Nyheter

Aust-Agder Sau og Geit

Stell av sau før, under og etter lemming var overskriften på 3 møter i mars. Ove Myklebust delte erfaring og gav gode tips under NY GIV samlinger

Husk båndtvang

Fra 1. april gjelder generell båndtvang for alle hunder. Båndtvangen gjelder til 20. august. I denne perioden skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt. (foto: øystein moi )

Frammøte ved Kvåsfossen

Den store flaumen på Sørlandet, på slutten av førre kalenderåret, fær skulda for at mykje søppel og skrot fydde vassvegen nedetter fleire dalføre på Agder. Tusenvis av meter med balleplast - og fullt utvikla høyballar medrekna, tilsulkar i desse dagar naturlandskapet på ein lite triveleg måte. Tor Erik Leland, bondehøvdingen frå Selandsdalen, er ein av dei mange som no tek tak i dette elendet. ( foto: øystein moi )

Har doblet antallet villsau

Antallet villsau på Sørlandet har mer enn doblet seg de siste 20 årene. Men satsing på den eldgamle driftsformen møter mange fordommer.

Eit kalenderår - på 4 minutt

Den unge skulemeisteren, og småbrukaren, Tommy Dale frå Hornnes er ein ihuga fotograf. Kvar einaste veke, i eit heilt kalenderår, sveiva han i gong filmopptakaren heime i gardstunet. Resultatet ser du her. Eit kalenderår på fire minutt. Eit komplett årshjul.

Tanker på en trikk

En liten fortelling fra hverdagen i en travel hovedstad. En liten fortelling som kanskje bør få oss alle til å stoppe opp et par minutter - som får oss til å tenke oss om en gang eller to. Ikke aktuelt landbruksstoff, men likevel aktuelt for de aller fleste av oss. Snart er det tid for jordbruksforhandlinger, og da fylles spaltene på ny med aktuell landbrukspolitikk. Hver dag. Siri Moi, fra et småbruk i nedre Setesdal, har kjørt trikk i Oslo ... (foto:øystein moi )

Meieri i særklasse

Tine sitt meieri på Byglandsfjord høster heder og ære på flere arenaer denne vinteren. En dyktig bedriftsleder og en trofast gjeng med gode medarbeidere gjør nettopp dette meieriet til en mønsterbedrift i nasjonal sammenheng.

Fossilfri landbruksplast

NLR Agder i samarbeid med miljøstiftelsen ZERO, og fylkesbondelagene i Agder starter med utprøving for klima- og miljøtiltak i landbruket. Planen er å hente praktiske erfaringer ved bruk av rundballeplast, plastfilm og drivstoff laget av fossilfrie råvarer.

Kålplantene i jorda i Søgne

Det meste av snøen er smeltet bort. Over bygda ligger en eim av bråtebrenning. Sola har såvidt begynt å varme, men om nettene er det fremdeles kaldt og det er meldt om frostnetter de kommende dagene. På Stauslandstunet forbereder de ikke våren, der er den kommet for lenge siden.

Vellykket første møte i Treklubben

God deltagelse, gode foredrag og stort engasjement karakteriserte oppstartsmøtet for denne møteplassen mellom trebasert næringsliv og akademia.

Årsmøte på Agder

Aust-Agder Bondelag og Vest-Agder Bondelag skipa til årsmøte i Kristiansand denne veka. I strålande vårsol, eit stutt steinkast frå både sandstrand og sørlandsk bølgeskvulp, var meir enn 60 utsendinger og gjestar samla til ting. (foto: øystein moi )

Smaken av asfalt

Fylkesleiaren i Vest-Agder - Agder Bondelag gjer seg nokre tankar kring både kommunereform og jordvern: - Det er et gedigent paradoks at kommunene stadig legger grønnsaksjord under asfalt, samtidig som de nærmest slåss om å innføre kjøttfrie dager.

Myrane andelslandbruk starter opp i 2016

Økologisk matproduksjon i fellesskap på en måte som gagner både bonden og andelshaverne.

Nettverkseminar for kvinner

Kvinner i Skogbruket i Aust-Agder inviterer til nettverkseminar for kvinner i næringa i Agder og Telemark. Det blir et fagseminar der hovedtema er forvaltning av egen skog.

Ole Magne Omdal held fram som styreleiar

Ole Magne Omdal held fram som styreleiar i samskipnaden Landbrukets Dag SA, med hovudkontor på Evje - og med den årvisse landbruksmessa "Naturligvis" som sitt viktigaste satsingsområde. Omdal gjekk sigrande ut av den fyrste, og einaste, valrunda. Utan motkandidat.

Hvem bør få kulturlandskapsprisen i Vest-Agder i 2016?

Årets tema er: helhetlig skjøtsel av verdifullt kulturlandskap og viktige kulturminner, kulturmiljøer eller bygninger ved aktiv drift. (foto: øystein moi )

Læreviljuge sauebønder på skulebenken

Aust- Agder Sau & Geit syner seg å vere eit særs aktivt og veldreve faglag. Stadig fær me tips om ulike arrangement i regi av "Sau og Geit" - og fylkesleiaren Kåre Blålid legg jamnleg ut aktuelt stoff på laget sine heimesider på verdsveven.

Statsråden vitjar nye sauefjos i Setesdal

Statsråd - og landbruksminister Jon Georg Dale vert sjølvsagt heidersgjest når sauebøndene i Hylestad inviterer til høgtideleg fjosopning, stor marknad og dans på lokalet. Det ber bod om både optimisme og framtidstru når sauebøndene på Helle legg meir enn 15 millionar kroner på bordet for å skaffe høveleg husvære til 1000 vinterfora sau. ( foto: øystein moi )

Vil du bli Åpen Gård - arrangør

Åpen Gård arrangeres av lokale Bondelag, med en eller flere bønder som vertskap. Som arrangør av Åpen Gård kan lokallaget gi gårdsopplevelser og kunnskap om landbruk til besøkerne. Påmeldingsfristen er 15. april.

Fløystad samler troppene

Ein ny hektisk dag på Agderkontoret. Aust-egdene legg ned mykje arbeid når dei endeleg fær høve til å sende inn sine innspel til årets jordbruksforhandlinger. Fylkesleiar Fløystad samler troppene, og kring langbordet surrar det som i ei velfylld bi-kube. Truleg den viktigaste saka fylkesstyret handsamar i løpet av heile året. Store nasjonale verdiar stend på spel. Framtida for norsk landbruk.

Å slite forgjeves

- Det var bondesamfunnets tid, ei tid da selv et småskala jordbruk i indre Agder var liv laga og menneskene var mennesker for hverandre i hverdag og fest.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere