Gjør deg selv en tjeneste, støtt bonden!

  • Tips en venn om denne siden

Vebjørn Woll

Jeg vil vite hva jeg får i matbutikken, derfor heier jeg på norsk landbruk!

Folk sier ofte at «norsk mat er så dyrt» og «det er billigere i Sverige». Det er faktisk ikke sant at Norge har dyr mat. Vi bruker bare rundt 10-12% av inntektene på maten vår, som er kjempelite, med tanke på at det er livsnødvendig. Ja det er mulig du får litt billigere i Sverige, men hvorfor ta sjansen på den nedsatte kvaliteten? I Norge vet du akkurat hva du får, og kjøttet er ikke pumpet opp med vann, eller sprøytet med fargemidler. Norge er nesten det eneste landet i verden der du kan spise rå egg uten fare for salmonella. I tillegg så er det landet i Europa som bruker minst antibiotika i maten vår. Vi har noen av verdens strengeste sikkerhetskrav på mat, som fører med seg at kvaliteten på norsk mat er noe den beste du kan få i verden. Ved å støtte bøndene våre, så gjør du deg selv en tjeneste, og bøndene våre vi burde være stolte av.

Verdt å betale for

I den siste tiden har jordbrukspolitikken i Norge prioritert å gjøre store bønder større, og de mellomstore og små, mindre. Nye jordbruksforhandlinger er nå i gang, og Norges Bondelag håper å endre politikken til noe bedre. Det frister lite for unge mennesker å ta over en gård, hvis politikken ikke gjør det gunstig å drive en gårdsdrift. Det er ingen hemmelighet at gårder forsvinner, og noen blir større. Det er ikke nødvendigvis en god ting, for ingen storbonde kjenner dyrene, jordene sine og plantene sine like godt en mindre en. Det gir bonden mer tid til å sørge for at kvaliteten blir god, og at dyrene har det bra.

Så neste gang du er på butikken, så kan du se på de norske råvarene og tenke for deg selv, at disse er noe av de beste du kan finne, og det er verdt å betale for. Så gjør deg selv en tjeneste å endre tankegangen din om at det er så dyrt og fælt i Norge, for det er det virkelig ikke.

Namdalseid Bondelag. Anette Liseter i midten

Jeg vil ikke bli den siste bonden i bygda

Ingen vil bli den siste bonden i bygda. Derfor må vi som bønder ta vare på hverandre, det kollegiale fellesskapet og landbrukspolitikken som gir rom for både de små og de store, skriver Anette Liseter i dette innlegget.

Ammeku

Et privilegium, men ingen hobby

Kalvinger på julaften, våronn i konfirmasjonstiden, og innhøsting hele høstjakta. Vi er der for deg og det er ingen plass vi heller vil være, men ikke gratis, skriver Johan Martin Tovslid om livet som bonde.

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Selmer Wathne

Landbrukets framtid

Helt fra jeg var liten har jeg visst en ting: jeg skal bli bonde, jeg skal overta gården hjemme.

Steffen Fjellestad

Ikkje store nok for regjeringa?

Er regjeringa sin framtidsbonde dei som kan vekse seg større og større, eller håpar dei at også unge som drøymer om eit gjennomsnittleg vestlandsgardsbruk finn vegen inn i landbruket?

Eirik Østebø

Ein ung bondes draum

Å vera bonde er ein livsstil, og eg håpar at mange ungdommar vil gå inn i denne livsstilen. Vil du hjelpe til med å få norsk mat på bordet?

Torstein B Klev

Jeg vil ta ansvar i framtida!

Hvis den eneste framtida regjeringen ser for bonden er å vokse seg større, ser det mørkt ut for maten og arbeidsplassene som det norske distriktslandbruket gir.

Erna Solberg på gårsbesøk

Ernas landbruk

Statsministeren har rett i én ting: Jevnt over går det rimelig godt i norsk landbruk. Men det er ikke bare på grunn av regjeringen, det er vel så mye på tross av regjeringen, skriver Tor Erik Leland.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere