«Bor det noen der fortsatt?»

  • Tips en venn om denne siden

Tora Voll Dombu, leder i Norges Bygdeungdomslag
Tora Voll Dombu er leder i Norges Bygdeungdomslag.

Til dere politikere som vil ha unge til å flytte ut på bygda: Jeg har et tips.

Da en venn av meg annonserte at hun skulle flytte tilbake til hjembygda fikk hun kjapt i retur; «Bor det noen der fortsatt»? Hun er nok ikke den første som har fått det spørsmålet. Selv om det er mange fordommer knyttet til å flytte tilbake til hjembygda, er det også mange reelle bekymringer for unge som ønsker å bo i distriktene.
 

Den bekymringen jeg oftest møter blant unge som vil bosette seg i distriktene eller flytte tilbake til hjembygda etter endt utdanning, er frykt for å ikke få gode og attraktive jobbmuligheter. Flere politikere har spurt meg som leder av Norges Bygdeungdomslag om hva de kan gjøre for å få flere unge til å bosette seg i distriktene. Til dere har jeg et hett tips å komme med.
 

En sikker resept for å få ungdom til å bosette seg i distriktene er å satse på ei næring som bokstavelig talt har røttene planta på bygda. Matjorda vår ligger spredt over hele landet og kan ikke flyttes på. Landbruket vil derfor alltid gi arbeidsplasser i distriktene, så lenge det er inntektsmuligheter i næringa. Og der det finnes arbeidsplasser finnes det folk.  Det finnes over 90.000 arbeidsplasser i mat og landbruksnæringa, og de aller fleste ligger i distriktene. Jobbmulighetene i landbruket strekker seg langt utover det å være bonde. Verdikjeden fra bonde til bord gir mange jobber innen videreforedling av maten blant annet på meieri og slakteri. I tillegg er det mange tjenester bonden trenger, som for eksempel veterinær og maskinentreprenør. Dette er attraktive arbeidsplasser for ungdom, både de med høy utdanning og de mange faglærte. Og de unge arbeidstakerne vet vi er attraktive for norske distriktskommuner.
 

Så kjære politikere som nå går inn i jordbruksforhandlinger eller ut i valgkamp – mitt tips til dere er å satse på bonden, landbruket gjør bygda levende. Å satse på bonden er å satse på bygda! 

Vafler illustrasjonsbilde

Brunost, vafler og andre verdier

Det er ikke alle politikere som stiller opp for verdiene fra norsk jord. Ikke engang de politikerne som elsker brunost og vafler, skriver Lars Petter Bartnes.

Selmer Wathne

Landbrukets framtid

Helt fra jeg var liten har jeg visst en ting: jeg skal bli bonde, jeg skal overta gården hjemme.

Steffen Fjellestad

Ikkje store nok for regjeringa?

Er regjeringa sin framtidsbonde dei som kan vekse seg større og større, eller håpar dei at også unge som drøymer om eit gjennomsnittleg vestlandsgardsbruk finn vegen inn i landbruket?

Eirik Østebø

Ein ung bondes draum

Å vera bonde er ein livsstil, og eg håpar at mange ungdommar vil gå inn i denne livsstilen. Vil du hjelpe til med å få norsk mat på bordet?

Torstein B Klev

Jeg vil ta ansvar i framtida!

Hvis den eneste framtida regjeringen ser for bonden er å vokse seg større, ser det mørkt ut for maten og arbeidsplassene som det norske distriktslandbruket gir.

Erna Solberg på gårsbesøk

Ernas landbruk

Statsministeren har rett i én ting: Jevnt over går det rimelig godt i norsk landbruk. Men det er ikke bare på grunn av regjeringen, det er vel så mye på tross av regjeringen, skriver Tor Erik Leland.

Jon Georg Dale på Bondetinget

Blues for norsk landbruk

Endring og utvikling, eller endring og avvikling? Det er spørsmålet, ifølge Tor Erik Leland.

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus
Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere