Nyheter

-Det er krevende, men dette skal vi greie!

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale besøkte Agderlandbruket mandag og tirsdag denne uka. Sitatet i tittelen kom fra statsråden da NRK intervjuet ham midt i hotellfrokosten, og var hans foreløpige, og ganske presise, inntrykk av Agderbonden.

Læring for det grønne skiftet

Aust-Agder fylkeskommune har startet byggingen av ny driftsbygning for storfe og småfe på Tvedestrand og Åmli vgs., avdeling Holt. Og når de gjør det, slår de på stortromma og lager et spennende bygg tilpasset moderne drift og med fremtidens energiløsninger integrert.

Statsråden vitjar Agder

Landbruks - og matminister Jon Georg Dale vil neste veke vitje gardbrukarar og matprodusentar i båe agderfylka. På måndagen vil han m.a. helse på ein sauebonde i Hornnes, ein mjølkebonde i Iveland - og ein dugande kjøtprodusent i Marnardal.

Motiverende å tenke langsiktig

Karianne Møkjåland kjøpte heimgarden på Iveland i Aust-Agder i 2010. I 2013 overtok hun driften sammen med ektemannen Terje.

Framoverlent fylkeskommune i Aust

Aust-Agder fylkeskommune satser på landbruket. På det halvårlige møtet i Landbruksforum i dag fikk vi se at det nye fjøset for kyr og sau reiser seg. Rektor presenterte ambisiøse planer for den nye Tvedestrand videregående skole, inkl. Holt, og forumet ber fylkeskommunen se på muligheter for å få til et "grønt kompetansesenter" på Holt.

Kan få fast sete kring styrebordet

Valnemnda i Norges Bondelag tilrår at Birte Usland, frå Marnardal,vert nytt styremedlem i Norges Bondelag. Usland er tidlegare leiar av Vest-Agder Bondelag og he såleis lang røynsle frå organisasjonsarbeid innanfor m.a. bonderørsla. (foto: øystein moi )

Verneforslag for syv nye naturreservater i Aust- og Vest-Agder

Formålet med høringen er å gi grunneiere, lokale og sentrale interesseorganisasjoner anledning til å komme med innspill og eventuell ny informasjon om de enkelte områdene som kan være av betydning for den videre verneprosessen. (foto: øystein moi )

Avtale, men mer å jobbe med!

Jordbruksavtale inngått i dag. Forhandlingsgevinst på struktur, mot regjeringas vilje. Her er fylkeslederes kommentarer, fakta om avtalen og link til regneark for utslag på ditt bruk.

Skogbrannfare på Agder

Det meldes i uke 19 om stor og meget stor skogbrannfare i flere kommuner i Aust- og Vest-Agder. Husk forbud om bruk av åpen ild i naturen 15. april - 15. september.

Livsfarlig plante

Landøyda, en livsfarlig plante for storfe og hest, har økende utbredelse langs kysten, spesielt i Vest-Agder. Det er utarbeidet en handlingsplan for å bekjempe planten.

Meir trist enn forbanna

Statens forhandlere, og statsråd Dale medrekna, må gjennomføre ei dramatisk kursendring dersom det skal vere den aller minste von om ei forhandlingsløysing i dei pågåande jordbruksforhandlingene.

Utgangspunktet er svært krevjande

Staten kom i dag med sitt tilbod til bøndene i samband med det årvisse jordbruksoppgjeret. Tilbudet er 770 millioner kroner under kravet som ble fremmet av Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag forrige mandag. Både fylkesleiaren i Vest-Agder Bondelag, Tor Erik Leland og den nasjonale bondehøvdingen Lars Petter Bartnes er samde om at utgangspunktet for vidare forhandlinger no vert svært krevjande. (foto: øystein moi )

Dramatiske tal frå Birkenes

Siden 2007 har 64 dekar jordbruksareal blitt bygget varig ned i Birkenes. Det tilsvarer ni fotballbaner, og er areal som i 2207 var jordbruksareal, men nå er kartlagt som bebygd eller samferdsel.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere