Nyheter

Regionmøtene samlet over 150 tillitsvalgte i Innlandet Bondelag

Lokallagstillitsvalgte i Innlandet Bondelag har i løpet av åtte digitale møter diskutert jordbruksforhandlinger, klima og Stortingsvalg. Vi ønsker oss fysiske møter, men de digitale møtene har også sine fordeler.

Ektefelle/samboer med en bonde - hvem er jeg?

Lars Tyriberget er samboer på gard og Marte har tatt over hjemgarden sin sammen med mannen. De har begge gjort seg noen tanker om hvordan det er å være gift med en engasjert bonde, og det snakker de om i denne podkasten.

Bondepub og diskusjonsforum

Landbruksvikua avsluttes fredag 29. januar med diskusjonsforum kl. 12 og en bondepub kl 20. Du kan delta fra din egen sofakrok.

Ny giv for bygdeliv!

Mange bønder og bondepar er ildsjeler i bygda. Men hva ligger bak dette ekstra engasjementet? Og hva betyr det for bonden at det er liv og røre i bygda? Øistein Aasen fra Vingelen og Randi Ødegården fra Vang i Valdres snakker om dette i dagens podkast.

Ingen av ungene vil ta over - hva gjør jeg?

- Et tema mange kjenner på, og som kan være vanskelig å snakke om. En gammel slektsgård går ut av familien. Hvilke tanker, følelser og praktiske utfordringer dukker opp? Lars Olav Bjerklien har vært igjennom dette, og i podkasten her snakker han med veivalgsrådgiver Ole Christen Hallesby.

Bonden og beredskap – for samfunnet og for bonden

- Hvor viktig er bonden for den kommunale beredskapen, og hva slags ansvar har bonden selv for å være forberedt på kriser? Frida Gunnestad Johansen spør Anders Formo og Jan Helge Kaiser om dette i podkasten her.

Innlandet - Matregion nummer 1

- Hvorfor skal man være stolt av å være bonde i Innlandet, spør programleder Frida Gunnestad Johansen i Landbruksvikuas første podkast. Elisabeth Gjems og Gunn Jorunn Sørum er gjester i studio.

Lytt til rovviltnemndene og reduser ulvetrykket i sona!

Lytt til rovviltnemndenes lokale stemme – den er i tråd med Stortingets vedtatte bestandsmål! Det er helt uakseptabelt at vi år etter år må kjempe i motvind for at det som landets aller høyeste organ har vedtatt, skal bli etterfulgt!

Kampen om å drive med sau inntil ulvesona

Sauebonde Ingvald Landet (41) er 13. generasjon på gården i Østerdalen. Nå kjemper han en kamp om å få drive med sauehold samtidig som trykket fra rovdyra stadig øker.

Brennende engasjement mot ulveforvaltningen

Tenn bål tirsdag 19. januar kl 18 for å vise motstand mot ulveforvaltningen i Norge!

Bli med på Landbruksvikua 25.-29. januar 2021

Mandag til fredag i uke 4 blir det Landbruksviku i Innlandet - gratis og smittefritt fra ditt eget kjøkken eller stue - med podkaster hele uka, diskusjonsfora fredag formiddag og en digital bondepub fredag kveld.

Klimameldingen: Regjeringen gir ros med ris bak speilet

Regjeringen la i dag fram klimameldingen. – Regjeringen roser vår klimaplan, og bruker mange fine ord. Men regjeringens egen klimamelding mangler virkemidler, og de drar ned effekten av tiltakene vi har lagt opp til, sier Elisabeth Gjems, leder i Innlandet Bondelag.

Tydelige oppfordringer og utfordringer fra årsmøtet

Norges Bondelag og det nye fylkeslaget fikk vektige oppfordringer og utfordringer fra dyktige talere under konstituerende årsmøte for Innlandet Bondelag. Veldre Bondelag utfordret på inntekt, Romedal og Vallset Bondelag på villsvin og Bjørn Iversen på klima.

Historisk lederduo i Innlandet Bondelag

Elisabeth Gjems og Kristina Hegge er valgt som leder og nestleder i det nye Innlandet Bondelag. – Sammen er vi gørsterke, og skal fronte norsk matproduksjon og verdiskaping med en helt ny styrke, uttalte leder Gjems etter valget.

- Bondelagets styrke er at vi er så mange og engasjerte

- Bondelaget er summen av oss alle, og veien skal fortsatt være stutt for å komme med innspill, ris og ros. Dette sa fylkesleder Kristina Hegge da hun i dag holdt leders tale på Oppland Bondelags siste årsmøte i dag.

- Det er vi som er det virkelige nødlandslaget

- Det er vi som er bønda. Det er vi som sørger for maten på bordet! Oppstår det ei krise, er det vi som er det virkelige nødlandslaget – vi står på når landet trenger oss, sa Elisabeth Gjems i sin årsmøtetale, der hun tok for seg bøndenes samfunnskritiske rolle, og samtidig hva som må til for å sikre matberedskapen framover.

Åpent ledervalg ved etablering av Innlandet Bondelag

Tirsdag 1. desember slås etter planen Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag sammen til Innlandet Bondelag på konstituerende årsmøte. Det blir et svært spennende årsmøte med et åpent ledervalg. Innlandet Bondelag blir et fylkeslag med over 11.000 medlemmer i landets største landbruksregion.

- Bra forhold for mjølk- og kjøttproduksjon

Blant historiske hus og graskledde lier i Vågå, driver Ole Tronn Anderssen med mjølk- og kjøttproduksjon. Her er god tilgang på gras fra både bratte og flate jorder og gode beitemarker rundt garden og innover fjellet.

Årsmøter 1. desember 2020

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag har hver sine separate årsmøter på formiddagen, og etter lunsj er det duket for konstituerende årsmøte for Innlandet Bondelag

- Fikk potetinteressen inn med morsmjølka

Nina Haarseth fra Rendalen dyrker mandelpoteter og mener poteten kan brukes til mye mer enn vi er vant med. Spreke oppskrifter på bruk av poteter er derfor med på etiketten på potetsekken, og de spres på gardens facebookside.

- Kylling og tre langs Glommas bredd

For Mikael Løken på Grundset i Elverum, er skog og tre fundamentet for mye av det han gjør. – Da vi bygde kyllinghus i 2014, var tre et helt naturlig byggemateriale, sier han.

- Grisen er sosial og veldig intelligent!

Ida Gillebo i Øyer har vært interessert i gris hele sitt liv. Hun har nå tatt over garden og driver med slaktegris hele året i tillegg til grønnsaker om sommeren og brøyting om vinteren. - Et mangesysleri som passer meg godt, sier hun.

- Nordens appelsin i store mengder på Toten

Jøran Narum produserer kålrot, den mest c-vitaminrike grønnsaken vi har. Han er ekstra blid i år, for nå ser det ut til å bli rekordavlinger og høsteforholdene er svært gode.

- Bringebær fra egen åker blir deilig kaffemat i kafèen

Julie Engeloug er bringbærprodusent på Grimset gård i Løten. Hit kommer tusenvis for å få en bringebæropplevelse, med selvplukk av røde, søte bær og en kaffetår med bringebærsnurr eller vaffel med bringebær attått.

- Valdres som skapt for sau

Kristin og Guro Lajord mener Valdres er som skapt for sau. Mor og datter er opptatt av å utnytte de rike utmarksressursene til matproduksjon. Vi treffer dem foran et solsvidd tømmerhus med utsikt over Vangsmjøsi.

- Høyteknologisk planteproduksjon i Grue

Nikolai Omsted i Grue driver høyteknologisk med korn og potet. – Presisjonslandbruk er på full fart inn i næringa, og det er givende å kunne være med å sette inn og bruke rett teknologi i egen maskinpark, sier den entusiastiske bonden.

Veileder ved søknad om rovdyrerstatning

Bønder i rovdyrområder som mister husdyr til rovdyr, har krav på erstatning. Her har vi samlet informasjonen du trenger på ett sted. Søknadsfrist er 1. november.

- Bonden vet mer om helsa til dyra sine enn til sine egne barn

Deltakerne ble både utfordret og fôret opp med bred informasjon om dyrevelferd på Blæstaddagens webinar 20. oktober. En logisk rød tråd var at bonden er den viktigste faktoren for hvordan dyra har det.

Vi serverer løsningene på et fat - nå må Regjeringen se på fatet

Vi må sette vår lit til høringen og justeringer i statsbudsjettet, sier fylkesleder Kristina Hegge. Investeringsmidler til jordbruket er både nødvendig og gir store positive ringvirkninger. Vinn-vinn for næringa, Regjeringa og samfunnet, sier hun.

Årsmøter i lokallagene 2020

Årsmøtene i lokallagene avholdes i tidsrommet 7. oktober til 30. oktober.

Dyrevelferd tema for Blæstaddagen

Blæstaddagen går som webinar 20. oktober 2020, med et bredt program om dyrevelferd! Gratis og åpent for alle, og enkelt å delta.

Sommerens beste bilde

Blant flere tusen bilder med #komhit, er dette det beste. Vakrere bilde av landbrukets kulturlandskap finnes knapt, mener juryen.

Krever større uttak av ulv

Hedmark Bondelag mener det trengs vesentlig større uttak av ulv i ulvesona enn det som er foreslått for rovviltnemndene i region 4 og 5. - Familiegruppene i Kynna, Hernes og Aurskog, pluss det revirhevdende paret på Hornmoen, må tas ut. I tillegg må Deisjøreviret fjernes, sier fylkesleder Elisabeth Gjems.

Lar ungene fortelle på Åpen gård

Bli med unger og ungdom fra seks gårder i Romedal og Vallset på åpen gård gjennom lyd og bilde! Søndag førstkommende, 23. august, er det digital åpen gård på facebook, hvor barn og unge i Stange viser fram gården sin og hvordan maten blir produsert.

Midt i matfatet 2020 er avlyst

Mat- og landbruksfestivalen, Midt i matfatet, som skulle vært arrangert den 18.-20. september er avlyst.

Nyt sommeren i Innlandet - #komhit

I år har bonden rammet inn vakre kulturlandskap og motiver til deg, til glede og inspirasjon under norgesferien! Se smakebiter fra Bondelagets sommerkampanje #komhit i Hedmark her!

Eierskiftekurs høsten 2020-vinter 2021

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag inviterer til kurs i eierskifte tre steder i Innlandet høsten 2020 og vinter 2021; på Dombås 19.-20. september, Gjøvik 31.okt-1.nov (fulltegnet) og på Elverum 6.-7. februar 2021. Begrenset antall plasser.

Nyt sommeren i Innlandet - #komhit

Oppland - turistregion nummer en - med mulighet for aktiv ferie for store og små - her er flotte jordbrukslandskap som du i sommer også får i ramme i Bondelagets sommerkampanje - #komhit

Økt etterspørsel etter norsk mjølk og kjøtt gir økt behov for godt grovfôr

Førsteslåtten viser gode avlinger et sted og noe dårligere et annet. Oppfordringa er klar: Gjødsle normalt og ta vare på grasressursene. For mye et sted kan hjelpe der det er for lite.

Sommerkampanjen #komhit

I dag starter sommerkampanjen #komhit. Bondelag over hele landet setter opp store bilderammer på steder med flott utsikt over jordbrukslandskapet eller andre produkter fra bonden. Besøk våre rammer i sommer, og del bildet ditt i sosiale medier med #komhit.

Pant boksen i sommer så slipper dyra å lide

Denne uken lanserer vi i Norges Bondelag en landsomfattende informasjonskampanje.

Våren er her, mulighetenes årstid – hva tenker gardbrukeren på?

Mens verden er i ulage og nordavinden blæs fra alle kanter, er våre medlemmer mest opptatt av hvordan vekstsesongen vil bli. Mediene preges av smitteverntiltak og krisepakker. Hva tenker egentlig medlemmene om det som skjer?

Stor fare for vårflom

Forbered deg og eiendommen på flom med denne sjekklista.

En forenkla avtale med viktige grep for norsk matproduksjon

Jordbruket og Staten har framforhandlet en forenkla jordbruksavtale for 2021. Forenkla, fordi vi her i en svært vanskelig situasjon i landet og fordi vi ikke hadde det nødvendige tallmaterialet for 2020, sier fylkesleder Kristina Hegge

Forenklet og nøktern jordbruksavtale

- Vi har tatt samfunnsansvar og inngått en forenklet og nøktern jordbruksavtale i en krisetid for Norge og verden. Det er viktig å legge rammer som sikrer matproduksjonen framover. Forventninger om et nødvendig inntektsløft tar vi med oss til neste oppgjør, sier Elisabeth Gjems, leder i Hedmark Bondelag.

Klimaplan uten kjøttkutt

Landbruket har nå samlet seg om en klimaplan som viser hvordan vi skal greie å nå klimamålene uten å kutte i den viktige matproduksjonen. – Denne planen er ekstremt viktig for oss. Vi er luta lei av at matproduksjonen urettmessig har blitt en hakkekylling i klimadebatten, sier leder i Hedmark Bondelag, Elisabeth Gjems.

Gode muligheter med innenlandsk arbeidskraft

Vi skal bygge et godt miljø med en miks av utenlandsk og innenlandsk arbeidskraft. Vi skal opprettholde matproduksjon, og dette skal bli moro. Men skal vi få det til, må myndighetene hjelpe til, sier grøntprodusent Per Odd Gjestvang.

Arbeidskraft i matproduksjon

Grunnlaget for matproduksjonen legges de neste ukene, og mange er spente på om det er nok hjelp å få tak i nå, og ikke minst når det skal høstes i sommer og senere i høst.

Fullt gjennomslag i tilskuddssak

Harald Finden, Henrik og Hans Mikal Kise unngår å miste produksjonstilskudd på over en halv million kroner etter at Landbruks- og matdepartementet snudde etter påtrykk fra Bondelaget. – En gledens dag. Vi har nå fått erfare hva det betyr å være medlem i en organisasjon som har innflytelse, sier Harald Finden.

Hvordan dekke behovet for arbeidskraft i landbruket?

Vi står ved inngangen til en ny sesong, og den mest arbeidsintensive tida i landbruket, med usikkerhet om tilgang på arbeidskraft.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere