at den kan skape mer liv- og god mat på tallerkenen vår.

Det finnes mange forskjellige komposteringsmetoder, og så mangt som kan komposteres. Felles er at det er organisk materiale som blir brutt ned av mikroorganismer, og at næringen fra det organiske materialet til slutt blir tilgjengelig for plantene.

Vi er så heldige å få mask fra Bæckelauget- det lokale Samvirkebryggeriet på Bekkelaget oppi gata her. Når de brygger øl, bløtlegger de kornet og varmer opp, for å få ut sukkerstoffene (malten) av kornet. Så siler man fra det maltmettede vannet, og sitter igjen med massevis av korn- mask. Og selv om Samvirkebryggeriets grunnlegger Hans Jacob Mydske er en ivrig promotør av oppskriften på knekkebrød laget av mask, er det begrenset hvor mye som blir brukt. Dermed sitter de som så mange produsenter igjen med et avfallsprodukt, og et problem. Noe kan hentes av skogvokteren som gir det til elgene, og bor det en grisebonde i nærheten så er det super mat for grisene.

Eller man kan være så heldig å ha en bysæter i nabolaget, som mer enn gjerne tar imot masken for å kompostere den:) Mask har jo mye fiber intakt, så det er litt tungt fordøyelig, også for jorda; husk at jorda jo ikke er død, men er fylt med millioner av forskjellige levende organismer. Det tar litt lang tid før det har gått gjennom de tusen små mager og blitt brutt nok ned til å være serveringsklart for plantene. Derfor gleder vi oss til å få dyremager på sætra, sånn at magesyrene deres kan hjelpe oss med å bryte fibrene raskere ned. Men inntil vi er klare til å ta imot dyr her, så blander vi masken godt sammen med litt jord, litt grønne planterester og litt ferdig omsatt kompost. Og blander igjen. Og igjen, sånn at vi får tilført luft så det ikke råtner. Og litt utover seinsommeren har vi nok en liten haug med kompostjord klar. Og vips- et avfallsproblem har blitt til nytt liv. Det er så digg :)

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Selmer Wathne

Landbrukets framtid

Helt fra jeg var liten har jeg visst en ting: jeg skal bli bonde, jeg skal overta gården hjemme.

Steffen Fjellestad

Ikkje store nok for regjeringa?

Er regjeringa sin framtidsbonde dei som kan vekse seg større og større, eller håpar dei at også unge som drøymer om eit gjennomsnittleg vestlandsgardsbruk finn vegen inn i landbruket?

Eirik Østebø

Ein ung bondes draum

Å vera bonde er ein livsstil, og eg håpar at mange ungdommar vil gå inn i denne livsstilen. Vil du hjelpe til med å få norsk mat på bordet?

Torstein B Klev

Jeg vil ta ansvar i framtida!

Hvis den eneste framtida regjeringen ser for bonden er å vokse seg større, ser det mørkt ut for maten og arbeidsplassene som det norske distriktslandbruket gir.

Erna Solberg på gårsbesøk

Ernas landbruk

Statsministeren har rett i én ting: Jevnt over går det rimelig godt i norsk landbruk. Men det er ikke bare på grunn av regjeringen, det er vel så mye på tross av regjeringen, skriver Tor Erik Leland.

Jon Georg Dale på Bondetinget

Blues for norsk landbruk

Endring og utvikling, eller endring og avvikling? Det er spørsmålet, ifølge Tor Erik Leland.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere