Kompost #1: Møkk

  • Tips en venn om denne siden

Av Andreas Capjon,

Vi må gi noe tilbake til jorda når den gir oss grønnsaker; dette er elementær naturfag, og folkeskikk. Derfor sprer vi ut møkk, som gir god næring til jorda og deretter plantene. Dette er den første komposten vi sprer på jorda her, og kompost skal vi skrive mye mer om, for det er selve motoren i økologisk grønnsaksdrift.

Losæter får møkk fra Bogstad gård

Kort fortalt er kompost en form for organisk materiale som er omdannet til næringsrik jord. Denne omdannelsen skjer ved at millioner av små mikroorganismer spiser det organiske materialet, og bæsjer det ut igjen. Denne avføringen kan det være mulig for plantene å ta opp som næring. Det som ikke kan tas opp av plantene enda, blir spist av andre organismer. Sånn fortsetter det til materialet er brutt ned tilstrekkelig til at plantene kan ta det opp.

Der hvor kunstgjødsel kan tas opp direkte av plantene, må altså den organiske materien gjennom magen på et yrende liv i jorda- sånn får vi også en levende matjord. I et lass med møkk får vi også titusener av meitemark, som skal bo på sætra og fortsette å gjøre jorda fruktbar. De blir blant våre viktigste arbeidere her; velkommen til sæters!

Losæter får møkk fra Bogstad gård

Møkka får vi fra Bogstad gård, som driver med kyr på økologisk vis; bedre innvielsesgave til Losæter kunne vi ikke fått;) Bogstad gård ligger fantastisk vakkert til, og holder åpen besøkgård til faste tider (www.bogstad.no): de av dere som vil følge kretsløpet helt tilbake til der det kommer ut av kua, kan ta en tur til Bogstad og hilse påJ

Jon Georg Dale på Bondetinget

Blues for norsk landbruk

Endring og utvikling, eller endring og avvikling? Det er spørsmålet, ifølge Tor Erik Leland.

Nei takk til GMO

Forskning til hvilken pris?

I disse dager pågår en diskusjon om en ny teknologi som heter CRISPR som er beslektet med GMO-teknologien. Er det noe å rope varsku om?

Biogassferje til Nesodden

Biogass på nye arenaer

Tirsdag den 25. oktober ble den første fergeturen i verden med biogass som drivstoff, foretatt i Indre Oslofjord.

To tilsynelatende like bed, ett med og ett uten biokull. Ready-set-grow!

Biokull- tull eller gull?

I dag fikk jeg satt ned agurker, og med det satt startskudd for et lite forsøk vi skal følge her på sætra i år: Biokull - tull eller gull?

Hans Jacob Mydske, Samvirkebryggeriet

Kompost #2: Mask

Jeg har lovet å skrive mye om kompost, fordi kompost betyr mye for livet i jorda (og for meg;-).

Bybonden fjerner kvæke

Den store Kvekekværken

Vi hører at økologisk landbruk er mer arbeidsintensivt enn konvensjonelt, men når vi leser økobloggerne er det stort sett smilende fjes i bugnende hager, med litt kledelig jord under neglene. Forrige uke fikk vi smake på et lite stykke av den fulle sannheten, da var det den store kvekekværkeuka her på Losæter.

Erik Joner (NIBIO) og Andreas Capjon (Bybonde)

Øko-NOX?

Det er mange som spør oss om vi ikke vil få grønnsaker fulle av gift, her vi ligger mellom motorveiene på Sørenga?

Andreas ute på Losæter.

Vi vil ha bæra dine!

Vi skal lage frukt- og bærhage på Losæter, og jeg håper at du vil hjelpe med å lage en stikling av bærbuskene i hagen din (eller noen venners hage)!

Hestene klare til å ploge på Losæter

Arbeidshester på sætra!

Våronna kom i gang på alvor i dag når vi fikk to arbeidshester inn på sætra, med plog og harv. De har gjort 25 manns jobb, og vi har fått jobbet opp jorda over hele godset:)

Chaff fra Kaffebrenneriet på Losæter

Bruk av lokale kretsløp #1: Ola-Chaffen

Hvorfor kaste matavfallet når vi heller kan bruke det for å få mat på bordet igjen? En av de tingene som jeg vil jobbe med på Losæter er å ta i bruk lokale kretsløp for å vise hvordan det vi vanligvis tenker på som avfall kan tas i bruk på nytt.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
18
Januar

Kornkonferansen

Oslo Kongressenter
Mandag
06
Februar

AU-møte

Tirsdag
07
Februar

Styremøte

Våre samarbeidspartnere